DET SVENSKA SKATTETRYCKET

C vill se mer till småföretagen och klimatet

Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Budget (TT)

Centerpartiet och Vänsterpartiet gör tummen upp för regeringens föreslagna skattesänkningar. Men signalerar samtidigt att det behövs mer för att de ska stödja budgeten.

– Det är väldigt bra att man fortsätter att sänka skatterna för låg- och medelinkomsttagarna, eftersom vi har världens högsta skatter för dem, säger centerns ekonomisk-politiska talesperson Martin Ådahl.

– Men det här är helt otillräckligt för att vi ens ska överväga att frångå praxis och möjligen rösta på regeringens budget.

Ådahl vill bland annat se mer satsningar på småföretag, klimatomställningen och landsbygden.

För att regeringen ska få igenom sin budget senare i höst krävs sannolikt stöd både från Centerpartiet och Vänsterpartiet.

V vill höja skatter

Vänsterpartiet gillar att förslagen ger människor med låga inkomster stärkt ekonomi.

– Det är bra att det blir mer pengar i plånboken för de som har det sämre ställt, framför allt är det bra att skatteklyftan tas bort för dem med sjukersättning. Det är ovärdigt som det har varit, säger V:s ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson.

Hon vill dock se hur förslagen ska finansieras innan hon kan ge fullt stöd. Finansministern berättade inget om finansieringen på sin pressträff.

– Sänker man skatter blir det mindre pengar till mormors äldreomsorg och till sjukvården som behöver mer resurser. I en förlängning är det ohållbart, så därför förväntar vi oss att man finansierar detta genom att höja skatterna för de som har stora kapitalinkomster, stora förmögenheter eller stora inkomster överlag, säger Ulla Andersson.

M: Fel fokus

Moderaterna är långt mer kritiska.

– Jag delar inte finansministers bild av att det är stimulanser som ekonomin behöver nu. Däremot behöver vi riktade skattesänkningar som gör att vi får fler jobb, men det gör inte de här. Det borde vara finansministerns fokus, säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

I och för sig är det bra att finansministern vill sänka skatter, men då ska de riktas till dem som arbetar, inte även personer som har a-kassa eller föräldrapenning, till exempel. Och hur ska sänkningarna betalas? undrar Svantesson.

– Frågan är vilka skattehöjningar som kommer. Vad har hon lovat Vänsterpartiet? Det återstår att se.

Gissningslek

Jakob Forssmed, ekonomisk-politisk talesperson för Kristdemokraterna, undrar också. Förslagen är inte rätt för att bidra till minskad långtidsarbetslöshet.

– Det är så uppenbart att man inte har haft Sveriges problem för ögonen när förslagen har tagits fram. I stället bedrivs någon form av balansakt och gissningslek utifrån vad Centerpartiet och Vänsterpartiet vill, säger Forssmed.

Liberalerna gillar inte vad de ser.

"I dag lönar det sig för dåligt att arbeta i stället för att leva på bidrag. Detta försämrar nu regeringen ytterligare. Dagens förslag ökar inte drivkraften för långtidsarbetslösa att ta ett arbete", skriver L:s ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson i en kommentar.

LO vill se investeringar

LO hade hellre sett investeringar för att skapa jobb, än skattesänkningar.

– Men om det nu ska ske så är det nu med en fördelningspolitisk effekt som gynnar vanligt folk, vilket är bra, kommenterar LO-basen Susanna Gideonsson regeringens skatteförslag.

Att de olika skattesatserna för förtidspensionerade, sjuk- och aktivitetsersättning, och förvärvsarbetande tas bort tycker hon är utmärkt. Likaså den föreslagna skattereduktionen för att vara med i a-kassan.

Svenskt Näringsliv tycker att det är positivt att regeringen föreslår sänkt skatt så att människor får behålla mer av sina egna pengar.

"Synd bara att utformningen denna gång inte är effektiv. Det vore bättre att stimulera arbete snarare än att även sänka skatten för den som inte arbetar", skriver Johan Fall, chef för skatteavdelningen på SN.

Lars Larsson/TT

Maria Davidsson/TT

Olle Lindström/TT