DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN
Fler jobbar – men framåt hopar sig orosmolnen
Arbetsmarknad (TT)
Arbetslösheten fortsätter att minska i hela landet, enligt Arbetsförmedlingens nya månadssiffror. Men längre fram hägrar orosmolnen då Sverige går in i en lågkonjunktur.
I juli minskade arbetslösheten i hela Sverige med 1,2 procentenheter, jämfört med samma månad i fjol, och uppgår nu till 6,7 procent. Det enligt nya siffror från Arbetsförmedlingen.
– Det vi tycker är speciellt glädjande är att den goda arbetsmarknaden även kommer de med lite längre inskrivningstider till del, säger Anders Ljungberg, tillförordnad analyschef på Arbetsförmedlingen.
Arbetslösheten minskar i alla län och i alla grupper. Fler kvinnor, män, in-och utrikesfödda och unga har ett jobb.
Fler arbetar
Sedan pandemin släppte har man sett en god utveckling för arbetsmarknaden, enligt Ljungberg.
De som varit arbetslösa i mer än två år har ökat med 1 700 personer till sammanlagt 97 000, jämfört med juli förra året. De som varit utan jobb i mer än ett år är däremot 31 000 färre än förra året.
– Vi var oroliga tidigare för att långtidsarbetslösheten skulle komma upp i väldigt höga nivåer och nu ser vi att den minskar och det är väldigt glädjande.
Jämfört med juni månad har arbetslösheten ökat från 6,6 till 6,7 procent. Vilket kan förklaras av säsongsbaserade faktorer, främst genom att personer som avslutat gymnasie- eller universitetsstudier skriver in sig på Arbetsförmedlingen.
– Det är alltid lite säsongsvariation under juni och juli, säger Ljungberg.
Lågkonjunktur
Konjunkturinstitutet (KI) presenterade på onsdagen att man räknar med att Sverige kommer att gå in i en lågkonjunktur nästa år. Enligt KI kommer dock arbetsmarknaden att vara fortsatt relativt stark.
I den prognos som Arbetsförmedlingen publicerade i början av sommaren var arbetsgivarna väldigt positiva och uttryckte en vilja att anställa mer personal, säger Ljungberg.
– Problemet då handlade mest om brist på arbetskraft och att det var svårt att hitta rätt kompetens.
I samma prognos lyfte Arbetsförmedlingen även ett varningens finger i frågan om hur osäkerheten i omvärlden kan komma att påverka den svenska arbetsmarknaden fram över.
– Det som händer med kriget i Ukraina, det som händer med räntor och inflation kan ju då komma att påverka utvecklingen på arbetsmarknaden. Det är ju otvivelaktigt så att det finns en del orosmoment och orosmoln i omvärlden som kan komma att påverka arbetsmarknaden.
Martina Karpmyr/TT
Fakta
Antalet inskrivna arbetslösa på svenska arbetsförmedlingar i slutet av juli uppgick till 340 000 personer, 6,7 procent av arbetskraften. Samma månad förra året var drygt 408 000 personer inskrivna.
Av dessa var närmare 148 000 inrikes födda, varav drygt 68 000 kvinnor och närmare 80 000 män. 192 000 av de inskrivna var utrikes födda, varav närmare 103 000 kvinnor och drygt 89 000 män. Arbetslösheten minskade i alla grupper jämfört med samma period 2021.
Antalet inskrivna arbetslösa ungdomar (18 till 24 år) var i juli närmare 39 000, en minskning på ungefär 15 000 personer jämfört med samma period 2021.
Antalet långtidsarbetslösa uppgick i juli till drygt 159 000, personer, en minskning på närmare 31 000 jämfört med motsvarande månad 2021.
Totalt har arbetslösheten minskat med 1,2 procentenheter jämfört med förra året. Minskningen syns i samtliga län.
Arbetslösheten var i juli högst i Södermanlands, Gävleborgs och Skåne län när andelen arbetslösa låg på 9,1 respektive 8,9 och 8,6 procent av arbetskraften.
Källa: Arbetsförmedlingen