TULLKRIGET

TN reder ut: Allt du velat veta om tullar – men inte vågat fråga

Tullar och internationella handelshinder har hamnat i fokus sedan USA:s president Donald Trump presenterade ett omfattande tullpaket mot en rad länder. Bild: Alex Brandon

Hur fungerar tullar? Vem betalar och när? Finns det bra tullar? I det nya handelspolitiska läget är det lätt att bli förvirrad. Men ta det lugnt – med TN:s unika guide får du snabbt koll på läget.

Alla pratar om tullar, men vad är egentligen en tull och hur fungerar tullar i praktiken? TN bad Henrik Isakson, policyansvarig för handelspolitik på Svenskt Näringsliv, att svara på några av de vanligaste frågorna.

Vad är en tull?

En tull är en avgift som tas ut vid varuhandel, i samband med att en vara passerar en gräns mellan två länder. En del tullar baseras på varans vikt eller andra fysiska attribut men de flesta utgör en procentsats av varans värde.

Vem får betala om en tull införs?

De flesta tullar tas ut på import, därmed betalas tullen av det företag som importerar varan. Det finns exporttullar, men de är mycket mer ovanliga.

Finns det någon tull som är bra?

Tullar är generellt sett inte bra därför att de försvårar internationell handel, vilket i sin tur är dåligt för ekonomin. Importören får en avgift och slutkonsumenten kan få ett högre pris. Exportören får sämre förmåga att konkurrera när priset på exportörens produkter går upp. Även om enskilda företag kan gynnas av tullar då det slipper konkurrera på en öppen marknad så är tullar generellt sett en förlustaffär för de allra flesta inblandade. Detta är något som nationalekonomer är eniga om.

Vart går pengarna som betalas in?

Pengarna går till statskassan i det land där varan importeras. I Sverige går en stor del av tullintäkterna till EU:s gemensamma kassa. Samtidigt är tullarna i EU överlag så pass låga att det inte är någon stor intäktspost.

När betalas tullavgiften och vem eller vilka ska se till att det sker?

Tullavgiften betalas i samband med att en vara importeras. Avgiften betalas till Tullverket i det importerande landet. Ibland finns speciella tullombud involverade i transaktionen som sköter de administrativa uppgifterna åt företagen.

Om en flaska vodka från Sverige får en tull med tio procent om den exporteras till USA, och EU svarar med samma mynt på samma vara – vem får betala då?

Det amerikanska företag som importerar vodkan får betala tullen. Det kan till en viss del eller helt och hållet leda till en prisökning för konsumenten. Vodka blir alltså dyrare i USA. Om EU svarar med samma mynt och höjer tullen på exempelvis amerikansk whisky så blir följden samma här. Whiskyimportören får betala tullen och i slutändan kan konsumenten i Europa få dyrare whisky.

Hur ser EU:s tullar ut mot resten av världen?

EU har överlag mycket låga tullar. På många varor är tullen noll medan det på andra varor är några procents tull. Jordbruksvaror har generellt högre tullar än industrivaror. Råvaror är ofta helt tullfria. Det går inte att slå fast ett exakt medelvärde för EU:s tullar för det kan beräknas på olika sätt men generellt ligger EU:s genomsnittliga tull på under 2 procent. De länder som har frihandelsavtal med EU, som exempelvis Kanada, Japan och Sydkorea, möter inga tullar alls i EU. Det här betyder att företag i EU som importerar varor från de länderna inte betalar tull alls.

Kan EU införa tullar utan att alla EU-länder är överens?

Ja, därför att detta beslutas med majoritetsbeslut. EU har en gemensam yttre tullgräns och all import till EU av en viss vara möter samma tull oavsett vilket EU land varan importeras till.

Vilka tullar är allvarligast av dem som har presenterats på sistone?

De tullar USA presenterat är höga, vilket är allvarligt. De tullar som just nu gäller mellan USA och Kina är så höga att handeln mellan länder troligen inte lönar sig längre. Därför kan man säga att de är de allvarligaste tullarna. Det lär få stor effekt för hela världsekonomin att USA och Kina, som är världens två största ekonomier, nästan har upphört att handla med varandra. En annan sak som är mycket allvarlig är den stora osäkerhet som råder när tullarna införs och avskaffas och justeras i rask takt på ett oförutsägbart sätt. Det försvårar alla typer av affärer och håller tillbaka investeringar.

Om det införs ett frihandelsavtal mellan EU och ett visst land – slopas alla tullar då?

– Ja, i princip även om enstaka tullar kan vara kvar. Nedtrappningen av tullarna till noll kan ta flera år, så även om två länder har ett frihandelsavtal kanske det fortfarande finns en del tullar kvar.

Förhoppningen är att det ska gynna det egna landets produktion att införa tullar. Hur ser det ut historiskt? Har det fungerat?

– Nej, det har generellt sett inte fungerat. För vissa branscher och i vissa länder kan det ha lett till viss framgång, men överlag utvecklas ett lands ekonomi inte väl om det inte utsätts för internationell konkurrens, vilket det inte gör bakom höga tullar. Alla rikare länder har låga tullar, utom USA som på senare tid har börjat höja tullarna till nivåer som man ofta förknippar med utvecklingsländer.

Vad är skillnaden mellan en tull och en tariff?

Tariff är det engelska ord för en tull.

Kan man se tullar som en sorts skatt? Varför/varför inte?

Formellt sett är det ingen skatt, men den har liknande funktion och syfte. Den betalas av företag till staten och den har ofta som syfte att hålla tillbaka något staten vill motverka, i det här fallet import.

Har du fler frågor om tullar? Hör av dig till redaktionen@tn.se så ser vi till att uppdatera listan efterhand.