USA:S EKONOMI

Analytiker: Fed tar steg mot en normalisering

Federal Reserve i Washington DC. Arkivbild. Bild: Patrick Semansky/AP-TT

Ekonomi (TT)

USA:s centralbank Federal Reserve lämnar som väntat räntan oförändrad. Men banken räknar med att en första räntehöjning efter pandemin kan komma 2023, ett år tidigare än vad som tidigare sagts – vilket tolkas som ett steg mot normalisering.

– Signalerna är tydliga att nu har man påbörjat normaliseringsprocessen. Nu tar man steg mot att försöka uppnå lite mer normal penningpolitik och intrycket är att det faktiskt gått lite snabbare än vad vi trodde, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

Fed ändrar också sin inflationsprognos och räknar nu med att årets prishöjningar kommer att uppgå till 3,4 procent.

De höga inflationssiffror som kommit i veckan förklarar Fed med "övergående" faktorer och banken försäkrar att kraftfulla åtgärder kan sättas in om den bedömningen förändras.

Feds prognos för årets ekonomiska tillväxt i landet höjs nu till 7,0 procent – jämfört med 6,5 procent i den förra bedömningen.

Hökaktigt besked

Enligt Bergqvist kan man nu skönja en viss splittring inom USA:s centralbank Federal Reserve vad gäller en eventuell höjning redan 2022.

– Det gäller att ha perspektiv när man pratar om de här förändringarna eftersom det fortfarande förs en väldigt expansiv politik med mycket låga räntor. Men det är betydligt fler nu som kan tänka sig att höja räntan både en och två gånger under nästa år.

Som en reaktion på centralbankens något mer "hökaktiga" besked än väntat backade den amerikansk börsen på onsdagskvällen, och Robert Bergqvist förmodar att även Stockholmsbörsen kommer att gå ned under torsdagen.

– Det är kortsiktiga reaktioner, men Fed är fortfarande inte är i närheten av att trycka på bromsen, snarare handlar det om att lätta på gasen. Penningpolitiken kommer att stötta den ekonomiska tillväxten och börserna både under det här året, nästa år och 2023, säger han.

Bra för Sverige

För svensk del beskriver han beskedet som positiva nyheter ur ett konjunkturperspektiv.

– Sverige är ett exportberoende land och går USA bra så brukar också Sverige gå bra. Orkar vi lyfta blicken kommer vi komma till slutsatsen att det här inte ändrar utsikterna för en fortsatt god utveckling på börsen.

– Riksbanken och Europeiska centralbanken förhåller ju sig naturligtvis till Federal Reserve och om de på sikt tar de här stegen så underlättar det ju för Riksbanken att också påbörja en normalisering av sin penningpolitik. Men det är inget som väntar vid nästa riksbanksbeslut, säger Robert Bergqvist.

Överraskande

Feds besked var överraskande och implicerar att banken ser en snabbare återhämtning, enligt Handelsbankens makrostrateg Johanna Högfeldt.

– Det var mer hökaktigt än vad man väntat sig. Marknaden har ju inför det här mötet justerat förväntningsbilden till det som Fed förmedlade i april.

– Det är inte positivt för globala börser så klart, men det är ändå oklart när Fed kommer att dra ner på tillgångsköpen.

Avgörande, även för börsklimatet, kommer att vara just när Fed börjar dra ner på stödköpen av obligationer, enligt Johanna Högfeldt.

Kristina Erkenborn/TT

– Det var lite mer spännande än jag trodde att det skulle bli, kommenterar SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist USA:s centralbanks räntebesked. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT