JÄMSTÄLLDHET I ARBETSLIVET

Flydde från Ukraina − nu gör Yuliia succé hos svenska byggföretaget

När Yuliia väl skickade in sitt CV till Inkluderande Fabriken gick processen snabbt. Bild: Sören Andersson

Ukrainska Yuliia hade inte jobbat på många år, men i Sverige sökte hon jobb. Tack vare sin unika kompetens om inköpsflöden och ett EU-finansierat projekt för att få in ukrainare i jobb är hon idag avgörande för sin svenska arbetsgivare. ”Jag känner mig mer trygg med min framtid”, säger hon.

Yuliia vaknade på morgonen den 24 februari 2022 av konstiga ljud. Det tog en stund, men sedan förstod hon och familjen att det var kriget som hade kommit till Kiev, när Ryssland hade påbörjat sin fullskaliga invasion av Ukraina.

− Först tänkte jag att vi skulle stanna kvar i Ukraina. Jag trodde inte det skulle vara så länge, säger hon till TN.

− Vi hade ett bra liv i Kiev. Min man arbetade för ett svenskt företag och jag hade valt att vara hemma med våra tre barn.

Men de ryska soldaterna var nära Kiev och Yuliia blev rädd att det till slut skulle vara omöjligt att lämna.

− Vi hörde missiler som föll nära vårt hus. Och jag vet inte hur jag ska förklara det – men vi blev nog rädda. Jag vet inte vad vi kände där och då, för det var så svårt att förstå att det här hände, säger hon.

”Branschen får bra och kompetent personal och de som blir anställda får en inkomst, ett sammanhang och ett bättre liv.”

Så efter att både hon och hennes man hade pratat med makens chef i Sverige och blivit lovade hjälp med att etablera sig här bestämde de sig för att lämna. Tack vare att de har så många barn, som vid tidpunkten för flykten alla var under 18 år, kunde hela familjen åka tillsammans och ingen behövde vara kvar i Ukraina.

Maken, som arbetar inom it, fortsatte sin anställning i Sverige på samma företag. Yuliia ville i Sverige dra nytta av den kunskap och erfarenhet hon har med sig från Ukraina. Hon är framför allt expert på inköp, det som på engelska och även i vissa svenska företag kallas procurement, och har jobbat med särskilda tekniska lösningar för att få ett bra flöde i leveranser.

Efter 10–12 år hemma med barnen hade hon redan i Ukraina börjat fundera på att börja jobba igen, men kriget kom emellan.

− Jag tänkte att det kanske skulle vara en god idé att börja jobba med it. Och jag hade viss erfarenhet av att jobba som kvalitetssäkrare, säger hon.

Tack vare den erfarenheten kunde hon nästan omgående börja jobba på samma företag som sin man. Hon fick en tillfällig anställning på ett år. När den tiden hade gått började hon på SFI och det har gått bra. Intervjun sker på engelska, men det är tydligt att svenska, redan efter knappt två år i Sverige, nästan går lika bra.

Svårt att komma på intervju

Men att bara plugga och stanna hemma var inte vad Yuliia ville. Hon började söka jobb igen, men insåg att det är svårt att ens komma på intervju för den som har hennes bakgrund.

− Jag började söka jobb inom inköp och det jag har erfarenhet av, men insåg ganska snart att det kanske var lättare att få jobb i projekt där de behöver folk som pratar ryska och ukrainska.

Det var så hon kom i kontakt med Galaxen Bygg, som ägs av bland annat Byggföretagen, Måleriföretagen och ett antal byggföretag i Sverige. Visionen är ett hållbart arbetsliv i byggsektorn. De matchar jobb, stöttar vid introduktion och rehabilitering samt utbildar i arbetsmiljö och hälsa. Nu sökte de en person som skulle kunna hjälpa dem att förmedla svenska jobb till ukrainska byggnadsarbetare. Men just det jobbet gick till en annan ukrainska. Yuliia fortsatte dock att ha koll på vilka jobb som förmedlades via Galaxen.

− Och en dag såg jag att det fanns ett företag som sökte någon som kan ERP-system, precis det som jag har jobbat med, säger hon.

ERP står för Enterprise Resource Planning och är ett mjukvarusystem som hjälper företag att automatisera och hantera affärsprocesser.

Yuliia skickade in en ansökan och sedan gick det snabbt. När Inkluderande Fastigheters vd Andreas Ferm såg hennes cv och brev visste han att det var henne han skulle anställa.

– För mig var det no brainer. Det var ju perfekt. Låt oss starta!

"Yuliia är en extremt kompetent person och ett mycket positivt bidrag till oss som team. Med den kompetens och erfarenhet hon har, så passar hon som hand i handske hos oss”, säger Andreas Ferm, Bild: Sören Andersson

Idag arbetar hon sedan ett par månader på företaget, som bygger hyreslägenheter och bostadsrätter till låga priser, med devisen ”alla ska bo”. Andreas Ferm är mycket nöjd över att ha hittat Yuliia.

– Yuliia är en extremt kompetent person och ett mycket positivt bidrag till oss som team. Med den kompetens och erfarenhet hon har, så passar hon som hand i handske hos oss, säger han.

Jobbar med social hållbarhet

Inkluderande Fastigheter jobbar mycket med social hållbarhet. Därför har Andreas Ferm haft kontakt med Galaxen Bygg många gånger och flera av de anställda har förmedlats via den kontakten.

– De har en struktur och en arbetsmodell som jag tycker känns väldigt bra, säger han.

Till skillnad från många andra i byggbranschen är startup-företaget Inkluderande Fastigheter inte på tillbakagång, utan snarare på stark frammarsch. Bara de senaste månaderna har de anställt dussintals personer, framför allt hantverkare, för att bygga de husmoduler som produceras i den nystartade fabriken.

– Det rullar in material. Yuliias erfarenheter är att förstå och hantera den digitala sidan av affärsmodellen att producera saker, säger Andreas Ferm.

Vad betyder det för verksamheten att ni har den här kompetensen på plats?

– Jag skulle säga att det är avgörande. Det finns exempel på liknande produktionsanläggningar som har startat och försvunnit. Det är anläggningar som aldrig har börjat använda ERP-system, säger Andreas Ferm och fortsätter:

– Intentionen har kanske funnits, men de har jobbat som många gör i byggbranschen. Det är manuellt, det är papper och penna och Excel. Då går det att ha kontroll och styrning till en viss nivå, men ska man göra saker med 100 procents kvalitet, så behöver man jobba via ett sånt här system.

"Det rullar in material. Yuliias erfarenheter är att förstå och hantera den digitala sidan av affärsmodellen att producera saker”, säger Andreas Ferm. Bild: Sören Andersson

Hur viktigt är det här arbetet för dig?

– Det är väldigt viktigt. Det betyder att jag känner mig mer trygg med min framtid, säger Yuliia.

Det har varit svårt för många ukrainare att få jobb i Sverige. Vad tror du att det är som har gjort att det har varit lättare för dig?

– Jag tror att det handlar om att de här företagen har varit beredda att prata med människor direkt. För många företag är det ofta en lång och svår process med ansökningar. Och det är svårt att lära känna människor i Sverige.

Initiativ från parterna

Maria Nordin är verksamhetsutvecklare på Galaxen Bygg. Hon berättar att verksamheten från början var till för att hjälpa personer som till exempel hade förslitningsskador att komma tillbaka till arbete så att kompetensen skulle finnas kvar i byggbranschen. Men sedan starten för snart 40 år sedan har verksamheten utvecklats.

– Vi har breddat målgrupperna till att bland annat få nyanlända i arbete, säger hon.

”I min värld finns inga förlorare i det här projektet”, säger Maria Nordin. Bild: Pressbild

Efter Rysslands storskaliga invasion av Ukraina kom ett initiativ från parterna att hjälpa ukrainare med erfarenhet från byggbranschen att få jobb inom sitt yrke i Sverige. En win-win-situation, eftersom branschen skrek efter kompetens och ukrainarna behövde jobb.

– Vi pratar med arbetsgivarna om och skapar annonser som vi sedan lägger in i Telegram-appen och på andra sociala medier.

Så här långt är projektet en succé. 31 personer har kommit i arbete och Maria Nordin är övertygad om att de ska nå målsättningen om 60 personer. Men Yuliia är den enda kvinnan.

– Vi har fler på gång, men jag ser verkligen att vi behöver bli bättre där, så vi gör nu extrainsatser för att få in fler kvinnor i projektet, säger Maria Nordin.

En sådan insats är ett mingel på kvinnodagen den 8 mars. Då kommer ett antal kvinnor med erfarenheter av byggbranschen i Ukraina på ett mingel som arrangeras tillsammans med Byggföretagen. Men det är inte bara kvinnor från de traditionella hantverksyrkena som bjuds in. Det är också till exempel arkitekter och HR-specialister.

– Då kommer vi berätta om vilka möjligheter som finns för dem i branschen. Och så hoppas vi att de ska kunna hitta förebilder också.

Maria Nordin understryker hur projektet är en del i att avhjälpa kompetensbristen i branschen.

– Branschen får bra och kompetent personal och de som blir anställda får en inkomst, ett sammanhang och ett bättre liv. I min värld finns inga förlorare i det här projektet.