REFORMERINGEN AV ARBETSFÖRMEDLINGEN
Pehrson lägger inte ned Arbetsförmedlingen
Politik (TT)
L-ledaren Johan Pehrson blir ny arbetsmarknad- och integrationsminister.
Han lovar att fortsätta reformera men inte lägga ned Arbetsförmedlingen.
Många hade kanske tippat att Johan Pehrson skulle få en ministerpost på utbildningsdepartementet eftersom Liberalerna ständigt lyfter skolfrågan.
– Ja, men det är inte som att jag alltid ska ta det som förväntas, jag har alltid slagits för arbetslinjen och jag vet vad det första jobbet betyder, säger Pehrson när de nya ministrarna presenteras i Ulf Kristerssons (M) regering.
– Jag vet också vad det betyder att man har en utveckling i sin karriär på en arbetsmarknad.
"Kan kortas"
Ut med S-ministrarna Eva Nordmark och Johan Danielsson, som Pehrson beskriver det, och in med liberalerna Paulina Brandberg, jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister, och Johan i stället. Det första han ska göra som minister är att träffa medarbetarna på arbetsmarknadsdepartementet och lyssna på dem.
– Vi har program för att reformera Arbetsförmedlingen och öka kraften så att människor kommer in som har stått länge utanför arbetsmarknaden, säger Pehrson.
Omkring 450 000 fler arbetar i dag jämfört med 2014 och etableringstiden för nyanlända har halverats, vilket den avgående socialdemokratiska regeringen gärna har framhävt. Pehrson försöker ta åt sig äran och säger att det beror på liberala reformer under tidigare regeringar.
– Men etableringstiden kan kortas ytterligare.
Under 2019 varslades tusentals anställda på Arbetsförmedlingen om uppsägning vilket följdes av beskedet att hundratals lokalkontor ska läggas ned. Arbetsförmedlingens matchningsverksamhet ska privatiseras.
"Svårt att se"
Kristdemokraterna har sagt att de vill lägga ned Arbetsförmedlingen i sin nuvarande form så att arbetssökande själva ska få välja jobbförmedlare.
TT: Ska ni lägga ned Arbetsförmedlingen?
– Det har jag svårt att se framför mig, det är fantastiska människor som jobbar med att få in människor på arbetsmarknaden, förmedla jobb, men de är inte ensamma om det i dag och deras uppdrag har svängt genom åren så jag ska lyssna på generaldirektören där noga.
Pehrson tar också upp det omställningsstöd och den reformerade arbetsrätt som blev resultatet av januariavtalet mellan S, MP, C och L. Han gillar båda delarna men säger att man kan behöva "skruva lite" på omställningsstödet som nyligen sjösatts.
Niklas Svahn/TT