DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Få vill flytta till jobben

Tre av tio är beredda att flytta för en ny jobbmöjlighet, enligt en ny undersökning gjord av Demoskop på uppdrag av Lernia. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Ekonomi (TT)

Tusentals jobb skapas, främst i de norra delarna av landet. Men förhållandevis få är beredda att flytta dit jobben finns, enligt en ny undersökning.

Stora industrisatsningar i norra Sverige väntas ge tusentals nya arbetstillfällen de kommande åren. Då gäller det att locka dit arbetskraften. Frågan är om man kommer att lyckas. Endast tre av tio är villiga att flytta för ett arbete, visar en ny undersökning gjord av Demoskop på uppdrag av utbildnings- och bemanningsföretaget Lernia.

Unga mer benägna

Samtidigt visar undersökningen att hälften av svenskarna har funderat på att byta jobb under det senaste året. En majoritet, sex av tio, uppger också att de kan tänka sig att byta bransch.

"Vi har en speciell situation där arbetslösheten är hög och många vill byta jobb, men få vill flytta. Samtidigt vet vi att det finns massor av spännande jobbmöjligheter ute i landet. Det är därför en nyckelfråga för framtidens kompetensbehov att visa att ett utvecklande jobb och en lovande framtid lika gärna kan finnas i Västernorrland som i Stockholm", säger Christian Hultén, divisionschef för bemanning på Lernia, i ett pressmeddelande.

Enligt undersökningen är unga, i åldrarna 18–32 år mer benägna att röra på sig. 47 procent i den gruppen kan tänka sig att flytta för en ny jobbmöjlighet och i gruppen unga män kan 53 procent tänka sig en flytt.

Få missnöjda

Bland alla dem som faktiskt kan tänka sig en flytt skiljer det sig också vart man vill flytta. 39 procent kan tänka sig att bo vart som helst i landet. Om man rangordnar länen hamnar dock storstadslänen i topp, medan Kronoberg, Västernorrland och Gävleborg hamnar i botten.

Förhållandevis få, knappt en av tio, anger att de är missnöjda med sitt nuvarande jobb.

I undersökningen, som gjordes i september i år, intervjuades över 5 000 personer i åldrarna 18–65 år.

Helena Wande/TT