DEN SVENSKA EKONOMIN

Chefsekonom: ”Behövs tydligare fokus på reformer som får fart på tillväxten”

Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom Svenskt Näringsliv, Bild: Kate Gabor

Sätt ett tillväxtmål och genomför reformer för att uppnå målet. Så lyder uppmaningen från Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom Svenskt Näringsliv, efter att regeringen har presenterat vårändringsbudgeten.

Den ökade ekonomiska osäkerheten i världen riskerar att dämpa tillväxten i Sverige, betonar han.

– I det här läget behövs ett tydligare fokus på reformer som får fart på tillväxten och stärker Sverige. Regering och riksdag bör sätta ett tillväxtmål och sedan konsekvent genomföra reformer som syftar till att nå det målet, säger Sven-Olov Daunfeldt och fortsätter:

– Vi behöver förbättra investeringsklimatet vilket bland annat kräver betydligt snabbare tillståndsprocesser. Vi behöver ett tydligare fokus på att få fler människor i arbete och vi behöver bli ett ännu mer attraktivt land för talang och forskning.

– Sverige kan vara den plats där internationellt kapital och spetskompetens vill landa när andra dörrar stängs.

Teknikföretag instämmer i regeringens analys att återhämtningen verkar bli fördröjd.

– Det är en försiktig vårbudget i en osäker tid. Den ökade turbulensen kopplad till förutsättningarna för internationell handel riskerar att få betydande negativa konsekvenser för svensk export och den ekonomiska utvecklingen i stort, säger Teknikföretagens chefsekonom Erik Spector i ett pressmeddelande.

Fredrik Östbom, näringspolitisk chef Almega, efterfrågar bland annat sänkta arbetsgivaravgifter och fler utbildningsinsatser för att få fler i jobb.

– Nu har vi en ny verklighet. Det behövs betydligt starkare åtgärder för att rädda jobben i ett läge där exporten av både varor och tjänster riskerar att minska kraftigt och lågkonjunkturen komma tillbaka, säger Fredrik Östbom i ett pressmeddelande.

Installatörsföretagen å sin sida välkomnar är satsningen på rotavdraget i budgeten.

– Installationsbranschen har haft det väldigt tufft under en lång tid och konjunkturvändningen ser ut att dra ut på tiden i och med den oroliga omvärlden. Men ett höjt rotavdrag räddar jobb och är positivt för hårt arbetande småföretag. Det väldigt välkommet, säger Saira Alladin, vd på Installatörsföretagen.

”Saknar ett tydligare helhetsgrepp.”

Christina Ramm-Ericson, chefsekonom på TechSverige, efterfrågar beslut som kan ta tillvara på den fulla potentialen i den digitala omställningen.

– Vi välkomnar att regeringen lyfter behovet av att öka tillväxten, produktiviteten och förstärka försvaret men saknar ett tydligare helhetsgrepp som fullt ut tar vara på potentialen i tech och digitalisering – avgörande verktyg för att lösa stora samhällsutmaningar och stärka den ekonomiska utvecklingen, säger hon i en kommentar.

Fackförbundet Sveriges Ingenjörer saknar satsningar på Ingenjörslandet Sverige.

– Det är bra att en STEM-delegation nu har utsetts av regeringen. Nu måste också de ekonomiska satsningarna komma. Tyvärr finns inte de i tillräcklig omfattning i vårbudgeten, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer, i en kommentar.

Almega pressmeddelande: Almega: Kritiskt läge kräver mer kraft

Teknikföretagen pressmeddelande: Teknikföretagen om vårändringsbudgeten: En försiktig budget i en osäker tid

TechSverige pressmeddelande: TechSveriges chefsekonom: Framtiden kräver satsningar på innovation, företagande och tillväxt

Sveriges Ingenjörer: Budgetkommentar: Vi saknar satsningar på Ingenjörslandet Sverige