ARBETSKRAFTSINVANDRING

Svenskt Näringsliv varnar för hårdare krav på arbetskraftsinvandring

Jan-Olof Jacke, vd Svenskt näringsliv. Bild: Christine Olsson/TT

Ekonomi (TT)

Statsminister Magdalena Andersson (S) vill strama åt reglerna för arbetskraftsinvandring med ett krav på bindande anställningsavtal. Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke höjer varningsflagg för initiativet.

– Låt oss inte ta till någon storslägga och förstöra ett system som i huvudsak fungerar och som dessutom är väldigt avgörande för vår tillväxt, säger Jan-Olof Jacke.

De fall där någon lurats hit på falska premisser och tvingas jobba med undermåliga arbetsvillkor vill han dock sätta stopp för.

– Det måste beivras – självklart. Men låt oss inte ta den lilla, lilla andel av arbetskraftsinvandringen som ursäkt för att slå sönder ett system som i huvudsak fungerar väl, säger han.

"Slavliknande villkor"

Den nytillträdda statsministern presenterade förslaget om skärpta regler under ett tal på den pågående LO-kongressen. Siktet är inställt på ett lagförslag innan årsskiftet.

– Det får vara slut på arbetsgivare som lockar hit utländska löntagare och sedan låter dem arbeta under slavliknande villkor, säger hon i talet.

Hon vill nu skärpa reglerna för att komma åt oseriösa arbetsgivare som lockar folk till Sverige och sedan inte ger dem det arbete de utlovat.

– Det är skamligt och det ska självklart inte vara lagligt, säger Andersson.

TT: Räcker det här?

– Nej, men det är ett steg på vägen. Det är ingen hemlighet att vi vill ha en arbetsmarknadsprövning, det har vi kongressbeslut på, säger Andersson på en efterföljande pressträff.

Hon tror att hon kan få med sig en majoritet i riksdagen för förslaget. Annars blir förslaget ett vallöfte, enligt Andersson.

Konkurrerar ut andra grupper

Det nya förslaget innebär att den som söker arbetstillstånd måste ha ett bindande anställningsavtal när de söker arbetstillstånd.

I dagens system räcker det med att den som vill söka arbetstillstånd i Sverige har fått ett erbjudande om arbete. Villkoren för anställningen kan sedan ändras när arbetstagaren kommit till Sverige.

Enligt Anders Ygeman (S), som så sent som i går blev integrations-, migrations- och idrottsminister, gör de nuvarande reglerna att andra grupper konkurreras ut.

– Vi har en ganska stor arbetskraftsinvandring till okvalificerade arbeten där vi har en stor kö av människor som har kommit till Sverige med flyktingskäl, som då konkurreras ut av arbetskraftsinvandring.

Ygeman lyfter att arbetskraftsinvandring till okvalificerade arbeten försvårar för integrationen.

Gav känga

Andersson passade på att ge en känga till Moderaterna på LO-kongressen.

– När Moderaterna styrde kunde de inte säga rakt ut att de ville sänka facket, i stället införde man kryphål för oseriösa arbetsgivare, inte minst när det kommer till arbetskraftsinvandringen.

LO mottog beskedet med glädje.

– Det är ett oerhört välkommet besked, säger LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Exakt hur förslaget ser ut har hon ingen koll på än.

– Men jag tolkar det som att det måste finnas något straff om man bryter mot det här, säger hon på en pressträff.

Tea Oscarsson/TT

Olle Lindström/TT

Joakim Goksör/TT

Fakta

Regeringen ska presentera en lagrådsremiss med förslag på nya regler för arbetskraftsinvandring.

Enligt dagens regler måste man uppfylla följande krav för att få arbetstillstånd:

– Ha ett giltigt pass.

– Ha erbjudits ett arbete med arbetsvillkor som är på minst samma nivå som svenska kollektivavtal eller vad som är brukligt inom yrket eller branschen.

– Ha erbjudits lön som är på minst samma nivå som svenska kollektivavtal eller vad som är brukligt inom yrket eller branschen.

– Erbjudas en anställning som gör det möjligt att försörja sig. För att uppnå kravet på försörjning måste man arbeta i den omfattningen att lönen kommer upp till minst 13 000 kronor i månaden före skatt.

– Arbetsgivaren ska ha för avsikt att teckna sjukförsäkring, livförsäkring, trygghetsförsäkring och tjänstepensionsförsäkring för dig när du påbörjar anställningen.

Källa: Migrationsverket