BROTTEN MOT FÖRETAGEN
Kommunerna som tar brotten mot företagen på allvar
Tryggheten står högt på företagarnas önskelista. Helsingborg och Dals-Ed tar frågan på allvar och lägger mycket tid och kraft på trygghetsfrågorna.
Annette Melander-Berg, näringslivsdirektör i Helsingborgs stad, berättar att företagen framför allt lyfter oro för att utsättas för inbrott eller skadegörelse när trygghetsfrågorna diskuteras.
– Det finns ett tydligt samband mellan den upplevda oron och den typ av brott som de blir utsatta för. Två branscher som är särskilt utsatta, både vad gäller oro och faktiskt utsatthet för brott, är hotell- och restaurangverksamhet samt handel. Det handlar framför allt om stöld av olika slag, allt från snatterier till grövre brott, berättar hon.
Även i Dals-Eds kommun handlar det framför allt om stöld, och trygghetssamordnare Fredrik Andersson nämner stöldligor som ett återkommande och långvarigt problem.
Nära samverkan med näringslivet är nyckeln
Dals-Eds kommun arbetar med vad de kallar för samverkansöverenskommelse och medborgarlöfte. Genom en medborgarenkät och samtal med enskilda invånare och näringslivet har det framkommit att näringslivets trygghet är ett av de områden man behöver fokusera särskilt på. Kommunen gör också en gemensam näringslivssatsning tillsammans med grannkommunerna Bengtsfors och Åmål.
¬– Arbetet är i sin linda, men med hjälp av kommunens näringslivsstrateg har trygghetsarbetet fått en mer eller mindre fast plats i kommunens näringslivsråd, berättar Fredrik Andersson. Det har bland annat resulterat i att vi numera har vårt första område för så kallad företagssamverkan, vilket innebär att företag går ihop för att stärka egenskyddet. Konceptet fungerar ungefär som grannsamverkan och båtsamverkan.
Fredrik Andersson tror att detta bara är början och hoppas att fler inom näringslivet ansluter sig till företagssamverkan.
– I de här forumen ser jag även en möjlighet att ha en dialog med företagen om metoder och information om stärkt egenskydd samt att lyfta konkreta frågor och titta på lösningar tillsammans för att främja trygghetsarbetet.
I Helsingborg har man länge arbetat för att på olika sätt öka tryggheten för företagen, men Annette Melander-Berg berättar att man ville göra mer och inledde därför ett samarbete med den oberoende stiftelsen Tryggare Sverige.
– Tillsammans med Tryggare Sverige har vi tagit fram och genomfört Företagens trygghetsundersökning, FTU, för att kartlägga utsattheten för brott och otryggheten bland företagare i kommunen.
Det är första gången som en liknande undersökning genomförs i Sverige och Helsingborg är därmed pilotkommun.
– Resultatet ska ligga till underlag för planerade åtgärder. Vi börjar i höst med ett antal seminarier tillsammans med näringsidkare för att ta fram förslag på hur vi ska jobba trygghetsskapande och brottsförebyggande. I samband med det planerar vi också konkreta åtgärder och diskuterar vilka utmaningar näringslivet självt kan lösa och var de behöver stöd.
Tack vare det nya arbetssättet har kommunen fått ett väldigt bra kunskapsunderlag för att prioritera och rikta åtgärder så att näringslivet ska uppleva Helsingborg som en trygg stad att verka i, berättar Annette Melander-Berg.
Utöver det nya samarbetet har Helsingborgs stad under lång tid haft en nära dialog med kommunens företagsgrupper, där man bland annat tittar på olika åtgärder för att företagsområdenas miljöer ska kännas tryggare och säkrare.
– Vi har även ett arbete för att stävja osund konkurrens, till exempel verksamheter som inte nyttjar vit arbetskraft, inte har korrekta tillstånd och så vidare. Vi har genomfört ett informationsarbete mot invånare och fastighetsbranschen som är hyresvärdar.
Polisens närvaro viktig
Både Fredrik Andersson och Annette Melander-Berg lyfter också fram betydelsen av polisiär närvaro i kommunen för att stävja brottsligheten.
– Att vi som kommun tillsammans med näringslivet arbetar för ett allt starkare egenskydd hos företagen är bra. En högre grad av polisiär närvaro hade ytterligare kunnat stärka signalen att avstå från att genomföra brott, säger Fredrik Andersson.
– När vi pratar om det polisiära arbetet är det viktigt att näringslivet känner att det är värt att anmäla brott, det vill säga att det finns resurser för att utreda dem, poängterar Annette Melander-Berg.
Hon har också ett medskick till andra kommuner som vill arbeta för att minska brottsligheten mot företag.
– Skaffa dig kunskap, till exempel genom att göra trygghetsundersökningen, så att det finns en tydlig bild av utmaningarna och vad som är viktigast att prioritera. Var noggrann med att dela upp arbetsuppgifterna utifrån vem det är som ska arbeta med frågan, var i kommunen problemen finns, i vilken eller vilka branscher och vilka slags brott det handlar om. Kom ihåg att följa upp arbetet för att se om det får effekt. Det är viktigt att arbeta systematiskt och att vara uthållig för att det ska ge resultat.
Karin Carlesten