TESLAKONFLIKTEN

Nytt sympativarsel i Teslakonflikten – ”Inte okej”

Bild: Kate Gabor, Fredrik Sandberg/TT

Under tisdagen mottog Almega ett nytt sympativarsel i Teslakonflikten. Samtliga fyra städföretag som Fastighetsanställdas förbund varslar om konflikt har kollektivavtal. ”Det är inte okej”, säger Stefan Koskinen, arbetsgivarpolitisk chef på Almega.

IF Metall genomför just nu en konflikt mot Tesla i Sverige för att försöka få företaget att teckna kollektivavtal. Tidigare har sympativarsel lagts mot bland annat hamnar och verkstäder i Sverige. Och nu lägger alltså Fastighetsanställdas förbund ett sympativarsel mot fyra städföretag.

– Ska man verka i Sverige är det kollektivavtal som gäller, säger Joakim Oscarsson, avtalssekreterare på Fastighets i ett pressmeddelande.

Men alla de företag som har utsatts för sympativarsel har kollektivavtal. Det får Almegas arbetsgivarpolitiska chef Stefan Koskinen att reagera starkt.

– Det är inte okej att företag med nyligen tecknade kollektivavtal ska drabbas av konfliktvarsel på detta sätt. Har man avtalade löneökningar och villkor ska man också omfattas av fredsplikten, det är en bärande del i den svenska modellen, säger han i en kommentar.

– Fastighets agerande riskerar dessutom att leda till minskad vilja att teckna kollektivavtal och skadeskjuter därmed hela den svenska modellen,.

De fyra städbolag som omfattas av varslet genomför städning på Teslaverksamheter i Stockholmsområdet och Umeå. Konflikten träder i kraft den 17 november om inte parterna enas innan dess.