ARBETSMILJÖ

Stämde arbetsgivaren efter att ha använt narkotika – här är domen

Genrebild på mannen till vänster. Till höger Barin Özmen, biträdande förhandlingschef på Installatörsföretagen. Bild: Mostphotos, Pressbild, Jenny Kane/TT

Mannen stämde sin arbetsgivare efter att ha testats positivt för cannabis och skickats hem. Nu har Arbetsdomstolen meddelat sitt beslut. ”En principiellt viktig dom”, säger Barin Özmen på Installatörsföretagen till TN.

När en VVS-lärling på installatörs- och serviceföretaget Assemblin VS i en slumpmässig kontroll testade positivt för THC-syra – ett spårämne som visar att personen har intagit cannabis – skickades han hem för nya kontroller under de kommande veckorna. Även under den perioden testade mannen positivt vid flera tillfällen med spår av både cannabis och kokain. Först efter åtta veckor uppvisade han ett negativt test och kunde komma tillbaka till jobbet igen.

– Droger i samband med arbete, specifikt på en byggarbetsplats med arbete på höga höjder och farliga verktyg, där det inte finns någon felmarginal, är livsfarligt, skrev Rebecka Tholén, HR-chef på Assemblin VS, i ett mejl till TN i april.

Hamnade i Arbetsdomstolen

Men som TN rapporterade om hamnade ärendet i Arbetsdomstolen. Svenska Byggnadsarbetareförbundet, där mannen är medlem, stämde nämligen företaget för utebliven lön under perioden han var hemma från jobbet. Byggnads menade att mannen hade stått till arbetsgivarens förfogande vilket företaget och Installatörsföretagen inte höll med om.

– Vi anser att så länge man testar positivt så kan man inte anses stå till arbetsgivarens förfogande och står man inte till arbetsgivarens förfogande så kan man inte få lön, sa Nina Burman Lundin, arbetsrättsjurist på Installatörsföretagen till TN vid tillfället.

– Det här handlar i första hand om ifall en person har stått till arbetsgivarens förfogande eller inte, och det har han gjort och då ska han också ha lön även om arbetsgivaren inte önskar hans tjänster, sa Ellinor Gudmundsson, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd och ombud för Byggnads i det aktuella ärendet.

TN var även i kontakt direkt med Byggnads.

”Byggnads anser att det är helt oacceptabelt att vara påverkad på arbetsplatsen och att det är förknippat med stora arbetsmiljörisker. Detta ärende handlar dock om att varken forskning, utfört test eller vittnesmål styrker att vår medlem varit påverkad på arbetsplatsen. Att stänga av personen från arbetet utan lön saknar därför grund”, skrev organisationen i ett mejl till TN i april.

Domen har kommit

Nu har domen från Arbetsdomstolen kommit och den går helt på företagets linje. Slutsatsen är att mannen ”inte stod till förfogande för sina ordinarie arbetsuppgifter under den omtvistade perioden”.

– Vi är väldigt nöjda. Det var en välskriven dom, men också en principiellt viktig dom, säger Barin Özmen, biträdande förhandlingschef på Installatörsföretagen och utvecklar.

– Den visar ju på det som vi har sagt. Påvisar du ett positivt drogtest så står du inte till förfogande för arbete, och då har du inte heller rätt till lön, säger hon.

Barin Özmen, biträdande förhandlingschef på Installatörsföretagen. Bild: Pressbild

Enligt Barin Özmen råder inga tveksamheter efter domen, utan den bekräftar att de processer som Installatörsföretagens medlemsföretag har för att upptäcka droganvändning på arbetsplatserna är korrekta och bra.

– De drogtester som vi använder är tillförlitliga. Det slår Arbetsdomstolen fast, säger hon.

Frågan är då om mannen stod till förfogande för annat arbete hos bolaget, det vill säga om han skulle ha kunnat omplaceras?

Även på den punkten är domen tydlig. ”Arbetsdomstolen finner inte skäl att ifrågasätta arbetsgivarparternas påstående att drogpolicyer motsvarande den hos bolaget gäller hos samtliga kunder. Det var således inte möjligt att omplacera mannen till arbete hos annan kund”.

Dessutom konstaterar domstolen att det anses utrett att det inte fanns några lediga arbeten på företagets administrativa avdelning eller lager. Mannen saknade också kvalifikationer för sådant arbete, enligt domen. Arbetsdomstolens slutsats är därför att mannen inte stod till förfogande för något arbete hos bolaget under den aktuella perioden.

– Arbetsdomstolen slog tydligt fast att det inte fanns något arbete som var rimligt att omplacera honom till. När man påvisar ett positivt drogtest sätter man sig själv ur spel, och har inte rätt till lön. Det viktiga för oss är att vi fått bekräftat att sättet som vi hanterar de här ärendena på är korrekt, säger Barin Özmen till TN.

Förutom att domen nu blir prejudicerande får Byggnads stå för rättegångskostnader på drygt 1 500 000 kronor.

Är det ett vanligt problem med droger på arbetsplatserna? Finns det många liknande fall?

– Ja, vi upplever att de har blivit fler och fler. Så det är skönt att vi nu vet att vi har fungerande processer för att hantera detta, säger Barin Özmen.

Domens slutsatser:

  • Arbetsdomstolen avvisar Byggnads yrkande om allmänt skadestånd avseende brott mot medbestämmandelagen.
  • Arbetsdomstolen avslår Byggnads talan i övrigt.
  • Byggnads ska ersätta Installatörsföretagen och Assemblin VS för deras rättegångskostnader med 1 759 750 kronor, varav 1 625 000 kronor avser ombudsarvode.