SVERIGES ENTREPRENÖRER

Hennes nyttiga alger blir exportprodukt

Bild: Fotograf: Manne Wahlström

Alger går att äta. Det menar entreprenören Fredrika Gullfot som redan 2015 sålde mat gjord av alger.

De första algprodukterna på konsumentmarknaden lanserades redan 2015 och 2016 börsnoterades företaget Simris Alg.

Hon har bakgrund som civilingenjör och teknologie doktor i bioteknik och såg fördelarna med omega-3-olja. De odlade algerna ska ge oss konsumenter omega-3-olja direkt istället för att vi får det genom att att äta fisk.

– Läget för världshaven är akut och närmare 70-80 procent av fiskebestånden är fullt exploaterade eller redan överfiskade. Fortsätter det så här riskerar vi en fullständig ekologisk kollaps, säger hon till KTH.

Pandemin slog hårt mot företaget och hon tvingades permittera stora delar av personalstyrkan på 20 man. Men nu är det expansion i USA som står på menyn:

– Högt på priolistan står nu att rekrytera de medarbetare och kompetenser vi vill få med i teamet för att kunna trycka på gaspedalen på riktigt. Det mesta av satsningen kommer att ske i USA, men vi kommer även öka marknadsföringen i Sverige av vår produkt för gravida och ammande. Alla ska veta att omega-3 kommer från alger, och inte från fisk, säger hon i ett pressmeddelande.

Simris Alg avslutar korttidspermitteringar och vill nyrekrytera, öka marknadsinsatser

DI: Svenska veganaktier missar globala guldruschen

KTH: Algbonde med potential att förändra världen