DEN SVENSKA EKONOMIN
Regeringen varnar för sämre tider
Regeringen pekar i vårpropositionen på en rad risker för att lågkonjunkturen kan bli längre och djupare än väntat.
Finansdepartementet skriver att USA:s besked om kraftigt höjda tullar har skapat oro och osäkerhet kring den globala tillväxten och turbulens på finansmarknaden.
Om turbulensen blir ihållande kan den, enligt regeringen, dämpa den realekonomiska utvecklingen och "förvärra eller blottlägga sårbarheter" i det finansiella systemet.
Regeringen skriver vidare att "högre tullar, i värsta fall kombinerat med ett handelskrig, riskerar att göra lågkonjunkturen än mer utdragen".
Oro för arbetslösheten
Den stora osäkerheten i omvärlden väntas dämpa den ekonomiska återhämtningen genom att företag och hushåll senarelägger investeringar, anställningar och inköp.
Regeringen oroar sig också för arbetslösheten ska bita sig fast: "En lågkonjunktur innebär utmaningar på arbetsmarknaden, så som kvardröjande svårigheter att få jobb för dem som har varit arbetslösa länge", skriver de.
Hur hårt den senaste tidens dramatik skulle kunna slå mot den svenska ekonomin finns ännu inga beräkningar på, men Svantesson utgår från att tillväxtprognosen från mars kommer att behöva revideras ned.
I siffrorna från mitten av mars spår regeringen en tillväxt på 2,1 procent i år. Det var i sin tur en nedskrivning från de 2,5 procent man trodde på i budgetpropositionen i höstas.
Då hoppades regeringen att 2025 skulle bli året Sverige tar sig ur lågkonjunkturen. På finansdepartementet talar man nu om att återhämtningen i bästa fall kan fördröjas ett halvår.
"Världsklass"
Sveriges finanser är dock stabila enligt regeringen, vilket gör att det finns en möjlighet att agera ytterligare om det skulle behövas.
"Med statsfinanser i världsklass kan regeringen lägga en vårbudget som stöttar ekonomin samtidigt som vi investerar i trygghet och säkerhet", säger finansminister Elisabeth Svantesson i ett pressmeddelande.
I vårbudgeten som nu läggs fram föreslår regeringen åtgärder för 11,5 miljarder kronor, som läggs till i budgeten för 2025. Bland annat 4,35 miljarder till ett utökat rot-avdrag.
Johanna Ekström/TT
Joakim Goksör/TT
Peter Wallberg/TT