KOMPETENSKRISEN

Därför väljer utländska experter andra länder

STOCKHOLM 2022-05-05Sven-Olov Daunfeldt, ny chefsekonom på Svenskt Näringsliv. Foto: Stina Stjernkvist / SvD / TT / Kod 11553** OUT DN, Dagens Industri (även arkiv) och Expressen ** Bild: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Mellan sex och elva procent. Så mycket ökar produktiviteten i företag som anställer utländska experter. Men det finns en rad hinder för att locka dem till Sverige. ”Det är svårt med de höga skatter som vi har”, säger chefsekonomen Sven-Olov Daunfeldt.

Företag som anställer utländska experter ökar sin produktivitet med mellan sex och elva procent tre till fem år efter anställningen, visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv.

– Det visar på hur viktiga utländska experter är för de svenska bolagen som ofta upplever en kraftig produktivitetsförbättring av att ta in utländska experter, säger Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv.

Dessutom visar rapporten att de positiva effekterna sprider sig till de andra anställda. Samtliga anställdas lön ökar i genomsnitt med 1,5–2 procent tre till fem år efter anställningen av en utländsk expert.

– Det beror helt enkelt på att företagen blir mer produktiva och skapar större värde. Det värdet tillfaller sedan alla löntagare som då får högre löner, säger Sven-Olov Daunfeldt.

Han säger att rekryteringsbehovet är stort hos många unga och innovativa företag runt om i landet.

– När jag träffar företagare så är detta en fråga som ofta kommer upp. Framför allt är detta viktigt för de unga, växande och innovativa företagen som vi vet är väldigt viktiga för att driva på produktiviteten i näringslivet.

– För dem är det alldeles för svårt att hitta den personal som har de unika egenskaperna som de behöver för att ta sin företagsidé framåt. I Sverige har vi för få ingenjörer och den kompetens som företagen efterfrågar finns inte på arbetsmarknaden. Och det är ett stort problem, säger Sven-Olov Daunfeldt.

Det handlar alltså ofta om mindre bolag som konkurrerar med större och mer kända företag – både i Sverige och utomlands.

– För att locka hit de här experterna så måste de kunna erbjuda en nettolön som är väldigt attraktiv, vilket är svårt att göra med de höga skatter vi har i Sverige. Dessutom finns det alldeles för stora problem med att få en bostad och långa handläggningstider på Migrationsverket.

Sven-Olov Daunfeldt menar att Sverige måste börja utarbeta en strategi för hur vi ska attrahera internationell spetskompetens.

– Och det handlar inte bara om spetskompetens, utan vi måste bli bättre på att attrahera utländsk kompetens över lag. Dessutom vill vi att fler studenter ska söka sig hit så att de sen kan jobba sig upp i företagen, säger han.

Att rusta utbildningssystemet för att bättre matcha näringslivets behov är en viktig åtgärd för att på sikt minska kompetensförsörjningsproblemen, menar han.

– Vi behöver utbilda fler ingenjörer och andra typer av experter i Sverige. Men det kommer att ta tid och på kort sikt så är det avgörande att vi kan locka hit utländska experter och därför måste vi hitta en strategi för hur vi attraherar de absolut bästa.

Sven-Olov Daunfeldt lyfter även fram tidigare kända beräkningar som visar att en sänkt skatt med en procent leder till ökning av utländska experter med en procent.

– Det här visar på hur viktigt det är att sänka marginalskatten. Vi vet att sänkta marginalskatter är viktigt för att attrahera utländsk kompetens till Sverige.

– Men vi ska också komma ihåg att det är viktigt för att vi ska få fler att välja att bli ingenjörer och liknande. Idag är det ju så att avkastning på utbildning är för låg och då är det få som utbildar sig till exempel till ingenjörer.