DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Nationellt prov lyfter bageriutbildning

Kanelbullar på ett bageri under kanelbullens dag. Bild: Henrik Montgomery/TT

Ett uppdaterat styrdokument har fått gymnasieutbildningen för bagare att lyfta. ”Det var jättebra, då kunde vi hela tiden hänvisa till det”, säger Jesper Långström från branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, till Sydsvenskan.

Jesper Långström från branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, lyckades för några år sedan få Skolverkets styrdokument att fokusera mer på det hantverksmässiga i bageribranschen.

Sedan dess har kvalitén på utbildningen blivit bättre. En viktig del är nationella yrkesprov. Skolor som inte uppfyller kriterierna kan nekas att genomföra dessa.

– Vi gör våra yrkesprov i samarbete med skolan. Det är yrkeslärarna som kontrollerar provet. Om de inte har utrustning eller lärare, hur ska de då kunna göra provet, säger Jesper Långström till Sydsvenskan.

Sydsvenskan: Yrkesprov har gjort bageriutbildningen bättre