Bitcoin blir landets nya valuta
Ekonomi (TT)
Kryptovalutan kan främja kriminalitet och den extremt svängiga kursen kan vara problematisk för ekonomin, varnar kritiker.
Trots det inför El Salvador på tisdag bitcoin som officiellt betalningsmedel.
En vecka innan El Salvador blir historiskt med bitcoin som officiellt betalningsmedel råder förvirring i huvudstaden San Salvador.
Bitcoin blir El Salvadors andra valuta, vid sidan om den amerikanska dollarn som infördes 2001. Landet har ingen egen valuta.
Tre av fyra invänder
Trots att landet om bara någon dag kommer att kunna använda det nya betalmedlet råder oförståelse inför bitcoin bland invånarna.
– Vi känner inte till valutan, vi vet inte var den kommer i från. Vi vet inte om den kommer att ge oss vinst eller förlust, säger t-shirt- och souvenirförsäljaren Claudia Molina till Reuters inför lanseringen.
I en enkät från i juli svarade tre av fyra salvadoraner att de hade invändningar mot det nya införandet.
Presidenten: Användandet är valfritt
Men processen fortsätter ändå och under nästa vecka kommer invånarna att kunna konvertera kryptovalutan till dollar och göra uttag utan avgifter i 200 digitala bankautomater utplacerade i landet, kallade Chivo digital wallet.
För de som använder den nya elektroniska plånboken Chivo kommer president Nayib Bukeles regering inkludera en bonus på 30 dollar (motsvarande 250 kronor) i bitcoin.
Enligt Bukele kommer användandet av den digitala valutan vara valfritt för salvadoranerna och man kommer inte behöva betala avgifter när man gör utlandstransaktioner. Detta är en viktig fråga för många i landet när 2,5 miljoner salvadoraner i dag bor utomlands, varav en majoritet i USA.
Under 2020 skickades nästan 6 miljarder amerikanska dollar tillbaka till El Salvador från USA, en summa som motsvarar 23 procent av El Salvadors totala BNP.
Bitcoin kan innebära risker
Men införandet av bitcoin som nationell valuta är inte helt oproblematiskt, menar kritiker. Både Världsbanken och Internationella valutafonden IMF varnar för att det kan innebära ekonomiska och juridiska risker – särskilt för ett land som redan har ett svagt system för att motverka pengatvätt. De varnar för att pengarna används i kriminella syften.
Enligt Johan Javeus, chefsstrateg på SEB, finns det flera risker med att införa bitcoin som nationell valuta eftersom kursen kan röra sig väldigt mycket på kort tid, något som gör det svårt att sätta priser i bitcoin.
Att låna eller sätta löner i bitcoin blir ännu mer riskabelt, då det är omöjligt att veta hur mycket en bitcoin kommer att vara värd i framtiden.
En ekonomi baserad på bitcoin kommer enligt skolboken präglas av så kallad deflation, det vill säga sjunkande priser. Det hänger samman med att det finns en begränsad mängd av kryptovalutan i världen: närmare bestämt 21 miljoner enheter.
Normala valutor som dollarn eller kronan, med en centralbank som avgör penningmängden, präglas i stället av inflation – det vill säga en inbyggd mekanism med kontinuerliga prisökningar och ett inflationsmål som centralbanken siktar på när den fattar penningpolitiska beslut.
När El Salvador inför bitcoin som betalningsmedel vid sidan av dollarn får de både och.
– Priserna på varor i dollar stiger gradvis medan de varor som prissätts i bitcoin istället faller över tiden, säger Johan Javeus.
SEB-strategen räknar med att de flesta köp i El Salvador antagligen kommer att fortsätta göras med dollar.
– Det blir intressant att se hur och på vilka områden bitcoin kan komma att användas, säger han.
Blir ett exempel för resten av världen
El Salvador kommer att bli ett exempel för andra länder att snegla på, gällande att införa bitcoin som officiellt betalningsmedel, enligt Javeus.
– Att införa kryptovaluta är mest aktuellt för länder som har stora ekonomiska problem, ett underutvecklat finansiellt system eller en historia av valutainstabilitet där befolkningen har tappat förtroendet för sin egen valuta. Att Sverige skulle acceptera bitcoin som officiellt betalningsmedel tror jag inte att jag kommer att få uppleva under min livstid, säger han.
Beata Wallsten/TT
Fakta
Kryptovalutor är som en elektronisk "pollett" med en unik kryptografisk kod som gör att den är svår att förfalska. Den så kallade polletten kan köpas med vanliga pengar och sedan bytas helt anonymt för olika varor och tjänster.
Kryptovalutor är decentraliserade och inte beroende av en centralbank som garanterar valutans värde och äkthet. Det är istället den så kallade blockkedjetekniken och dess inneboende mekanismer som står som garant för kryptovalutan.
Att kryptovalutor kan användas för anonyma köp har gjort den attraktiv för brottslig verksamhet som penningtvätt, skatteflykt och för att finansiera annan illegal verksamhet.
Bitcoin är den mest omtalade kryptovalutan men det finns tusentals olika kryptovalutor med varierande teknik och funktion.
Finansinspektionen (FI) varnar bland annat för att valutornas värde kan variera kraftigt, att det saknas reglering som skyddar konsumenternas investeringar och för att tekniken kan vara känslig för störningar.