KOMPETENSKRISEN
Analys: Kompetensfrågan avgörande för järnvägen
Kompetensbristen inom järnvägen är bred och rör inte bara lokförare. ”Det är många yrkesgrupper som behövs för att järnvägen ska fungera på ett säkert och bra sätt”, säger Joel Junros, analytiker på Myndigheten för yrkeshögskolan i ett pressmeddelande.
Utbildningen till lokförare har länge varit en av de mest populära på Yrkeshögskolan, men det har däremot varit svårare att rekrytera studerande till det järnvägstekniska utbildningarna. Nu menar Myndigheten för yrkeshögskolan att det är en av de allvarligaste utmaningarna för branschen för att hitta framtidens medarbetare.
– Det finns idag en stor efterfrågan på järnvägsteknisk kompetens. Järnvägen behöver mer än bara lokförare för att fungera. En mer tillförlitlig och störningsfri tågtrafik kräver stärkt underhåll och ny teknik, men minst lika viktigt är personal med rätt kompetens, säger Myndigheten för yrkeshögskolans analytiker Karin Åkerman i ett pressmeddelande.
Hon menar att de tekniska yrkesrollerna är minst lika viktiga för järnvägen som lokförare.
– Efterfrågan på järnvägsteknisk kompetens är stor och möjligheterna att få jobb efter examen god, men utbildningsplatser står tomma och vi behöver locka fler till den här typen av utbildningar, säger hon.
En del av yrkesutbildningen är LIA, lärandet i arbetslivet, där studerande på Yrkeshögskolan får en kombination av teori och praktik. Men det är svårt att hitta företag som vill bidra till LIA.
– LIA är en viktig del av en YH-utbildning och tillgången på LIA-platser utgör ett tak för hur många lokförare som kan utbildas. Därför är det viktigt att alla företag i järnvägsbranschen som har ett rekryteringsbehov också ställer upp med LIA-platser och bidrar till sin egen kompetensförsörjning, säger analytikern Joel Junros.