ARBETSMILJÖ
52 dödsolyckor på arbetsplatser 2023
Olyckor (TT)
52 dödsolyckor på arbetsplatser runtom i landet. 2023 går till historien som ett mörkt år – och byggbranschen sticker ut i negativ bemärkelse.
– Med bättre planering finns det stora möjligheter att undvika olyckor, säger Magnus Olsson på Byggföretagen till TT.
I flera år har byggbranschen toppat Arbetsmiljöverkets oangenäma lista över antalet dödsfall på arbetsplatser.
Måndagens hissolycka – där fem personer konstaterats döda efter att en hiss rasat från en hög höjd på en byggarbetsplats i Sundbyberg – har kastat nytt ljus över den i många fall bristande säkerheten inom byggbranschen.
– Vad ska man säga ens. Man blir bara helt förstörd, säger Magnus Olsson, nationell arbetsmiljöstrateg på bransch- och arbetsgivarorganisation Byggföretagen, om händelsen.
11 personer hade mist livet till följd av arbetsplatsolyckor inom byggbranschen fram till denna vecka.
Enligt Arbetsmiljöverket är det fortfarande oklart vilken bransch de fem döda rent formellt kommer att sorteras in under eftersom siffrorna bygger på branschtillhörighet för det arbetsställe där den drabbade är anställd.
Oavsett vad innebär det att totalt 52 personer har dött i en arbetsplatsolycka hittills i år – vilket är fler än någon enskilt år sedan 2013.
"Ingen tar ansvar"
De bakomliggande faktorerna till säkerhetsbristerna inom byggbranschen är flera, enligt de personer TT har talat med.
Redan 2021 tecknade Byggmarknadskommissionen ett dystert porträtt av byggbranschen. Det handlade om en bransch där utbredd kriminalitet förekommer för att undkomma skatter och sociala avgifter.
Om att mängden svartarbete ökat markant och att stora företag i hög utsträckning använder sig av underleverantörer snarare än att anställa egen arbetskraft.
– Det är en osund konkurrens med långa kedjor av underleverantörer. Vi kan ha arbetsplatser med hundratals olika företag och då är det lägstapriset som gäller för det handlar om att pressa priserna, säger Johan Lindholm, ordförande vid fackförbundet Byggnads.
– Ingen tar ansvar fullt ut och det får ödesdigra konsekvenser.
Vill köra ut "fuskarna"
Samtidigt konstaterade Arbetsmiljöverket i en rapport från 2019 att många av dödsolyckorna inom byggbranschen sannolikt hade kunnat undvikas med fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete och säkerhetskultur.
– Där finns det en hel del att göra. Förutsättningarna kan bli bättre, tidsplaneringen kan bli bättre, arbetsmetoderna kan bli bättre och materialvalet kan bli bättre. Det är sånt man kan lösa innan man står ute på arbetsplatsen, säger Magnus Olsson på Byggföretagen.
Johan Lindholm på Byggnads vill också köra ut "fuskarna" och de kriminella aktörer som tagit sig in i branschen.
– Då kan seriösa företag låta arbetsmiljön få ta den tid som krävs. Då får man tillbaka säkra och effektiva arbetsplatser.
Robin Salomonsson/TT
Fakta
2013: 35
2014: 41
2015: 34
2016: 37
2017: 44
2018: 50
2019: 36
2020: 24
2021: 39
2022: 40
2023 (till och med 12 december): 52
Källa: Arbetsmiljöverket.