DEBATTEN OM LAS

Rusning till nya jobbstudiestödet

Stort söktryck hos CSN. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Arbetsmarknad (TT)

Suget efter att plugga sig till en ny karriär verkar högt. Efter bara någon dag kan nästan hela anslaget för 2023 vara fyllt.

– Det var ett större tryck än vad vi hade räknat med, säger Stefan Tärnhuvud på CSN.

Från 1 oktober kan anställda som jobbat några år söka om omställningsstudiestöd, enligt överenskommelsen om nya las-regler som klubbats i riksdagen och mellan fack och arbetsgivare på arbetsmarknaden – ett stöd som ger möjlighet att stärka sin kompetens inom befintligt yrke eller att skola om sig.

På måndag eftermiddag hade Centrala Studiestödsnämnden (CSN) fått in 4 900 ansökningar. Bara första timmen i lördags kom 600 ansökningar in, enligt pressekreterare Stefan Tärnhuvud.

Myndighetens prognos för 2022 låg på 5 300. För nästa år har staten planerat för en kostnad för systemet på 1,3 miljarder kronor, vilket beräknas räcka till drygt 5 000 platser. Ett slutligt beslut är dock inte taget ännu utan är föremål för statsbudgeten för 2023.

Men det är oklart hur många av dessa ansökningar som nu ramlat in hos CSN som kommer att beviljas, och hur många som sökt för heltidsstudier, enligt Stefan Tärnhuvud. Men det kan ändå löna sig att rappa på.

– Vi hanterar ansökningarna i den tur de kommer in, säger han.

Stödet riktar sig till dem som varit aktiva ett antal år i yrkeslivet. Den som har arbetat i minst åtta år och minst tolv av de senaste 24 månaderna, är mellan 27 och 62 år, får rätt att plugga i upp till ett år med 80 procent av lönen upp till 26 625 kronor, det vill säga 21 298 kronor i månaden. För anställda anslutna till det nya huvudavtalet mellan Svenskt Näringsliv, PTK och LO kan det bli ännu lite mer pengar.

Stödet gäller bara utbildningar som stärker din ställning på arbetsmarknaden.

CSN:s handläggningstider för den här typen av ärende ligger på runt tio till tolv veckor, enligt Stefan Tärnhuvud.

Olle Lindström/TT