DET NYA ARBETSLIVET
Videomöten sliter hårdare på kvinnor
Arbete (TT)
I distansarbetets tidevarv arbetar många i direktsändning med alla kollegor som tittare.
Många och långa videomöten är påfrestande – framför allt för kvinnor, visar en ny studie.
– Våra rön visar att kvinnor har längre möten med kortare pauser emellan. Det är en del av svaret, säger Géraldine Fauville, universitetslektor i pedagogik vid Göteborgs universitet, som står bakom studien tillsammans med kollegor vid Stanford-universitetet i USA.
Ju fler och ju längre videomöten, desto mer tär det på orken att arbeta, understryker den världsomspännande enkätstudien.
Ungefär var sjunde kvinna säger sig vara mycket eller extremt uttröttad av att arbeta med regelbundna videomöten. Jämförelsevis är det bara en av tjugo män som upplever samma utmattning.
Spegel och stirrande
Forskare världen över undersöker hur distansarbetet påverkar människor. Begreppet "Zoom-trötthet" har etablerats under pandemins gång och det har fått flera vetenskapliga förklaringar.
En är så kallad spegelångest.
– Kvinnor verkar oroas mer av att se sig själva på bild. Vi vet från tidigare forskning att det ligger nära till hands att granska sig själv och bli självmedveten när man ser en spegelbild. Det är mer troligt att man jämför sig med andra, eller en idé man kan ha om vem man borde vara, säger Géraldine Fauville.
– Plötsligt talar vi om timslånga möten. Proportionerna blir väldiga.
En annan förklarande faktor kallas "hypergaze", att man upplever en intensiv känsla av att bli skärskådad.
– Vid ett personligt möte stirrar de andra på dig när du talar och när någon annan tar över så är du inte längre i fokus. Under en videokonferens tycks alla ögon riktas mot dig hela tiden, oavsett om du talar eller inte, säger Fauville.
– Man upplever konstant ansträngningen av att vara i talarens sits, timme efter timme.
Fångad i bild
En annan faktor är att man vid ett videomöte känner sig fångad inom sändningens ramar, där man förväntas hålla sig i bildrutan.
Ytterligare en är att man måste lägga större energi på hur man uttrycker sig. När bara huvud och axlar syns ställs det högre krav på kroppsspråk och tolkning av det.
Alla dessa faktorer drabbar enligt studien kvinnor mycket värre.
– Tidigare forskning har visat en större tendens till självmedvetenhet bland kvinnor, säger Géraldine Fauville.
Tips till den enskilde hemarbetaren är att stänga ned rutan där man ser sig själv under mötena, minska de andra deltagarnas rutor samt att ge sig själv lite rörelseutrymme framför datorn.
Tittar på arbetsgivare
Men Fauville och hennes kollegor vill framför allt att arbetsgivare skapar en rimlig möteskultur.
– Företag bör minska mängden och längden i videomötena, och undvika att ett möte avlöser ett annat, säger den Göteborgsbaserade forskaren.
– Vid vissa möten kan man förbjuda video, så att ingen behöver rättfärdiga att den stänger av sin kamera.
Det handlar inte om att stoppa videomöten, utan att finna en balans, poängterar Fauville. Framför allt om vi har omdefinierat vad en arbetsplats är även på sikt, när pandemin har passerat.
– En ny hybridtillvaro kommer att innebära nya utmaningar och det kommer helt säkert ta tid att etablera nya normer för hur vi ska arbeta på det här sättet.
Studien har ännu inte blivit granskad av referenter. Enkäten och dess fler än 10 000 deltagare har använts av samma forskare vid liknande studier.
Martin Mederyd Hårdh/TT