ARBETSKRAFTSINVANDRING
Nya lagen tvingar småföretagare att säga upp – "Kan inte betala"
De nya reglerna för arbetskraftsinvandring tvingar småföretagaren Karin Lindoff att säga upp en medarbetare. ”Det här var en person som bara ville göra rätt för sig och löste problem på egen hand”, säger hon till TN.
Den första november infördes det nya lönegolvet där 27 360 kronor är den lägsta månadslönen som gäller för personer som kommer till Sverige för att arbeta. Både stora företag och Sveriges kommuner och regioner har larmat om att den nya ordningen riskerar att leda till utvisning för många medarbetare.
Men även för mindre företag ställer lönegolvet till det.
Stenströms cykel är en institution i Hallstahammar. I över 80 år har företaget bedrivit sin verksamhet i samma lokaler. Idag omsätter verksamheten närmare tio miljoner kronor och har tre heltidsanställda med lång erfarenhet inom försäljning och verkstadsarbete.
Vd:n Karin Lindoff fokuserar främst på det strategiska arbetet, att hantera ramavtal, säljkanaler och förmånscyklar till kommun och företag.
– Men på ett företag finns det mycket annat som också måste göras, säger hon till TN.
Fram till nyligen hade Stenströms cykel en anställd arbetskraftsinvandrare som utförde flera nödvändiga uppgifter. Han var deltidsanställd på 60 procent med en timlön enligt kollektivavtal.
– Han skötte alla leveranser av cyklar, städning av butiken, inventering och avfallshantering, eftersom det är otroligt mycket metall, däck och kartonger som ska sorteras, säger Karin Lindoff.
”Jag kan inte betala det nya lönegolvet.”
Men de nya reglerna innebär att hon tvingas säga upp medarbetaren.
– Det här är inte ett heltidsjobb och jag kan inte betala det nya lönegolvet. Det är för dyrt för ett företag av vår storlek att köpa in de här tjänsterna, så då får jag göra det arbetet själv. Butiken måste ju städas, vi kan inte ha ett avfallsberg som växer upp kring runt fastigheten och någon måste sköta leveranser och inventeringar, säger hon.
Att vd:n inte kan göra sina ordinarie arbetsuppgifter skadar företaget.
– De saker som är viktiga för framtida intäkter och tillväxt kan jag inte jobba med alls just nu, säger Karin Lindoff.
Tackade nej till svartjobb – ville göra rätt för sig
Tidigare i sitt yrkesliv har Karin Lindoff arbetat mycket med rekrytering och kan konstatera att det inte går att hitta en arbetslös i Sverige som vill eller kan utföra de arbetsuppgifter som företaget efterfrågar. Efter att ha startat ett konto på Arbetsförmedlingen drog hon slutsatsen att den lösningen var både dyr och fruktlös.
Att den deltidsanställde mannen nu har fått lämna Stenströms cykel är en stor förlust för alla parter, berättar Karin Lindoff.
– Det här var en person som bara ville göra rätt för sig och löste problem på egen hand. Han hade en stor arbetsvilja och för honom var det viktigt med en fast anställning. Innan han började hos oss hade han blivit erbjuden massa jobb, men i så fall var han tvungen att jobba svart. Det tackade han konsekvent nej till, säger hon.