Tokyobörsen lockar svenska sparare
Ekonomi (TT)
Låg tillväxt, hög statsskuld och en åldrande befolkning har under lång tid bidragit till investerarnas ointresse för Japan.
Men nu är landet i politisk förändring – och hoppet om en kickstartad ekonomi väcker även småspararnas intresse.
I början av september meddelade Japans premiärminister Yoshihide Suga att han inte kommer att ställa upp i regeringspartiet Liberaldemokraternas (LDP) partiledarval senare under månaden.
Tokyobörsen svarade genast med stigande börser. Det politiska skiftet skänker förhoppningar om en ny finanspolitik som kan dra i gång den japanska ekonomin.
– Återigen pratar man om nya stimulanspaket och efterträdarna till Suga har flörtat med väljarna om att man är beredd att gå ut med nya stimulanser för att främja tillväxten. Men det kommer vi att få se, nu har vi först ett partiledarval och senare i höst har vi sannolikt ett parlamentsval, säger Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB.
"Borde finnas ett större intresse"
Japan har länge seglat under radarn för investerare, enligt Robert Bergqvist.
– Det borde finnas ett större intresse från svensk sida om vad som händer i Japan när det är världens tredje största ekonomi. När man tittar mot Asien är det mest fokus på tillväxtekonomierna som Kina och Indien och det är där man tycker att man har den största tillväxtkraften.
Allt fler svenska sparare får också upp ögonen för Japan. Antalet ägare i Japanfonder har ökat med 12 procent sedan slutet på juni bland Nordnets kunder, som mest i september.
– Sedan länge har Japan varit speciellt för att landet har en låg tillväxt, stor statsskuld och en åldrande befolkning – faktorer som har gjort att landet har varit ointressant för investerare. Men nu kommer en ny regering och när den och när den tidigare premiärministern meddelade sin avgång rusade Tokyo-börsen, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.
Kina mer strategiskt än Japan – än
Samtidigt svalnar intresset för Kinafonder när den kinesiska regimen fortsätter att reglera stora bolag. Ägandet i Kinafonder bland Nordnets kunder har minskat med 20 procent sedan februari.
Trots att Kina ses som mer instabilt för placerare i dagsläget, är Kina fortfarande ett mer strategiskt val ur ett företagsperspektiv jämfört med Japan.
– I Kina har lönerna börjat stiga men man har fortfarande hög produktivitet, vilket gör att kostnaderna blir rätt låga. Kina har också en enorm konsumtionskraft, vilket man inte har på samma sätt i Japan. Därmed är det mer intressant för företag att vara på plats i Kina, både i dag och fem år framåt i tiden, säger Robert Bergqvist.
Den politiska risken betraktas däremot som någonting som kan tvinga företagen att tänka till – och kanske gör att de måste överväga att förlägga verksamheten i andra länder när det finns osäkerhet i den politiska utvecklingen.
– Företag vill ha förutsägbarhet i de ekonomiska- och politiska spelreglerna. Om Kina och Peking vill koppla isär ekonomin från resten av världen måste företagen överväga om man ska vara på plats i Kina eller kanske lägga sin produktion i Japan. Men än är det för tidigt att säga.
Beata Wallsten/TT
Fakta
Japan är en ekonomisk stormakt. Under flera år hade landet den näst största ekonomin i världen, efter USA. 2010 tog Kina över andraplatsen.
Sedan 1990 har Japan haft problem med låg tillväxt och en stor statsskuld, en av världens största offentliga skulder som ligger på 250 procent av BNP.
I jämförelse är Sveriges offentliga skuld nere på 40 procent av BNP.
Landet har också haft problem med en minskande befolkning, vilket man befarar kommer att leda till arbetskraftsbrist i framtiden.
Källor: Robert Bergqvist (SEB), Landguiden (UI)