FRAMTIDENS PENSIONER

Grundaren av pensionssystemet: ”Återskapa respektavståndet”

”Bortsett från det här med livsinkomstprincipens urholkning har vi ändå, 30 år efter beslutet, ett ganska tryggt och säkert pensionssystem.” Det säger Bo Könberg som för 30 år sedan var med och tog fram det pensionssystem vi har idag. Bild: Privat

Hallå där Bo Könberg. Du ledde arbetsgruppen som tog fram riktlinjer för ett nytt pensionssystem. Nu i juni är det 30 år sedan riksdagen klubbade igenom ert förslag.

Vad är det bästa med det system som ni tog fram?

– Livsinkomstprincipen är det bästa med systemet, det vill säga att alla intjänade pengar skulle räknas, och det tror jag de andra i gruppen skulle hålla med om. Det nya stora med systemet var att det skulle vila på livsinkomstprincipen, och i botten skulle det finnas något slags garantipension för de som hade det knackigast.

– Vi var sju politiker från fem partier, och sju-åtta experter, som tog fram en gemensam lösning där vi var vi överens om grundprinciperna. Det har väckt stor uppmärksamhet internationellt, men det förstod vi inte när vi gjorde det.

Vad var det sämsta?

– Fanns det något sådant…haha. Jo, så här i efterhand tycker jag att det är en nackdel att vi inte tog tag i frågan om tjänstepensionen. Det var då 80–90 procent av löntagarna som hade någon tjänstepension och när vi valde nivån i det allmänna systemet, så spelade det såklart stor roll att det var så många som hade 4–5 procent ytterligare i tjänstepension. Annars hade vi valt en högre nivå i det allmänna systemet än den som det nu blev. Vi var vi nog lite väl optimistiska när vi trodde att alla svenskar successivt skulle omfattas av en tjänstepension.

– Norge, som följde våra förberedelser, hade bara runt 50 procent av löntagarna tjänstepension så de införde ett slags obligatorisk statlig tjänstepension för de löntagare som inte hade någon via sin arbetsgivare. Jag har genom åren sagt flera gånger att vi borde göra något liknande i Sverige.

Känner du igen dagens pensionssystem?

– Jomen, det gör jag väl. Men i slutet av 2010-talet gjorde den socialdemokratiska regeringen förändringar som ledde till att den viktiga livsinkomstprincipen urholkades med några populära åtgärder – det var inte bra. Konsekvensen blev att det inte, som i det system som vi uppfann, lönar sig lika bra att arbeta när det gäller pensionen. Inkomstpensionstillägget och höjningarna av garantipensionen har gröpt ur det hela och respektavståndet har krympt. Det bekymrar mig.

– Partier som går till val vill såklart gärna föreslå förbättringar för en stor del av befolkningen men Socialdemokraternas hantering av pensionerna var inte lyckad. Det brottas den nya pensionsgruppen med nu.

Pensionsgruppen utreder nu en höjning av pensionsavgiften och även vad införandet av en så kallad gas skulle innebära. Hur ser du på det?

– Jag har länge pläderat för att införa en gas, motsvarande den broms som vi redan har men åt det andra hållet. Det är bra att man tittar på gasen och jag tycker till och med att det ska genomföras. Vad det gäller pensionsavgiften anser jag att man kan överväga det senare, kanske när gasen är på plats till exempel.

Vad säger du om den nya pensionsgruppen?

– Det blir jättebra att pensionsgruppen nu har utökats till att representera de åtta riksdagspartierna. Villkoret för att få vara med i pensionsgruppen, som jag aviserade redan i riksdagsdebatten den 8 juni 1994, var att den som är med ska vara för grundprinciperna i systemet.

– De fem partier som var med när vi tog beslutet täckte då ungefär 85 procent av riksdagsledamöterna och senare har Miljöpartiet varit med när de har suttit i regeringen. Och under det senaste året har ytterligare två partier tydligen kommit på att de är för grundprinciperna.

Finns det något du oroar dig för kring pensionernas framtid?

– Bortsett från det här med livsinkomstprincipens urholkning har vi ändå, 30 år efter beslutet, ett ganska tryggt och säkert pensionssystem.

– Ekonomin och styrkan i systemet är väldigt bra. Bland de länder med vår typ av system, vilket är merparten, tillhör vi de tre, fyra länderna i världen som har störst andel pensionspengar fonderat. Så det finns många länder som har mycket större anledning än vi att bekymras.

– Dessutom tyder de kalkyler som pensionsmyndigheten gör i Sverige på att vi rätt länge framåt kommer att ha ett system som håller.

Är det något mer du vill säga till dagens politiker som fattar beslut om pensioner?

– Förutom införandet av en gas skulle jag gärna se att politikerna snabbt ser till att återskapa ett hyggligt respektavstånd. Sedan tycker jag att tjänstepensionen ska bli obligatorisk.

– Jag tycker också att man ska överväga om det även fortsatt ska vara möjligt att ta ut tjänstepension redan från 55, och om möjligheten att ta ut tjänstepension på fem år ska finnas kvar. I det allmänna systemet är det inte möjligt att ta ut pension annat än livsvarigt. Kanske borde det gälla även tjänstepensionen?