FACKENS FRAMTID
LO-basen: Därför är jag besviken efter krisen
LO:s ordförande Susanna Gideonsson är mycket missnöjd med den politiska inblandningen i LAS-processen. ”Det bästa hade varit om politikerna över huvud taget inte hade lagt sig i. Det var idiotiskt”, säger hon till TN.
Susanna Gideonsson tillträdde som LO:s ordförande för drygt ett år sedan, mitt under brinnande pandemi. Hennes första tid som LO-bas har med andra ord varit märkligt unik och helt präglats av den kris som pandemin orsakade. De LO-medlemmar som har kvar sina jobb har arbetat på som vanligt, utan hemma kontor.
– De har trängts i kollektivtrafiken, de har jobbat hårdare för att fler har varit sjuka och de har mött smittan, säger Susanna Gideonsson.
Bristande förståelse hos gemene man
Ett och ett halvt år in i krisen är den fortfarande påtaglig. Många företag kämpar fortfarande med att komma tillbaka och hotet om smittan finns fortfarande kvar.
Vad har gjort dig mest besviken under den här tiden?
– Den största besvikelsen har varit den bristande förståelsen för människor som faktiskt har varit tvungna att göra sina jobb. Det skrevs spaltmeter om hur man ska inreda hemmakontoret, men när man gick och handlade eller åkte kollektivtrafik, så tog man inte hänsyn till personalen. Det var som att alla som skötte sina vanliga yrken bara var en kuliss.
Så din besvikelse är på gemene man, snarare än på politiker eller arbetsgivare?
– Ja. För när jag ser till både politiken och näringslivet, så tycker jag faktiskt att vi oerhört snabbt kom igång. Sedan finns det enstaka rötägg, men dem kan vi strunta i. Vi gjorde tusen och åter tusentals överenskommelser på arbetsplatserna, där vi visade att den svenska modellen faktiskt funkar.
Svårt att sia om LO:s framtid
Bland de svenska fackförbunden finns en tydlig uppdelning mellan arbetarfack, som LO-förbunden, och tjänstemannaförbund, som Saco:s och TCO:s medlemmar. Inom såväl IF Metall som Kommunal finns nu tendenser att närma sig tjänstemannaförbunden, då skillnaderna mellan arbetare och tjänstemän blir allt mer flytande.
Är den typ av uppdelning som vi har idag obsolet?
– I allt fler yrken går utvecklingen på arbetslivet därhän i och med att alltmer blir digitalt. Det är svårt att sia om hur det ser ut om 20 år, men vi vet att i länderna runt omkring oss har man två centralorganisationer, ibland bara en.
Kan du se en utveckling där LO delas upp, går samman med TCO eller genomgår en annan liknande kraftig förändring?
– Förändringar sker över tid. Jag kan inte svara på hur det ser ut om 20 år. Många gånger samarbetar vi med tjänstemannafacken.
Infekterad strid
Det senaste året har LO haft en infekterad strid, inte minst beroende på att Kommunal och IF Metall i december valde att ansluta sig till den överenskommelse om arbetsrätten som Svenskt Näringsliv och PTK hade ingått och som LO som centralorganisation valt att stå utanför. ”Folk har varit arga på varandra på riktigt”, har Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo, som också har arbetat på LO, sagt, bland annat.
– Vissa tycker att vi skulle ha avstått av solidaritet för andra, men så funkar ju inte världen, sa Kommunals ordförande Tobias Baudin till TN innan sommaren.
Hur är stämningen idag?
– Den är klart mycket bättre. Så. Vi hittar formerna för det också, säger Susanna Gideonsson med viss tvekan.
Men det var en hård strid. Kan man enas efter ett sånt debacle?
– Ja, men om vi ser historiskt har folk varit rent förbannade på varandra många gånger. Jag tror att det tillhör. Olika branscher utvecklas olika snabbt, säger hon och menar att det inte var förvånande att IF Metall valde att gå med, men att det var många som höjde på ögonbrynen när Kommunal valde att göra det.
Blev du förvånad?
– Ja, jag blev faktiskt det, utifrån tidigare uttalanden.
”Inte tillräckligt”
Men oavsett den fackliga interna striden, och det faktum att LO som helhet inte står bakom, så har regeringen valt att gå vidare med parternas förslag om förändring av arbetsrätten. Grunden är att med alla dem som antingen genom att själva ingå i överenskommelsen eller bara ställa sig bakom den, så har förslaget en mycket stor andel av den svenska arbetsmarknaden i ryggen.
Vad tycker du om förslaget? Ponera att du fortfarande hade varit ordförande för Handels, vad hade du sagt då?
– Utifrån Handels situation kommer vi inte tillräckligt långt med den överenskommelsen.
Susanna Gideonsson förnekar de rykten som säger att det fanns en stor oenighet inom LO-styrelsen när beslutet om att inte gå med i överenskommelsen fattades.
– Det var ett av de snabbaste beslut vi har fattat, säger hon.
Men vad säger det då om era förhandlare, som gick därifrån och var överens med förhandlarna från de andra partnerna?
– Vi vet alla att vi ska hem och förankra det. Det handlar bara om att man tackar varandra för jobbet.
Vad tycker du om att förslaget nu förmodligen blir verklighet?
– Det bästa hade varit om politikerna över huvud taget inte hade lagt sig i. Det var idiotiskt, för jag tror att vi hade kunnat lösa fler knutar och delvis hamnat i ett annat resultat om vi inte hade fått den politiska pressen.
”Taggen sitter kvar”
Men hon tror inte att sista ordet är helt sagt. Att det här förslaget går igenom är hon tämligen övertygad om, för det finns en stor enighet i riksdagen. Men det är inte sista gången arbetsrätten förändras, enligt LO:s ordförande.
– Jag tror inte att den här överenskommelsen är för evigt gällande. Vi kommer att begära nya förhandlingar i arbetsrätt och i nya frågor.
– Det är lugnare nu. Taggen sitter kvar hos en del, men folk byts ut på arbetsmarknaden. Det kommer att vara någon mer som ansluter sig för att deras bransch utvecklas.
– Men jag skulle bli väldigt förvånad om arbetskraften på svensk arbetsmarknad är nöjd med det här för all evighet framåt. Det ska hela tiden ske förändringar.
Varit naiva
Men även om fack och arbetsgivare inte sällan har olika åsikter om arbetsrätten, så finns det andra frågor där motparterna är rörande överens. Just nu pågår ett hårt arbete för att stoppa EU:s förslag om att bland annat införa minimilöner, vilket är en del av den så kallade sociala pelaren.
Men från början var ju ni inom LO positiva till den sociala pelaren och välkomnade det toppmöte som Stefan Löfven bjöd in till år 2017. Var ni naiva då?
– Det kan man ju kanske säga att vi var. För oss handlar sociala pelaren om att man ska bygga upp starka parter och skapa en delaktighet i utvecklingen i Europa. Det handlade inte om lagreglering.
– För oss är det så självklart att man ska skapa överenskommelser så nära människor som möjligt. Nu ska Bryssel stifta lagar som svenska regeringen ska förhålla sig till och som sedan ska drabba oss. Det var inte det som var avsikten.
Tycker EU drar åt fel håll
Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl menar att EU:s förslag är en murbräcka in det svenska systemet och att Bryssel i och med detta kommer att lära sig att Sverige anpassar sig. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) anser att pelaren är bra, men att den är en kompass, ingen lagstiftning. Och Kommunals ordförande Tobias Baudin menar att det här handlar om vad Sverige ska vara för land i framtiden och är rädd för att vi ska bli mer protektionistiska och börja stänga gränser.
Om minilönerna införs, vad tror du kan bli nästa hot?
– Det är många saker där vi ser att EU vill roffa åt sig en makt som vi inte tycker att unionen ska ha enligt fördraget och som inte var meningen när vi anslöt oss, säger Susanna Gideonsson och exemplifierar med skogspolitiken.
– Det finns många saker där vi ser att EU drar dit vi inte hade tänkt oss, samtidigt som att vi ser att det finns många fördelar med EU också.
Innan sommaren sa LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson till Arbetet Global, apropå diskussionen om den sociala pelaren, att: ”Det är därför dags att vi inom den svenska arbetarrörelsen börjar överväga om det var ett bra beslut att gå med i EU”.
Det uttalandet verkar ju inte vara förankrat varken hos dig eller hos LO-förbunden.
– Nä, säger Susanna Gideonsson kort och skrattar.
Hur arg blev du och har du förtroende för Torbjörn Johansson fortfarande?
– Ja, jag har fullt förtroende för honom. Jag tycker att människor är människor. Det är i ögonblicket – vartenda ord behöver inte vara så genomtänkt. Jag kan förstå att man blir förbannad ibland, för de lägger sig i saker som vi faktiskt hade kunnat lösa och som vi hade blivit lovade att de inte skulle lägga sig i.
Kan man lita på EU, som lovar saker som de inte håller?
– Nä. Och det är ju det som gör att man blir lite frustrerad.
Men det är inte läge att lämna?
– Nej!
Susanna Gideonsson berättar att LO, tillsammans med alla andra, jobbar ”som bara den” för att stoppa eller åtminstone förändra EU:s förslag.
– Jag tror att vi åtminstone kan få ett förslag som inte drabbar oss så hårt. Helst hade vi velat se att de håller fingrarna borta helt och hållet. Det förslaget som har kommit är inte det slutgiltiga förslaget.
Stolt socialdemokrat
Sedan lång tid tillbaka har allt färre LO-medlemmar valt att inte rösta på Socialdemokraterna. I en organisation, där ordförande Gideonsson sitter i S mäktiga verkställande utskott och som inte minst lägger en ansenlig summa pengar på att Socialdemokraterna ska vinna val, så kan det anses som ett misslyckande.
Samtidigt är det ett antal av LO-förbunden, som trots att de anser att S är det bästa partiet, väljer att inte längre lägga några pengar till S.
Kan du se ett framtida LO som inte längre är en partipolitisk organisation?
– Egentligen är vi inte en partipolitisk organisation.
Fast ni lägger ju ändå väldigt mycket pengar på partiet.
– Ja.
Och du sitter i det verkställande utskottet.
– Ja, och det är jag stolt över.
Susanna Gideonsson poängterar att det en gång i tiden var arbetare som bildade Socialdemokraterna.
– Det är det parti som vi ser ska föra vår talan.
Men om nu era medlemmar inte längre känner en tillhörighet i socialdemokratin – kan det då inte vara så att ni, för att ni är en medlemsstyrd organisation, någon gång kan hamna i en situation där medlemmarna anser att ni ska bort från socialdemokratin?
– Om kongressen skulle besluta att förändra våra stadgar, att vi inte längre skulle sträva efter ett jämlikt samhälle och allas lika värde, ja, då skulle det kunna hända. Men det är ju den dagen.
Underkänner S-politik
Utöver att LO sedan länge har problemet att medlemmarna drar sig bort från S, så är trenden nu tämligen tydlig att män i allt högre utsträckning röstar åt höger och att det framför allt är kvinnor som röstar åt vänster. Nyligen sa Socialdemokraternas jämställdhetspolitiska talesperson Annika Strandhäll till DN att: ”Det kommer att vara ett hästjobb att övertyga LO-männen om att det är oss de ska rösta på”.
Hur mycket av det hästjobbet är ens möjligt att göra?
– Tja. Jag tror att människor är kloka. De röstar för en politik som de tror ska gynna dem. De vill se ett samhälle som fungerar och som håller ihop. Då är det bara att vi ser till att leverera en politik för vanligt folk, så kommer folk att rösta på det.
– Det handlar om en politisk leverans.
Hon menar att ojämlikheten har vidgat sig snabbt i Sverige de senaste 20 åren.
– Vi måste se till att människor även framgent kan lita på att samhället finns där.
Så egentligen underkänner du den politik som Socialdemokraterna har fört de senaste åren, för annars hade väl fler och fler röstat på partiet?
– Ja, till vissa delar. Självklart när vi gör jättestora skattesänkningar för dem som har det allra bäst. Vi står inte upp för om man slaktar Arbetsförmedlingen.
– Hur ska Socialdemokraterna leverera när man har en fjärdedel av rösterna? Kan man ensam bestämma, så levererar man ju alltid, säger Susanna Gideonsson.
Löfvens besked förvånade
Stefan Löfvens avgång gjorde henne både förvånad och rörd, säger hon. Hon tycker att han som partiledare och statsminister har levt som han har lärt, nämligen att utifrån alla människors lika värde sett till olika människors behov.
Vem hon vill se som Stefan Löfvens efterträdare säger hon inte, men hon vill att personen ska genomföra Socialdemokraternas politik för bland annat full sysselsättning och stärkt välfärd.
– Jag hoppas på en efterträdare som för arvet efter Stefan vidare, säger Susanna Gideonsson.