Mammor: Skjutningarna är en nationell kris
Brott (TT)
Nu räcker det. Budskapet från anhöriga som protesterade mot gängvåldet var att situationen är akut – en nationell kris.
– Vi blöder. Vi håller på att förlora en generation, säger Carolina Sinisalo vars son mördades i Akalla för fem år sedan.
Många anhöriga, boende och några politiker hade samlats på Mynttorget precis vid Sveriges riksdag för att demonstrera mot våldet i Järvaområdet i Stockholm.
"Stoppa skjutningarna", "Tillsammans är vi starkast" och "Det kunde varit ditt barn".
Så löd några av budskapen.
– Ja, vad ska man säga. Det är inte bara en fråga om skjutningarna utan de samhällsproblem som de kommer ur, säger Burcu Sahin som står med sin hund i famnen och lyssnar på människor som går upp i talarstolen.
Hon bor i Husby i nordvästra Stockholm och har varit nära skjutningar som skett i centrum, när barn har gått förbi. Bredvid henne står Samuel Girma, aktivist och pappa.
– Politiker som vill ha högre straff eller vill ta tag i det här på ett straffande sätt förstår inte vad som gör att ungdomar går in i kriminalitet.
Tre år sedan
För tre år sedan hölls en stor demonstration på Sergels torg i Stockholm då mammor som har förlorat sina barn i dödsskjutningar höll tal. Bland dem fanns Maritha Ogilvie, som nu också tagit sig till Mynttorget.
TT: Vad har hänt sedan dess?
– Fler medier, inte alla, tänker mer på hur de uttrycker sig när de skriver. Rent politiskt så har det så klart inte hänt så mycket. Varför det händer någonting nu antar jag för att det är val snart.
Hon står bredvid Carolina Sinisalo vars son sköts ihjäl i Akalla 2016.
– Vi har alldeles för lite politiker som bor i förorten. De behöver involvera folket. Vi har en riksdagsledamot som bor i Järva.
De ger ett nästan vädjande intryck när de pratar om att politiker, polisen och hela samhället måste mötas. Många plakat hade hashtagen #nationellkris.
– Det är en nationell kris, det skjuts i Borås, i Uppsala. Överallt. Det är en kris, vi blöder. Vi håller på att förlora en generation, säger Carolina Sinisalo.
– Det går inte ens att förklara vad man går igenom när människor mördas till höger och vänster där man bor, fyller Maritha Ogilvie i.
Lista på 34 punkter
Under demonstrationen lämnades en kravlista på 34 punkter, lika många som i regeringens gängvåldsprogram, över till inrikesminister Mikael Damberg (S). Den bestod till viss del av förebyggande åtgärder, som fler sommarjobbsplatser för unga, läxhjälp till alla elever i resurssvaga områden, fler specialpedagoger och lärare.
Punkten "Hårdare tag mot drogkonsumenterna i de välbärgade stadsdelarna" drog applåder.
– Det finns inga föräldrar som ska behöva begrava sina barn. Nu har vi haft en situation, inte minst på Järva, som väcker känslor och en frustration som är berättigad, säger Mikael Damberg.
Han delar beskrivningen som finns på många av plakaten.
– Det här är inte det Sverige vi känner, att vi har så mycket skjutningar och sprängningar i vårt land som drivs av en gängbrottslighet som fått etablera sig. Jag tycker definitivt att det är en nationell kris.
Även Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell och jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP) fanns i folksamlingen.
– Jag delar delas frustration och ilska. Det räcker verkligen nu, säger Johan Forssell och talar om politisk handling och brister i lagföringen.
Märta Stenevi besökte Rinkeby under torsdagen där hon träffade polis och skolpersonal. Berättelserna från anhöriga på Mynttorget berör henne som mamma.
– Det väcker en frustration men också beslutsamhet. Det här är en kris som vi kan och ska lösa. Vi måste få bukt med det meningslösa våldet.
Niklas Svahn/TT