DEN SVENSKA UTBILDNINGEN

De hjälper akademiker att sadla om till lärare – ”ger samhällsnytta”

Ida Karlberg Gidlund är verksamhetschef för Teach for Sweden, som sedan 2013 utbildat 450 akademiker till lärare. Bild: Teach for Sweden/Pressbild

Civilingenjören Johan Dahlberg och biologen Idia Ehirhieme är beredda på att tappa tusenlappar i lön när de sadlar om till lärare för att möta skolkrisen. ”Det har jag räknat med”, säger Johan Dahlberg till DN.

I spåren av den stora bristen på legitimerade lärare i Sverige rekryterar stiftelsen Teach for Sweden akademiker till lärare genom ett tvåårigt ledarskapsprogram.

En av årets deltagare är Johan Dahlberg, tidigare civilingenjör, som i sitt karriärbyte kommer att gå ner 8000 i lön.

– Det har jag räknat med men som lärare får man andra fördelar. Jag tycker ändå att det är värt. /../Jag har alltid velat jobba med något som ger samhällsnytta och där jag kan bidra till ett bättre samhälle, säger han.

– Vi har lärt oss mycket, vi har fått feedback och övat på att hålla lektioner, säger Idia Ehirhieme, efter att ha klarat av en utbildningsdel på ett sommarinstitut.

Hittills har Teach for Sweden har sedan 2013 utbildat 450 akademiker till lärare.

– Vårt ändamål är att bidra till en mer likvärdig skola genom ledarskap. Vi vet att de skolor som har störst behov har lägst antal behöriga lärare och har svårt att rekrytera skickliga lärare. Vi går in och hjälper till, säger verksamhetschefen Ida Karlberg Gidlund till DN.

DN: Civilingenjören sade upp sig – för att bli lärare: ”Går ner i lön”