DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Vårdförbundet avbryter strejk i Östergötland

Sineva Ribeiro ordförande för Vårdförbundet Bild: Caisa Rasmussen/TT

Vårdförbundet avbryter strejken för medlemmarna i Östergötland, skriver Corren. Anledningen är regionens bristande bemanning, som sägs vara så slimmad att en strejk skulle utgöra en samhällsfara.

– Det som är en fara för samhället och patientsäkerheten är när sjukvården är så skör i en region vi inte kan utöva våra rättigheter. Detta bekräftar bara att vi är så underbemannade att arbetsgivaren vägrar låta oss strejka för att rädda vården, säger Amanda Barkarö, lokal konfliktledare för Vårdförbundet.

De berörda medlemmarna ska återgå i ordinarie arbete från den 20 juni, respektive den 24 juni. Övertids- och mertidsblockaden som omfattar närmare 4 000 anställda ligger däremot kvar.

Enligt Vårdförbundet anser Region Östergötland att hela strejken innebär en samhällsfara.

I Östergötland har omkring 250 barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor varit uttagna i strejk från den 4 respektive 11 juni.

Även i Region Västmanland drogs strejkvarslet tillbaka efter lokala förhandlingar och fler regioner har bedömt åtgärderna som samhällsfarliga och krävt att facket ska avbryta strejken.