ENERGIPRISERNA

Recessionsoro när olja och gas faller: ”Panik på marknaden”

Olja och gas har fallit och panik råder på marknaden. Detta brukar inte vara någon god signal. ”Det är väldigt dramatiskt. Handelskrisen håller på att utvecklas till en finanskris”, säger Arne Lohmann Rasmussen, chefsanalytiker på Global Risk Management till TN.

En klassisk recessionsoro brukar vara när olje- och gasmarknaden faller brant. Detta eftersom minskad aktivitet inom industrin innebär minskad efterfrågan för gas och olja.

Efter Trumps tullbesked i förra veckan har detta nu också skett. Den europeiska Brent-oljan har nu fallit dramatiskt från 75 till 63 dollar fatet medan naturgasen tappat från 42 till 35 euro per megawattimme.

Från topparna i januari/februari är det dessutom betydligt mer än så.

– Det råder panik just nu där all möjlig risk stängs ned. Kina är den viktigaste drivkraften bakom efterfrågan och de har straffats hårt, säger Arne Lohmann Rasmussen, chefsanalytiker och forskningschef på Global Risk Management, som köper energikontrakt och säljer till företag som vill prissäkra sin energiförsörjning.

Kina fick under förra veckan ytterligare 34 procent tullar ovanpå de tullar som redan lagts sedan tidigare – varefter Kina svarade med samma siffra.

– Det är svårt att dra någon annan slutsats än att vi har gått från risk för ett handelskrig till ett handelskrig. Efter en väldigt våldsam inledning under förmiddagen ser vi en viss stabilisering, säger Arne Lohmann Rasmussen.

Krävs deskalerande uttalande

För att marknaden för olja och gas ska lugna sig krävs någon form av deskalerande uttalande från Trump.

– Tyvärr är det svårt att se just nu. Min största farhåga är att detta håller på att utveckla sig till någon sorts finanskris 2.0. Vi ser att kreditspreadarna vidgar sig, säger han.

Att EU:s svar blir mjukare än väntat eller att Riksbanker kliver in och sänker räntan kan också underlätta, menar han.

– Om EU kommer ut och säger att man vill förhandla med USA och antar en annan strategi än Kina så vore det också positivt men samtidigt måste man förstås också reagera på något sätt eftersom de precis fick 20 procent tullar på i stort sett allt.

– I en kris som denna så skulle man typisk förutse att globala centralbanker som Federal Reserve sänker räntan för att stabilisera de finansiella marknaderna och säkerställa ytterligare likviditet. Jag tror att de kommer att göra det på sitt möte den 7:e maj men de kan också kliva in och göra det innan, utanför ordinarie möte. De skulle också kunna dra till med ytterligare stimulanser.

Detta vore dock särskilt utmanande eftersom ingen riktigt vet hur mycket inflationen kommer att öka de kommande månaderna, menar han.

– Dessutom åtgärdar det inte huvudproblemet, det vill säga Trumps hänsynslösa tullar och att USA:s ekonomi håller på att gå in i recession, säger han.

Tror du att paniksäljandet kommer att fortsätta till dess?

– Det är väldigt svårt att säga. Det fundamentala visar nu troligen att säljandet har gått för långt men fundamenta brukar sällan vinna när marknaden tar ned den finansiella risken. Man avriskar till varje pris just nu.

Var tror du botten går?

– Det finns ett väldigt starkt motstånd på 60 dollars-nivån och jag tror inte att vi hamnar där men om vi skulle göra det tror jag inte det faller ytterligare eftersom jag i så fall tror att OPEC kommer att gå ut och pausa planen att öka volymen. För gas är det lite svårare men jag skulle tippa runt 30. För även om det blir en svagare efterfrågan i Asien så kommer Europa att behöva återfylla gaslagren.

Köper ni eller säljer ni själva nu?

– Jag kommer inte berätta vad vi gör men vi är väldigt försiktiga och det är också vad vi föreslår våra klienter. Var försiktig om du handlar på denna marknad.