KOMPETENSKRISEN
Kompetenskrisen sprider sig: Livsfarlig brist på simlärare
Bristen på simlärare är ett växande problem som redan nu kan ha påverkat simkunnigheten i landet. Efter pandemin är trycket på landets simskolor extra högt – och problemet kan få allvarliga konsekvenser.
I efterdyningarna av coronakrisen rapporterar en stor mängd branscher om svårigheten att åter rekrytera medarbetare. Bland annat gäller det besöksnäringen, men situationen upprepar sig även i andra, mindre branscher, där bristen på medarbetare kan visa sig få allvarliga följder.
En sådan verksamhet är landets simskolor.
I normala fall arrangerar Svensk Simidrott simundervisning för cirka 100 000 barn varje år. I det ingår bland annat skolsim, alltså den obligatoriska simundervisningen som sedan 2011 är en del i grundskolans läroplan. Alla elever ska senast i årskurs sex kunna simma 200 meter för att få ett godkänt betyg i ämnet Idrott och Hälsa.
Den omfattande verksamheten är beroende av öppna simhallar och tillgång till simlärare, något som under pandemin har blivit en bristvara. I en undersökning som Svensk Simidrott har gjort i samarbete med YouGov, visar det sig att närmare hälften av de tillfrågade föräldrarna som ett normalt år brukar och vill låta sina barn delta i simundervisning inte har haft möjlighet till det på grund av pandemin. Bland annat har var femte förälder mötts av en stängd simhall under pandemin.
Det är en utveckling som Svenska Livräddningssällskapet varnade för redan under förra året.
”Tyvärr får vi också signaler om att flera kommunala utbildningsförvaltningar pausar eller ställer in det viktiga ”skolsimmet” för elever i grundskolan. Svenska Livräddningssällskapet är oroliga för hur detta kan komma att påverka simkunnigheten negativt för grundskoleelever runt om i landet. Låt inte 2020 bli ett negativt år även när det kommer till simkunnigheten för kommande generationer”, skriver organisationen i årsrapporten för 2020.
Ökat antal drunkningar
Det var en illavarslande profetia som av allt att döma riskerar att uppfyllas. Antalet drunkningsolyckor har varit i avtagande de senaste två åren men har brutits under 2021. Fram till i september i år har redan fler människor drunknat än under hela 2020. Om det är en direkt följd av bristen på simundervisning är inte klarlagt, men Svenska Simförbundet har höjt en varningsflagg.
– Vattenvana och simkunnighet är en färskvara och därför är det mycket viktigt att simhallar hålls öppna, så att både barn och vuxna kan träna och underhålla sina simkunskaper, säger Christina Sandin, simkunnighetsansvarig på Svenska Simförbundet och fortsätter:
– Om inte förutsättningarna förbättras, så finns det en stor risk att simkunnigheten bland barn kommer att minska markant framöver.
När restriktionerna nu tas bort ska inte bara de som idag vill börja på simundervisning få plats. Dessutom finns en ”undervisningsskuld” kvar sedan förra årets stängda verksamhet. I det läget är behovet av simlärare skriande.
– Nu har vi äntligen lediga vattenytor men inga lärare. Det är inte helt ovanligt att rekryteringen är svår men just nu är det värre än vanligt. Nyligen hade vi en annons ute efter simlärare men fick inte en enda sökande, säger Lena Andersson-Stenquist, simskoleansvarig på Helsingborgs Simsällskap.
För få utbildas
Förra året utbildades 60 nya simlärare vilket inte räcker på långa vägar, särskilt inte när nu många har försvunnit från yrket. Visserligen går det att bedriva simundervisning även med lärare som inte har genomgått Svenska Simförbundets utbildning, men det är något som de olika föreningarna runt om i landet i det längsta försöker undvika.
Lena Andersson-Stenquist ser pandemin som en direkt orsak till den nu alarmerande bristen på simlärare. Simlärare är en rörlig grupp på arbetsmarknaden, inte sällan är det ideella krafter eller ungdomar som har eller har haft jobbet vid sidan av studierna.
– Nu när de suttit hemma med digitala studier och därmed fått tid över, kan det vara så att de värdesätter annat än simskolejobbet när det finns extra mycket tid, säger Lena Andersson-Stenquist.
Ytterligare en effekt av pandemin är att efterfrågan på privata simlektioner har ökat. På så sätt minskar exponeringen till andra barn och det är ett sätt för föräldrarna att skydda sig själva och barnen mot eventuell smitta. Men privat simundervisning med ett eller två barn slukar än mer av de knappa simlärarresurser som just nu finns att tillgå.
14 procent är inte simkunniga
Men det är inte enbart barn och unga som nu riskerar att halka efter när simundervisningen är på sparlåga. Simkunnighet definieras som att en person som har fallit i vattnet, så att huvudet kommer under vattenytan och som efter att ha tagit sig upp till ytan, kan simma 200 meter, varav 50 meter i ryggläge. Enligt Svenska Livräddningssällskapet är 14 procent av den vuxna befolkningen inte kapabla att klara det. Det beror bland annat på kulturella orsaker hos dem som har invandrat till Sverige. Men även bland äldre svenskar finns bristande simkunnighet.
Det gör bristen på simlärare till en samhällsfråga, särskilt i ljuset av att bland de 300 föreningar som ingår i Svensk Simidrott uppger 85 procent att de var tvungna att ta emot färre deltagare än vanligt under höstterminen 2020 och vårterminen 2021.
– Idag råder ett konstant tryck på landets simskolor och vi hoppas naturligtvis kunna beta av så många som möjligt som vill lära sig simma. Men det kräver också att vi måste jobba intensivt med rekryteringen av nya lärare, säger Maria Olofsson, utbildningsansvarig på Svensk Simidrott.