SVERIGES ENTREPRENÖRER

Stjärnkocken kritiserar förlegad regel: ”Nu måste det komma lite hjälp”

Landsbygdsministern Peter Kullgren (KD), riksdagsledamoten Elisabeth Thand Ringqvist (C) och kocken Tommy Myllymäki under Visitas kockduell i Almedalen. Bild: Anette Persson

Det behövs regelförenklingar för att få fart på besöksnäringen. Det menar stjärnkocken Tommy Myllymäki. "Det behövs lättnader för att man ska få mer luft", säger han till TN.

Under Almedalsveckan arrangerade bransch-och arbetsgivarorganisation Visita en kockduell med syfte att lyfta utmaningarna för den svenska besöksnäringen på agendan. Landsbygdsministern Peter Kullgren (KD) tävlade tillsammans med kocken Fredrik Eriksson mot riksdagsledamoten Elisabeth Thand Ringqvist (C) och kocken Tommy Myllymäki.

Elisabeth Thand Ringqvist lyfte flera förslag för att stärka restaurangbranschens position, medan hon lagade mat. Bland annat kritiserade hon den allmänna löneavgiften som har höjts från 1,5 procent sedan den infördes 1995 till 11,62 procent 2024, och kallar det för ”den största smyghöjningen av skatten som finns”. Hon vill också se sänkta arbetsgivaravgifter för personer under 25 år.

– Drivkrafterna finns i företagens förmåga att anställa. Kan man anställa fem och betala för fyra gör man ju det, sa hon.

Hon kritiserade också regeringens höga lönegolv vid arbetskraftsinvandring, som hon menar kommer slå hårt mot branschen.

– En grundlön på 36 000 kronor kommer att förändra hela arbetsmarknaden. Dessutom så blir det normgivande för annan typ av lönesättning. Det skickar ju annan industri i lönekris, sa hon.

Ministern försvarar lönegolvet

Peter Kullgren försvarade lönegolvet och menar att det är ett sätt att komma åt fusk inom systemet.

– Grunden till det här är ju inte att vi vill göra det svårare för företag. Utan grunden är ju att vi har haft en ohållbar migration där man har haft många olika vägar in och det har vi behövt styra upp. Det här systemet har utnyttjats å det grövsta och därför är vi tvungna att göra något åt det, säger han till TN.

Men att missbruket skulle vara omfattande finns det inga studier som kan visa, något som TN har skrivit om flera gånger.

− De studier som försöker kartlägga missbruk omfattar all utländsk arbetskraft på svensk arbetsmarknad, som EU-medborgare, asylsökande, utländska studenter och illegal arbetskraft och inte alls bara arbetskraftsinvandrare, sa Amelie Berg, expert på kompetensförsörjning på Svenskt Näringsliv till TN i en artikel förra året.

Hade man inte kunnat komma åt det fusket på något annat sätt?

– Det här är inte en primär fråga på mitt bord så detaljerna är svårt för mig att gå in på. Så det får jag nästan hänvisa till ansvarigt statsråd, säger Peter Kullgren.

Enligt ansvarigt statsråd, migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M), är dock grunden till försvårandet en helt annan än det Peter Kullgren säger.

− Det är för att vi vill skifta fokus från det som har varit, där den störst andelen ju har varit lågkvalificerad arbetskraftsinvandring från tredje land. Där vill vi nu fokusera mer på kvalificerad och högkvalificerad arbetskraft, sa hon till TN nyligen.

Kocken Fredrik Eriksson, landsbygdsministern Peter Kullgren (KD), riksdagsledamoten Elisabeth Thand Ringqvist (C) och kocken Tommy Myllymäki under Visitas kockduell i Almedalen. Bild: Anette Persson

När det gäller besöksnäringen menar Peter Kullgren att regeringen gör flera satsningar för att stärka den. Bland annat lyfter han att de valt att ge Bocuse d'Or Sweden en miljon kronor för att kunna satsa mot tävlingen Bocuse d'Or, som brukar kallas för kock-VM. Han säger också att regeringen ser över företagens regelkrångel och att de kommer presentera en rad regelförenklingar under hösten.

– Byråkratiska regler hindrar utvecklingen i vissa fall och är konkurrenspåverkande. Vi ser över regelverket för att göra det så optimalt som möjligt, säger han.

Vill se slopade regler kring representation

En som välkomnar regelförenklingar är kocken Tommy Myllymäki, som bland annat har vunnit tävlingen Årets kock, är jurymedlem i TV4-programmet Sveriges Mästerkock och har tagit hem ett silver till Sverige i just Bocuse d'Or. Han driver också krogen Aira på Djurgården, som i dagsläget har två stjärnor i Guide Michelin.

Han menar att den svenska besöksnäringen står sig stark, men att det behövs hjälp från politiken för att den ska kunna fortsätta utvecklas.

– Jag upplever det som att vi är inne i en period där vi verkligen har skruvat allting till max och det behövs lättnader för att man ska få mer luft. Det kommer fortfarande många gäster, men de flesta restauranger går på maxvarv för att få vardagen att gå ihop och det finns inte så mycket mer gas att hämta. Nu måste det komma lite hjälp och vi behöver en knuff i ryggen för att orka hålla ut, säger han till TN.

Vad vill du se från politiskt håll?

– Regelförenklingar som underlättar och därigenom kan ge ny energi. Det finns en massa olika åtgärder man kan göra. Ett förslag är att ta bort reglerna kring företagens representation och göra den helt avdragsgill. Det känns förlegat att det ska finnas en styrning i det regelverket. Jag tror att en sådan förändring skulle gynna vår bransch något oerhört.