KOMPETENSKRISEN
Kompetensbristen akut i hela i EU – här är nya krisplanen
Kompetensbristen är stor i många EU-länder och det saknas arbetskraft i en rad branscher och på flera nivåer. Nu har EU-kommissionen tagit fram ett åtgärdspaket för att underlätta för europeiska företags jakt på medarbetare, skriver kommissionen i ett pressmeddelande.
EU-kommissionen konstaterar i sitt nya ”Skills and Talent Mobility Package” att bristen på kompetens och arbetskraft är utbredd över hela EU och att problemen förekommer inom många branscher och på olika nivåer. Därför vill man bli bättre på att både locka arbetskraft från andra länder och att matcha arbetssökande med företag inom hela EU.
Mer konkret är planen att etablera en gemensam talangpool som företag i EU ska kunna använda sig av för att hitta medarbetare från tredje land till yrken som det är svårt att rekrytera till. Det kommer att vara frivilligt för medlemsländerna att delta i talangpoolen, men tanken är att den både ska bidra med jobbmatchning, säkerställa bra arbetsvillkor och att migrationsprocessen går rätt till.
En annan nyhet är en satsning på så kallade ”Talent Partnerships”, som är ett slags matchningssystem mellan länder i och utanför EU. De som deltar i ett sådant partnerskap belönas med ett certifikat som ska fungera som en kvalitetsstämpel för europeiska arbetsgivare.
– Genom att underlätta för internationell rekrytering kommer EU Talent Pool att göra det möjligt för arbetssökande från länder utanför EU att hitta ett jobb i EU, och samtidigt hjälpa EU:s arbetsgivare att hitta den talang och kompetens de behöver. Detta kommer att komplettera våra ansträngningar att göra EU mer attraktivt som en destination för talang, säger Ylva Johansson, EU-kommissionär för inrikes frågor, i en kommentar.
Frågan om kompetensbrist har legat högt på den svenska agendan en längre tid, och har dessutom fått ett uppsving med anledning av de nya reglerna för arbetskraftsinvandring som trädde i kraft den 1 november i år. Många branscher befarar att de nya reglerna ska göra det ännu svårare för svenska företag att få tag i medarbetare.
EU-kommissionens förslag ska nu gå vidare till EU-parlamentet och Europeiska rådet för ett beslut.