DEN SVENSKA UTBILDNINGEN
Upphandling av vuxenutbildning läggs på is: ”Stort misslyckande”
Stockholms stads upphandling av kommunala vuxenutbildningar inom VVS och fastighet samt hotell och turism avbryts. Anledningen? Inga anbud kom in. ”Man har inte räknat upp anslaget tillräckligt. Den här upphandlingen innebär ett stort misslyckande”, säger Per Hammar, branschchef på Almega Utbildningsföretagen.
Just nu pågår en stor upphandling av vuxenutbildningar inom Stockholms stad med totalt tio olika avtalsområden. Den S-ledda majoriteten i kommunen har som mål att andelen vuxenutbildningar som bedrivs i egen regi ska fördubblas från cirka 20 procent. Antalet leverantörer av vuxenutbildningar förväntas därför halveras, från dagens 27 avtal till omkring 13.
Men staden har stött på problem i upphandlingen av de utbildningar som ska fortsätta drivas i privat regi. Nyligen beslutades att upphandlingen av utbildning inom VVS och fastighet samt hotell och turism skulle avbrytas, eftersom ingen aktör har lämnat några anbud inom dessa områden. Totalt rör det sig om 200 utbildningsplatser per år under en sexårsperiod som skulle ha upphandlats.
I det nuvarande avtalet ingår en betygsbonus som innebär att utbildningsleverantören får mer betalt för elever som fått godkända betyg. För VVS är den maximala ersättningen 75 kronor per kurspoäng, varav 15 kronor är bonus för godkända elever. I den nya, upphandlingen är ersättningen 76 kronor oavsett betyg.
Per Hammar, branschchef på Almega Utbildningsföretagen, är kritisk till hur upphandlingen har utformats. Han menar att ersättningen för utbildningarna helt enkelt har varit för låg, och att inga utbildningsföretag därför anser att det går att leverera utbildningar med kvalitet för den ersättning som staden erbjudit.
– Man har inte räknat upp anslaget tillräckligt mycket per utbildningsplats sedan förra avtalsperioden, trots de stora prisökningarna som varit de senaste åren. Den här upphandlingen innebär ett stort misslyckande, säger han.
För att kommuner ska vilja anordna yrkesutbildningar delar staten ut bidrag. För VVS och fastighet är bidragen på 75 000 kronor per helårsplats. Per Hammar menar att endast 80 procent av dessa kommer utbildningsföretagen till del i Stockholms stads upphandling.
– De delar bara ut 60 800 av stödet. Det kan vara rimligt att det finns en liten del som staden behåller av bidraget för administration, men att det ska vara 20 procent av hela bidraget är helt orimligt, säger han och fortsätter:
– Om kommunen tycker det är viktigt med kompetensförsörjning i de här branscherna, varför ger man inte ut hela bidraget då?
”Vi tar inga pengar och behåller för oss själva”
Arvid Vikman Rindevall (S) är ordförande i Arbetsmarknadsnämnden i Stockholms stad. Han delar bilden av att ersättningsnivåerna är en del av problemet, med skillnaden att han tycker att det är regeringen som borde skjuta mer till pengar till utbildningarna.
– Systemet är mer komplext än det Per Hammar ger uttryck för. Vi tar inga pengar och behåller för oss själva. Totalt står staten för cirka 40 procent av alla utbildningsplatser vi har, resten skjuter vi till själva, säger han och fortsätter:
– Det är regeringen som sätter ersättningsnivåerna för utbildningen, och den ersättningen är för låg.
Arvid Vikman Rindevall menar att huvudproblemet är att elevunderlaget är för litet för utbildningarna.
– Det stora problemet, som vi har med de flesta yrkesutbildningar, är att det är för få sökande och att ekonomin därmed inte går ihop. Det finns en aktör i hela regionen som bedriver VVS-utbildningen, och de har börjat dra sig tillbaka från samtliga kommuner i hela regionen, säger han.
Fredrik Malm, liberal riksdagsledamot och ordförande i utbildningsutskottet, delar inte Arvid Vikman Rindevalls bild av att bristande medel från regeringen är ett problem.
– Just nu pågår en historisk satsning på yrkesutbildningar på alla utbildningsnivåer. En fråga som Liberalerna i regeringen drivit hårt. Det finns gott om pengar och samtidigt finns det en oerhört stor efterfrågan på exempelvis utbildad personal inom hotell och turism. Att Socialdemokraterna i Stockholm nu schabblar bort möjligheten för hederligt folk att komma i arbete är häpnadsväckande, skriver han i ett mejl.
– Att man från Socialdemokraternas sida tycker att ersättningen till kommunerna är för låg, samtidigt som de inte har haft den åsikten när de själva satt i regering, bevisar bara deras skenhelighet. Hur kan det vara statens fel att Stockholms stads rödgröna styre väljer att behålla större delen av stödet än tidigare?, skriver Fredrik Malm.
Behov av 10 000 nya medarbetare kommande år
Anna Sundin är verksamhetschef för kvalitet och uppföljning inom vuxenutbildning på Arbetsmarknadsförvaltningen. Hon menar att upphandlingsproceduren är komplex, och att det kan finnas många olika anledningar till att det inte kommit in några anbud.
Förutom prisnivån och att det är ett litet elevunderlag lyfter hon att arbetsmarknaden för VVS:are just nu är väldigt god och att det därför kan vara svårt för utbildningsföretag att locka till sig lärare.
– På ett sätt tycker jag att det är positivt att man som leverantör väljer att inte lägga ett anbud om man inte tycker att man kan leva upp till de kraven som ställs. Det visar att man är seriös och har räknat på det, säger hon.
– Vi kommer gå tillbaka och utvärdera den här processen och se vad vi hade kunnat göra annorlunda för att säkerställa att vi har utbildningar inom de här områdena.
”De här branscherna skriker efter kompetens.”
Tanken var att de nya utbildningsplatserna skulle finnas tillgängliga till sommaren för VVS och fastighet samt årsskiftet för hotell och turism. Nu ska staden försöka hitta samarbeten med andra kommuner och aktörer för att kunna erbjuda dessa utbildningar på annat håll, berättar Anna Sundin.
– Först och främst handlar det om att hitta en lösning för de elever som redan är inne i utbildningen nu. För de som ännu inte påbörjat någon utbildning har vi lite olika alternativ. Till exempel tittar vi på andra typer av avtalssystem, som ett öppet avtalssystem där utbildningsleverantörer kan ansluta sig löpande. Men vi ha inte fattat något beslut än, säger hon.
Per Hammar hoppas att staden väljer att göra om upphandlingen med ökade ersättningar.
– De här branscherna skriker efter kompetens. Inom VVS och fastighet finns ett behov av fler än 10 000 nya medarbetare kommande femårsperiod. Vem ska installera värmepumpar och solceller i Stockholm kommande år om de här utbildningarna inte blir av? säger han.