ARBETSKRAFTSINVANDRING
”Skamligt att företag blir stoppade av en märklig myndighet”
Kompetensen finns inte i Sverige. Men Texrep hittade den perfekta kandidaten i Grekland. Nu har det gått flera månader och arbetstillståndet har inte ens fått en handläggare. ”Han går arbetslös i Grekland, samtidigt som vi har löst både jobb och bostad åt honom här. Det är galet”, säger vd:n Christer Andersson.
Sex mil söder om Borås ligger Överlida. Då textilföretaget Texrep har haft fabriker där sedan 1948 kallas bygden ibland för ”textilbandens Mecka”.
– Förr var vi ett traditionellt textilföretag men i dag tillverkar vi textilband till mängder av olika branscher. Normalt producerar vi olika typer av resårband som vi säljer till kunder som tillverkar munskydd och ansiktsmasker och sedan pandemin slog till så har försäljningen inom det här området ökat för oss, säger Christer Andersson, delägare och vd.
”Det tar ungefär två år innan en operatör är färdigutbildad och kan köra våra maskiner”
I dagsläget arbetar 38 personer i Överlida, elva personer i Sjuntorp och sex personer i ett dotterbolag i Riga, i Lettland.
– Vi har svårt att få tag i rätt kompetens. Det tar ungefär två år innan en operatör är färdigutbildad och kan köra våra maskiner, vilket betyder att det är mycket kunskap som krävs.
Hittar inte kompetens i Sverige
Då kompetensen är svår att få tag på i Sverige till produktionen i Överlida valde Christer Andersson tillsammans med delägaren Magnus Wahlgren att söka utomlands.
– Vi hade kontakt med Arbetsförmedlingen och la ut en internationell annons. Vi fick en ansökan från en kille som bor i Grekland. Vi förstod direkt att han arbetar i en i princip helt identisk produktion och han hade även släktingar i Göteborg som han gärna skulle vilja komma närmare.
”Han kunde våra maskiner och skulle kunna börja i produktionen direkt”
Han kom på besök till fabriken i Överlida i november 2020 och visade upp den kompetens som Texrep söker.
– Han kunde våra maskiner och skulle kunna börja i produktionen direkt. Då kände vi att det var en bra matchning.
Han är född i Albanien, vilket inte är ett EU-land och är albansk medborgare men har bott i Grekland sedan femårsåldern.
– Han ansökte om arbetstillstånd. Men redan där märkte vi hur sanslöst svårt det är att få kontakt med Migrationsverket. Men vi fick till slut svar att om ansökan är rätt gjord så kan vi räkna med ett besked inom en till tre månader.
I december återkom Migrationsverket och menade på att annonsen på Arbetsförmedlingens hemsida var felaktig.
– Vi hade skrivit in att det kunde leda till en ledande position på sikt. Migrationsverket menade vad vi förstod att annonsen var vilseledande men vad vi menade var att har den sökande rätt kompetens och visar bra arbetsmoral så har man möjlighet att stiga i graderna. Efter det fick vi göra om hela processen igen med annonseringen.
Stycket från annonsen togs bort och en ny ansökan skickades in till Migrationsverket i januari 2021.
– Då fick vi reda på att handläggningstiden nu skulle ta sex till nio månader.
Ansökan inte ens fått en handläggare
I april ringer Magnus Wahlgren till Migrationsverket.
– Han fick då stå i kö i en timma och 35 minuter. När han kommer fram får han veta att ansökningen inte ens blivit tilldelad en handläggare.
Christer Andersson menar att frågan om arbetskraftsinvandring är avgörande inte bara för Texreps framtid utan hela det svenska näringslivet.
– Det här är ett jätteproblem idag för svenska företag. Många sitter i startgroparna och vill expandera men hittar inte rätt kompetens. Det är helt skamligt att företag blir stoppade av en otroligt märklig myndighet.
”Känns som att ärenden läggs på hög”
Han menar att det finns anledning att ifrågasätta hur Migrationsverket hanterar ansökningar om arbetstillstånd.
– Jag skulle vilja ha någon länk via kommunen som kan hjälpa till i sådana här ärenden. Eller att Migrationsverket kan hantera olika ärenden på olika enheter. Nu känns det som att alla ärenden läggs på samma hög, vilket långtifrån är rimligt.
Det kan inte ta nio månader att få svar på en ansökan om arbetstillstånd, menar Christer Andersson.
– Allt är förberett. Vi erbjuder kollektivavtal, en svensk standardlön och vi har även ordnat ett hus i Överlida för han och hans familj. Vi tycker att det är bra om de bor på orten så att de lättare kommer in i det svenska samhället.
”Han var ju tvungen att meddela sin arbetsgivare om sina planer. Men på grund av handläggningstiderna går han nu arbetslös i Grekland”
Som medlemmar i Teko och Teknikföretagen kan Texrep få hjälp med ansökan om arbetstillstånd, då arbetsgivarorganisationen är certifierad hos Migrationsverket för att ansöka om arbetstillstånd för medlemsföretag.
– Vi visste inte om det när vi sökte och nu när vi insett att vi kan få hjälp är det för sent. Vi kan inte få hjälp då ansökan redan är inskickad.
Just nu befinner han sig i Grekland, berättar Christer Andersson.
– Han gick på informationen som Migrationsverket sa från början och väntade sig att det skulle vara löst inom tre månader. Han var ju tvungen att meddela sin arbetsgivare om sina planer. Men på grund av handläggningstiderna går han nu arbetslös i Grekland, samtidigt som vi har löst både jobb och bostad åt honom här. Det är galet.
TN har varit i kontakt med Migrationsverket som meddelar att de inte kommenterar enskilda fall utan fullmakt.