TESLAKONFLIKTEN
Ny sympatiåtgärd i Tesla-konflikten – ”Väldigt olyckligt”
Tjänstemannafacket Unionen ger sig nu in i Teslakonflikten. De varslar nu om blockad av allt arbete som företaget Dekra Industrial gör åt Tesla, rapporterar Sveriges Radio. Beskedet upprör Elin Lydahl, förbundsdirektör på Innovationsföretagen.
Företaget besiktar utrustning på verkstäderna.
"Det här kommer ytterligare försvåra verksamheten för Tesla", säger Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt i ett pressmeddelande.
Blockaden träder i kraft 14 maj om ingen lösning nåtts innan dess, vilket förefaller mindre troligt. Ursprungskonflikten med IF Metall, som kräver kollektivavtal med Tesla, har pågått sedan i oktober 2023.
En konflikt som inte är deras
På bransch- och arbetsgivarorganisationen Innovationsföretagen, där Dekra Industrials är medlemmar, är förbundsdirektör Elin Lydahl upprörd över Unionens besked.
– Det är väldigt olyckligt att våra medlemmar dras in i en konflikt som de inte kan påverka och som inte är deras, säger hon till TN och fortsätter:
– Det här är ett bolag som har kollektivavtal och som har schysta villkor.
Elin Lydahl hade inte förväntat sig att något av Innovationsföretagens medlemmar skulle dras in i Tesla-konflikten.
– Men vi har ju sett agerandet i konflikten, så det var ändå inte en chock, säger hon.
Den totala omfattningen av varslet är ännu inte tydligt, utan något som Innovationsföretagen håller på att analysera.
– Men vi tolkar det idag som att det inte handlar om besiktning av privatpersoners bilar, utan om besiktning av kranar, säger Elin Lydahl.
Viktigt med kollektivavtal
Tesla-konflikten har sin grund i att fackförbundet IF Metall försöker få det svenska Tesla-bolaget, TM Sverige, att teckna kollektivavtal. Konflikten har pågått sedan i höstas och under den tiden har även ett antal företag som har kollektivavtal tagits ut i så kallade sympatiåtgärder. Dekra Industrials är det senaste i raden.
Hur viktigt är det att era medlemmar har kollektivavtal?
– Det är ju det som hela den svenska modellen bygger på. Och det är därför det blir så extra olyckligt att de drabbas av den här typen av sympatiåtgärder, säger Elin Lydahl.
I konflikten har ju frågan om proportionalitet blivit aktuell och många har uttalat att de tycker att facken har för stor makt att ta till sympatiåtgärder. Vad tänker du om det?
– Jag tänker att det är en debatt som man måste ta och någonting som måste bli synat. Hur ser det ut? Vad är proportionella åtgärder?