EU:S FRAMTID

Fyra nya i EU – om Orbán slutar blockera

EU:s utvidgningskommissionär Marta Kos i en intervju med nyhetsbyråsamarbetet European Newsroom (ENR) i tisdags. Bild: Tim Kohnen/European Newsroom/TT

EU (TT:s korrespondent)

Medlemskap i EU kan tjäna som politisk säkerhetsgaranti för Ukraina, anser utvidgningschefen Marta Kos.

Redan år 2030 kan fyra nya länder ha gått med – om bara Ungern slutar att blockera.

I juni i fjol hölls högtidliga evenemang för att formellt dra i gång Ukrainas och Moldaviens förhandlingar om EU-medlemskap. Fortfarande har dock inga verkliga förhandlingar kommit i gång – trots att nästan alla 27 EU-länder trycker på för att öppna de första så kallade förhandlingskapitlen.

Men Ungern håller emot. Och det räcker.

– Vi behöver enighet. Just nu är det 26, konstaterar EU:s utvidgningskommissionär Marta Kos i en intervju med nyhetsbyråsamarbetet European Newsroom (ENR), där TT deltar.

Orbán säger nej

Formellt har Ungern invändningar mot vad man anser vara bristande skydd för den lilla ungerska minoriteten i Ukraina. Samtidigt har dock premiärminister Viktor Orbán i tydliga ordalag förklarat att han ser Ukraina i EU som både farligt och "förödande" för ekonomin.

Ungerns envisa nej gör att även Moldavien tvingas vänta, eftersom deras ansökningsprocess är sammankopplad med Ukrainas. Än så länge är dock inte EU-kommissionen villig att låta moldavierna gå vidare på egen hand.

– Vi ser dem som ett par och hanterar dem som ett par. Men vi får se vad vi kan göra i framtiden, säger Kos.

Fyra nya på väg?

Medan Ukraina och Moldavien väntar på sina kapitel förhandlas det just nu allt snabbare med framför allt Albanien och Montenegro.

– Med Montenegro, som har alla kapitel öppna och några även provisoriskt stängda, så kan vi avsluta förhandlingarna i slutet av 2026 och sedan tar det ett till två år till med ratificeringsprocessen innan de kan bli medlemmar, säger Kos.

– Albaniens regerings vision, som vi stöttar, är att avsluta förhandlingarna före utgången av 2027. Det betyder att Albanien kan bli medlem, låt oss säga efter tre år, till 2030. Och jag tror att det också är realistiskt för Moldavien och Ukraina, säger utvidgningskommissionären.

Lättare än Nato

För Ukraina ses EU-förhandlingarna som en del av den diskussion om säkerhetsgarantier som förs inom ramen för de fredssamtal som USA hoppas få igång med Ryssland.

– Medlemskap i EU skulle kunna vara en stark politisk del av de här säkerhetsgarantierna. Som det ser ut just nu blir det lättare att bli medlem i EU än Nato, säger Marta Kos till European Newsroom.

Wiktor Nummelin/TT

Fakta

EU har utvidgats sju gånger sedan dåvarande Västtyskland, Belgien, Nederländerna, Luxemburg, Frankrike och Italien 1951 skrev under Paris-fördraget om att skapa den så kallade "kol- och stålunionen":

* 1 januari 1973: Danmark, Irland och Storbritannien

* 1 januari 1981: Grekland

* 1 januari 1986: Portugal och Spanien

* 1 januari 1995: Finland, Sverige och Österrike

* 1 maj 2004: Cypern, Estland, Lettland, Litauen, Malta, Polen, Slovakien, Slovenien, Tjeckien och Ungern

* 1 januari 2007: Bulgarien och Rumänien

* 1 juli 2013: Kroatien

Fotnot: Hela Tyskland är medlem i EU sedan den 3 oktober 1990 då det forna Östtyskland införlivades. Storbritannien lämnade EU den 31 januari 2020.