Skyfall och åskoväder slår hårt mot Europa
Väder (TT)
Nya översvämningar i Nederländerna och Belgien, blixtkaskader i Schweiz och skyfall Storbritannien – vilt väder fortsätter att ställa till det nere i Europa. Tyskland verkar dock ha klarat sig denna gång.
Belgiska medier publicerar filmer med rasande vattenmassor som på lördagen slet med sig bland annat bilar på gator i provinsen Namur. Även i grannlandet Nederländerna drabbades bland annat Friesland av skyfall och översvämningar.
I Schweiz rapporterar SRF Meteo att det registrerades 25 000 blixtar under bara några timmar på lördagen. Extremvädret fortsätter med skyfall och hagel under söndagen, och vädertjänsten har lagt ut bilder på stora hagel som folk har plockat upp.
I Österrike ledde vattenmassor till att flera hus slets sönder, rapporterar nyhetsbyrån APA.
Ett skyfall drog på söndagen också in över Storbritannien. Bussar och bilar lämnades övergivna när gatorna översvämmades och åskan dundrade över den brittiska huvudstaden, rapportera AFP.
Inte återhämtat sig
Den nationella väderlekstjänsten utfärdade en varning för blixtnedslag och översvämningar då uppemot 100 millimeter regn väntades falla i vissa områden i London med omgivningar, nästan dubbelt så mycket som vad som i genomsnitt brukar falla i juli.
Tyska meteorologer på vädertjänsten DWD varnade på lördagen också för blixtoväder, men de nya regnen verkar där inte ha fått några större konsekvenser. På söndagen visade DWD:s kartor mest sol i Tyskland.
Samtidigt har delar av de drabbade länderna långt ifrån återhämtat sig efter de sanslösa regnmängder som kom för drygt en vecka sedan, och som krävde hundratals liv och skapade utbredd förödelse i Belgien och västra Tyskland.
Utsläppen eldar på
I många äldre samhällen i Europa ser man detta väder som en skräckinjagande påminnelse om de klimatförändringar som mänsklighetens utsläpp av växthusgaser eldar på.
– När klimatförändringarna fortsätter och extrema händelser ökar i både styrka och frekvens så finns det gränser för hur mycket vi kan skydda oss emot, sade Wim Thiery, klimatforskare vid universitetet VUB i Bryssel, nyligen till nyhetsbyrån Reuters.
– Våra städer har utvecklats över århundraden, i vissa fall sedan romartiden, för klimatförhållanden som är helt annorlunda jämfört med vad vi är på väg in i.
Henrik Samuelsson/TT