DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

G7-ledarna eniga om global bolagsskatt

Bild: Leon Neal

G7-möte (TT)

Ledarna för västvärldens stormaktsklubb, G7, ställer sig bakom USA:s president Joe Bidens förslag om en global minimiskatt på 15 procent för företag, skriver Vita husets säkerhetsrådgivare Jake Sullivan i ett Twitterinlägg.

Syftet med skatten är enligt förespråkarna att hejda en nedåtgående spiral av beskattningen av bolagsvinster, där länder infört allt lägre skattenivåer för att locka till sig investeringar.

Ett globalt golv för bolagsskatten är enligt Sullivan också viktigt för att se till att stora multinationella företag betalar för sig, så att det kommer in resurser till investeringar för medelklassen på hemmaplan i berörda länder.

Nya förhandlingar väntas

Stödet från G7-ledarna är väntat sedan G7-ländernas finansministrar på ett möte den 5 juni kom överens om att ställa sig bakom förslaget.

Mer konkreta förhandlingar om hur skatten tekniskt ska utformas och vilka nivåer som ska gälla väntas nu ta vid på G20-mötet i Italien i juli och senare även i den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD.

I en artikel tidningen The Washington Post i veckan skrev USA:s finansminister Janet Yellen och hennes kollegor från Tyskland, Indonesien, Mexiko och Sydafrika att de är övertygade om att miniminivån på 15 procent på sikt kan höjas.

Ledarna på G7-mötet i Cornwall i England är även överens om att det kommer behövas fortsatta finanspolitiska stimulanser för att hantera de ekonomiska följderna av covid-19-pandemin, rapporterar Reuters med hänvisning till en diplomatkälla.

Fortsatta stimulanser har tidigare bland annat pekats ut som avgörande av Internationella valutafonden (IMF), men även G7-ledare som Joe Biden samt Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och hans italienske kollega Mario Draghi.

Inte upprepa misstag

Även Tysklands förbundskansler Angela Merkel ska stå bakom denna linje, enligt Reuters källa – trots att Tyskland av tradition brukar förespråka en mer stram finanspolitik.

– Det var lite diskussion om inflation, men känslan var att det bara är ett temporärt problem, säger källan.

Värdlandets ledare Boris Johnson berörde även ämnet när han öppnade G7-mötet. I sitt inledningsanförande betonade Johnson vikten av att man inte upprepar misstagen från den stora finanskrisen 2008, då återhämtningen inte inkluderade alla delar av samhället.

Joakim Goksör/TT

Fakta

G7 bildades 1975 och står för Group of Seven. Det är ett informellt forum för de länder som brukar kallas för världens rikaste: Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA. EU deltar också med representanter, samt i år även Australien, Sydafrika och Sydkorea som Storbritannien bjudit in som gäster.

Kina, vars ekonomiska och politiska makt tog fart långt efter det att G7 bildades, ingår inte, trots landets betydelse i dag.

Mellan 1997 och 2014 kallades klubben för G8. Då ingick även Ryssland, vars förtroende dock ansågs förbrukat i och med invasionen av Krim.

Källa: Reuters