DEN SVENSKA MODELLEN

Efter Klarna hoppas facket på Spotify

Spotify är ett annat techbolag som har valt att inte teckna kollektivavtal. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Arbetsmarknad (TT)

Efter att ha fått Klarna att teckna kollektivavtal hoppas Unionen även på en uppgörelse med streamingjätten Spotify. Försöken har hittills stupat på att för få av bolagets anställda är med i facket.

Efter intensiva förhandlingar nådde fackförbunden och Klarna förra veckan en överenskommelse om kollektivavtal.

Nu hoppas facken på en "positiv spridningseffekt" när det gäller framtida förhandlingar med Spotify.

Förhandlingar avslutades i augusti

– Ambitionen är fortfarande att våra medlemmar på Spotify ska omfattas av kollektivavtal, säger Martin Wästfelt, Unionens förhandlingschef.

– Vår förhoppning är att våra framsteg i förhandlingarna med Klarna ska ha positiva spridningseffekter, och påverka andra företag som motsätter sig kollektivavtal att svänga om.

På Spotify inleddes förhandlingar i våras med bland andra Unionen och Sveriges Ingenjörer. Men eftersom de inte ledde fram till något avtal så avslutades förhandlingarna i augusti.

Bygga upp facklig bas

Spotify uppger att beslutet att inte teckna kollektivavtal kom "efter flera konstruktiva möten med fackföreningarna och noggrant övervägande". Bolaget anser att ett kollektivavtal inte skulle ge de anställda bättre villkor eller förmåner än vad de redan har.

"Vi har en fortsatt konstruktiv dialog med vår lokala klubb kring för dem relevanta frågor", säger en talesperson på Spotify i en skriftlig kommentar till TT.

Martin Wästfelt berättar att det fackliga arbetet har fortsatt ända sedan förhandlingarna upphörde.

– Ja, men det sker inte publikt. Det pågår aktivitet i att värva fler medlemmar och bygga upp en lokal facklig styrka, om vi ytterst landar i ett läge där vi behöver vidta hot om stridsåtgärder, säger han.

– För att uppvisa styrka i sådana här situationer behövs en facklig bas, av medlemmar och förtroendevalda som klarar av att stå pall för den hårda argumentation som arbetsgivare som inte vill ha kollektivavtal står för.

Den avgörande skillnaden är att fackets arbete på Klarna har pågått längre än på Spotify, framhåller han vidare. Diskussioner om kollektivavtal på Klarna började 2016, och förhandlingar har pågått sedan februari i år.

– Det finns ett tryck på Spotify, vi jobbar aktivt med det, men har inte kommit lika långt. Vi får se när vi har kommit så långt i arbetet att vi eventuellt kommer till samma ställningstagande som med Klarna, och vidtar stridsåtgärder mot Spotify. Men det är inget vi kommunicerar om i förväg, säger Martin Wästfelt.

Joakim Hugert Lundberg/TT