KRIGET I UKRAINA
Krisplanen fungerar – svenska it-jätten räddar medarbetarna
Det svenska it-bolaget Sigma har evakuerat hundratals anställda i Ukraina för att rädda liv och hålla igång verksamheten. ”Hur konstigt det än kan låta så är det fortfarande business as usual”, säger koncernchefen Carl Vikingsson till TN.
Samtidigt varnar experter för att en rysk hämndaktion kan slå hårt mot det svenska näringslivet.
Sigma Technology Group är ett svenskt företag med runt 3 200 anställda, varav 1 850 i Ukraina. Några av företagets kontor ligger i de hårdast krigsdrabbade zonerna vid städerna Charkiv, Odessa och Kiev. Företaget har evakuerat hundratals anställda och deras anhöriga till den mer säkra staden Lviv i nordvästra Ukraina, nära gränsen till Polen och Ungern.
– Vi är väldigt nöjda med att evakueringen lyckades och att inga av våra anställda är skadade. Det har gått över förväntan, säger koncernchefen Carl Vikingsson.
Rädda liv och hålla igång verksamheten
Sigma Group blev lika överraskade som alla andra över den ryska invasionen som inleddes i torsdags förra veckan. Men företaget var ändå väl förberett för en krissituation och hade en inövad plan, en så kallad Business Continuity Plan, som går ut på att rädda liv och hålla igång affärsverksamheten i händelse av kris.
– När kriget i de östra delarna av landet bröt ut 2014 var vi tvungna att skaffa egna elverk och satellittelefoner för att klara verksamheten. Då var vi inte alls förberedda. Sedan dess har vi tagit fram en Business Continuity Plan som vi har övat ordentligt för att få den att fungera. Det är ungefär som en brandövning men betydligt mer avancerad, säger Carl Vikingsson.
Ett 40-tal medarbetare organiserar evakueringen och en särskild grupp håller koll på var personalen befinner sig.
– Vi vet därför att just nu är 941 anställda igång och jobbar, 100 anställda har tekniska problem som påverkar arbetet, 161 är på gång att evakueras, 205 är lediga eller kan inte jobba och 120 anställda har evakuerats utanför Ukrainas gränser. Hittills har vi evakuerat 800 anställda och 80 procent av dessa är redo att arbeta igen, berättar Carl Vikingsson.
Beredskapen höjdes efter Putins hot
En Business Continuity Plan är normalt till för att hantera kriser som att elen eller internet slutar att fungera, att ett kontor drabbas av eldsvåda eller att verksamheten blir hackad.
– Vi har stegvis höjt beredskapen i vår plan när Putin under hösten började komma med allt fler hotelser. Men vi hade inte räknat med att Ryssland skulle gå in så här brett. Hade vi vetat det innan hade vi nog dragit till andra länder. Men vi är nöjda med att evakuerat så många som vi gjort med tanke på läget. Vi jobbar dygnet runt med det här, säger Carl Vikingsson.
Sigma Technology Group är svenskägt ingenjörsföretag som utvecklar avancerad mjukvara till telekomsystem, bokningssystem, kasinon och betalningssystem. Förutom i Sverige och Ukraina finns bolaget också i Kina, Tyskland och Ungern. Företagets kunder finns i Europa, USA och Sverige.
Trots att det pågår ett fullskaligt krig klarar Sigmas personal i Ukraina fortfarande att utföra uppdragen gentemot kunderna. Carl Vikingsson menar att det betyder mycket för de anställda att de kan fortsätta att arbeta som vanligt för att ha en vardag att hänga upp tillvaron på medan allt runt omkring är kaos. Kunderna är också mycket förstående och stöttande.
– Hur konstigt det än kan låta så är det fortfarande business as usual. Själva syftet med en Business Continuity Plan är ju att verksamheten ska fortsätta även vid en kris. Det har underlättat mycket att vi tränat på att jobba distribuerat de senaste två åren under pandemin. Nu kan alla anställda jobba där de befinner sig. Vid förra krisen 2014 var vi tvungna att sitta på kontoren, säger han.
Bransch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige håller på med en kartläggning av hur svenska företag påverkas av kriget.
– Vi vet att företag med anställda i Ukraina drabbas hårt. Men vi har ingen samlad bild över situationen än, säger Ana Andric, näringspolitisk expert.
Liten påverkan i direkta skedet
Analysföretaget Radar presenterade i måndags en uppdaterad konsekvensanalys av Rysslands invasion av Ukraina. Bedömningen är att kriget påverkar det svenska näringslivet relativt lite i det direkta skedet. Ukraina ligger på 40:e plats och Ryssland på 15:e plats på listan över Sveriges handelspartner. Svenska it-investeringar i Ukraina påverkas följaktligen marginellt.
– It och teknik betyder otroligt mycket för det svenska näringslivets förmåga att skapa konkurrenskraft. Men det är bara runt en halv procent av de samlade svenska it-resurserna som har sin hemvist i Ukraina och det tappet går enkelt att kompensera på andra marknader, säger Hans Werner, Radars vd, till TN.
Radars affärsmodell är att tolka olika händelseutvecklingar och förstå hur dessa påverkar lokala ekonomiska system och därefter ge råd till sina kunder. Analysen av Ukraina visar att landet utvecklats till en stor internationell aktör med runt 285 000 anställda inom it och tech. Av dessa arbetar cirka 4 500 personer på 50 företag som är svensk- eller nordiskägda, bland andra Sigma Group och finska Tietoevry, som är en stor leverantör i Sverige. Totalt arbetar 2 000 anställda i Ukraina mot den svenska marknaden.
Varnar för den stora smällen
Även om den direkta effekten är begränsad varnar Radar för att den stora smällen kan komma av följdverkningarna av kriget. Sanktionerna mot Ryssland kan påverka konjunkturen negativt i de nordiska grannländerna, Tyskland, Storbritannien och USA, länder som är viktiga för svensk import och export. Hela den globala ekonomin skulle påverkas och då har det lilla exportberoende Sverige inte mycket att sätta emot.
Det värsta scenariot som Radar fruktar är att Ryssland bestämmer sig för att straffa Europa på grund av sanktionerna och stödet till Ukraina genom att strypa leveranserna av gas och olja. Det skulle slå hårt mot den europeiska och svenska industrin. Ryssland står nämligen för 40 procent av Europas gasleveranser och 30 procent av oljeleveranserna.
– Det skulle leda till galet höga energipriser, inte bara för hushållen utan i synnerhet också för industrin. Då måste vi från ett europeiskt perspektiv titta på vilka industrier som får ta del av vilken energi och hur mycket de kan få. Om detta scenario inträffar kommer hela den europeiska ekonomin att gå in i recession, säger Hans Werner.
Kina och Ryssland kan straffa Europa
Förutom extremt höga energipriser befaras andra effekter som stigande inflation, dyrare mat, sämre fungerande leveranskedjor, ökad finansiell osäkerhet, stora flyktingströmmar och en kraftig ökning av cyberangrepp.
– Detta är den stora hotbilden och vi följer utvecklingen väldigt noga. Man ska också komma ihåg att Ryssland har skrivit ett avtal på 25 år om leverans av gas till Kina, så Ryssland har alternativa leveransmöjligheter. Det innebär att både Kina och Ryssland deltar i spelet om Europa ska straffas, säger Hans Werner.
Under tiden kämpar Sigma Group för att hålla sina anställda och deras familjer i säkerhet undan de värsta striderna. För att klara det har företaget bland annat hyrt in bilar, bussar, tåg och kontrakterat hotell och andra boenden.
– Visst kostar det mycket pengar men det måste få kosta. Vi har ju tjänat pengar här också under åren så vi har ett ansvar för våra anställda. Det handlar i grunden om humanitet och i slutändan om tron på demokratin, säger Carl Vikingsson till TN.