DET SVENSKA SKATTETRYCKET
Näringslivstoppen ratar 3:12-reform – "Inte där problemen finns"
Nej till en radikal reformering av 3:12-reglerna. Istället bör utdelningsskatterna sänkas och underlätta för investeringar i entreprenörskap, menar näringslivstoppen Rune Andersson. ”Vi har ett system som har fyra gånger högre skatt på aktiva investeringar”, säger han.
3:12 reglerna, även kallade entreprenörsskatten, bestämmer hur mycket inkomst företagare får beskatta som arbets- respektive kapitalinkomst. Syftet är att reglera så kallad inkomstomvandling, alltså att aktiva delägare i fåmansföretag omvandlar högre beskattad arbetsinkomst till lägre beskattad kapitalinkomst.
På onsdagen var 3:12-reglerna i fokus när SNS höll sitt webbinarium ”Reformera 3:12? Nya perspektiv på beskattning av fåmansbolag”. Enligt en rapport från Håkan Selin, som låg till grund för webbinariet, skapar regelverk i dagsläget förutsättningar för sådan inkomstomvandling vilket belastar skattesystemet. Ett alternativ för att förbättra 3:12-reglerna är att likt Finland, harmonisera regelverket för olika ägarstrukturer, menar Selin.
– Den finska modellen bör övervägas. Om man behandlade alla onoterade bolag på samma sätt skulle vi se mindre inkomstomvandling och större skatteintäkter, säger han.
Avråder från radikala reformer
Rune Andersson, grundare av Mellby Gård, som deltog i panelsamtalet, avråder dock från en radikal reform som Selin talar om. Det skulle ta årtionden innan den skulle förverkligas, och i övergångsperioden skulle företagare behöva förhålla sig till två parallella skatteregler. Dessutom finns det viktigare frågor att tänka på.
– När man koncentrerar sig på frågor inkomstomvandling fokuserar man enbart på de riktigt små bolagen, säger han.
En mer konkret åtgärd vore att justera regelverket för företag som har över 20 anställda, där de riktiga problemen finns. Ett problem som nämns är att regelverket bestraffar aktiva investeringar och premierar passiva investeringar.
– Den här spänningen mellan aktiv och passiv investering kommer alltid att leva kvar om vi har ett system som har fyra gånger högre skatt på aktiva investeringar, säger Rune Andersson.
”Man ska vara försiktig att tro att man kan höja utdelningsskatten utan att det får konsekvenser”
Tongångar om större ingrepp i 3-12-reglerna hörs också i politiken. I början av året övervägde finansminister Magdalena Andersson (S) möjligheten att höja utdelningsskatter för fåmansföretagande i sina planer om höjd kapitalbeskattning. Rune Andersson varnar för att en hög beskattning av ägare till fåmansföretag kommer att försvaga incitamenten till risktagande i näringslivet. Det kommer inte leda till höge skatteintäkter utan snarare att företag låser in sina pengar i företaget i stället för att satsa på kunniga och driftiga entreprenörer som kan driva ekonomin framåt.
Han får medhåll av Niklas Wykman (M), skattepolitisk talesperson och andre vice ordförande i skatteutskottet.
– Man ska vara försiktig att tro att man kan höja utdelningsskatten utan att det får konsekvenser. Det skapar ett mindre dynamiskt näringsliv när vissa bolag är underkapitaliserade medan andra är överkapitaliserade, säger han.
Kan sända olyckliga signaler
Även Svenskt Näringslivs skatteexpert Richard Hellenius motsätter sig genomgripande reformer av 3:12-reglerna. I rapporten ”Förbättra entreprenörsskatten” förespråkar han däremot förenklingar och förbättringar i regelverket, som att göra regelhanteringen enklare för fler, att underlätta företags möjlighet att erbjuda medarbetare delägarskap, att stimulera till ytterligare anställningar samt att göra reglerna mer förutsägbara för familjeföretag.
– Lärdomar och beprövad erfarenhet visar att regelförbättringar i linje med detta kan få goda effekter för investeringar och jobb, skriver Richard Hellenius.
Även Richard Hellenius varnar för de skattehöjningar inom 3:12-regelverket som finansminister uttryckt.
– Redan den negativa signal som dessa tankegångar skickar är djupt olycklig och riskerar att lägga hämsko på många som står i begrepp att fatta riskfyllda beslut om expansion med investeringar och nyanställningar eller att överge en trygg anställning för att satsa på en osäker framtid som nystartad företagare, skriver han.