KLIMATOMSTÄLLNINGEN

LKAB:s gröna satsning ”I huvudsak affärsmässig”

SSAB, LKAB och Vattenfall vill tillverka fossilfri järnsvamp, men det är inte säkert att satsningen blir lönsam, enligt Riksrevisionen. Bild: Henrik Montgomery/TT

Statligt ägda gruvbolaget LKAB:s planer på att framställa ”grönt stål” är affärsmässig, men det är inte säkert att den blir lönsam. Det slår Riksrevisionen fast i en ny granskning.

Riksrevisionens bedömning är att LKAB hittills i huvudsak agerat affärsmässigt, då LKAB har prioriterat att försöka säkerställa teknik och lönsamhet innan ett investeringsbeslut kan tas.

Men det finns många osäkerhetsfaktorer kring investeringen, menar Riksrevisionen.

Till exempel kommer priset på el att spela en stor roll, och även om LKAB kan teckna fasta avtal med elproducenter under de första produktionsåren går det inte att säkra upp elpriset för investeringens hela livslängd. Om omställningen genomförs kommer den kräva så mycket el att det kan det leda till högre elpriser, något som skulle försämra LKAB:s lönsamhet.

– De kalkyler som bolaget färdigställt hittills bygger på ett antal antaganden som, när de gjordes, var i linje med externa analyser. Men flera förutsättningar har försämrats, vilket påverkar lönsamheten negativt, säger Magnus Landergren, projektledare för granskningen, i ett pressmeddelande.

I en intervju med Tidningen Näringslivet tidigare i år slog LKAB:s ordförande Anders Borg fast att förutsättningarna måste vara rätt innan ett slutgiltigt investeringsbeslut kring Hybrit-satsningen tas.

– Vi måste helt enkelt verifiera att det går att producera vätgas i massiv skala till ett pris som gör att vi kan sälja produkterna. När vi har verifierat tekniken i Hybrit, när vi har ett rimligt långtidssantagande om ETS-priset och vi kan visa i våra investeringskalkyler att det här ger den avkastning som gör en så stor investering motiverad, då gör vi den, sa han.

Pressmeddelande: LKAB:s planering av omställningen är i huvudsak affärsmässig