AVTALSRÖRELSE

Visita: ”Vi vill ha oförändrade ingångslöner”

Torbjörn Granevärn, förhandlingschef på Visita. Bild: Claudio Bresciani / TT

I oroliga tider är det viktigare än någonsin att företagen fungerar som jobbskapare, enligt Torbjörn Granevärn, förhandlingschef på Visita. ”Nu gäller det att inte bygga för höga trösklar så att de som står utanför arbetsmarknaden inte kommer in”, säger han till TN efter att Visita och HRF växlat krav.

Nu har Hotell- och restaurangfacket (HRF) presenterat sina krav inför avtalsrörelsen. Fackförbundet vill se att lönerna höjs med 4,4 procent och ett lägsta löneutrymme med 1 192 kronor per heltidsanställd och månad. Dessutom ska avtalets lägsta löner höjas med 1 371 kronor.

– Våra löneökningsyrkanden är väl avvägda och ansvarsfulla. Snittlönen i vår bransch är en av de lägsta på svensk arbetsmarknad. HRF:s krav i avtalsrörelsen syftar till att våra medlemmar ska ha en lön som de kan leva på. Som vi i HRF ser det är trygga anställningar det främsta sättet att öka besöksnäringens attraktivitet, säger Malin Ackholt, förbundsordförande HRF, i en kommentar till TN.

Malin Ackholt, förbundsordförande HRF. Bild: Sören Andersson

Torbjörn Granevärn, förhandlingschef på Visita, betonar att Visita inför årets avtalsrörelse vill prioritera löner, anställningsformer samt ordning och reda.

– Även om vi nu befinner vi oss i oroliga tider så är det viktigare än någonsin att företagen inom branschen ges möjlighet att fortsatt fungera och vara jobbskapare.

Han menar att det viktigaste är att stärka branschens attraktivitet.

– För oss handlar det om att kunna premiera prestation genom individuell lönefördelning, utbildning genom att bygga en attraktiv karriärväg med garanterad anställning med en konkurrenskraftig lön. Vi har medarbetare som jobbar extra eller tillfälligt i branschen och de är viktiga, men vi vill prioritera de som stannar och satsar i branschen.

Det Gröna riksavtalet är ett stort kollektivavtal på den svenska arbetsmarknaden och omfattar nära 200 000 medarbetare. Avtalet går ut 31 mars, vilket är samma dag som Industriavtalet.

– Vi kommer följa det märke som sätts av industrins parter och vi står bakom rimliga löneökningar som följer märket. Men vi vill se oförändrade ingångslöner för att kunna prioritera prestation, utbildning och de som satsar och stannar i branschen.

– Nu gäller det att inte bygga för höga trösklar så att de som står utanför arbetsmarknaden får svårare att komma in.