DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN
Regeringen och SD vill införa bidragstak
Politik (TT)
Regeringen ger en utredare i uppdrag att föreslå ett bidragstak. Målet är att ingen ska kunna få mer i social- och bostadsbidrag än vad ett arbete ger i inkomst. ”Det handlar om drivkrafter men också moral”, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).
Ett bidragstak ska få fler att söka sig ut på arbetsmarknaden, enligt regeringen.
– Vi presenterar nästa steg i den stora bidragsreformen som vi planerat under ganska lång tid, säger statsminister Ulf Kristersson (M).
Förslaget läggs fram på en pressträff med företrädare för regeringen och stödpartiet Sverigedemokraterna.
– Många bidrag är strama var för sig, men när man staplar olika bidrag på varandra blir de snabbt så höga att det är svårt för ett vanligt arbete att kunna konkurrera med de bidragsinkomsterna, säger Kristersson.
En nivå i kronor
Utredaren Maria Hemström Hemmingsson arbetar redan med en utredning som tillsattes av den förra regeringen. Den handlar om vilka krav på aktivitet och att söka jobb som ska ställas på en person som söker försörjningsstöd, i dagligt tal kallat socialbidrag.
Hon ska vara klar med sina förslag i december 2024. Hon kan antingen föreslå ett tak fastställt i kronor eller förändringar som inverkar på möjligheterna att få flera olika typer av bidrag samtidigt.
Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) nämner bidrag som barnbidrag, bostadsbidrag, underhållsstöd, föräldrapenningen på lägstanivå och flerbarnstillägg.
När gäller bostadsbaserade bidrag som rör ålder, sjukdom eller funktionsvariation, så är de inte föremål för taket.
"Handlar om moral"
Det finns omkring 20 000 hushåll där det lönar sig för dåligt i dag att gå från bidrag till arbete, enligt finansminister Elisabeth Svantesson (M).
– Försörjningsstödet, bara för att ha det sagt, är i sig inte ett högt bidrag. Men har man försörjningsstöd och en familj så är det många ersättningar som läggs till, säger hon och fortsätter:
– Fastnar man i det som var tänkt att vara tillfälligt, då har man stora utmaningar att komma vidare. Det var aldrig tänkt att försörjningsstöd skulle vara en långvarig inkomstkälla.
Regeringen och SD vill att bidrag i högre utsträckning ska vara kopplade till arbete och inte till bosättning i Sverige.
– Det handlar om drivkrafter men också om moral, säger Svantesson.
Målet är att taket skulle kunna vara på plats under 2025.
Välkomnar beskedet
Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, välkomnar dagens besked från regeringen.
– Utanförskapet i Sverige är utbrett. Därför är det välkommet att regeringen vill utreda ett bidragstak som ökar drivkrafterna att arbeta, säger han till TN.
Nyligen presenterade Svenskt Näringsliv en rapport som visar på att 700 000 personer i Sverige lever i långvarigt utanförskap. I rapporten föreslås ett antal åtgärder för att fler ska gå från jobb till bidrag, bland annat en stärkt arbetslinje med minskade bidrag.
– Fler människor behöver bli självförsörjande och för att åstadkomma det måste det löna sig att gå till ett jobb, säger Sven-Olov Daunfeldt.