DEBATTEN OM KORTARE ARBETSTID

Kritiken: Förslag om sänkt arbetstid fel i metod och sak

Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl. Bild: Duygu Getiren/TT

Frågan om sänkt arbetstid står högt på agendan för både Socialdemokraterna och flera fackförbund. Men förslaget går emot den svenska modellen, enligt Mattias Dahl, vice vd på Svenskt Näringsliv.

Vårdförbundet välkomnar Socialdemokraternas förslag om 35-timmarsvecka.

– Jag tycker det är jättebra att politiken förstår vikten av att sänka veckoarbetstiden. 40-timmarsveckan är förlegad, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribero.

Men målet om en 35-timmarsvecka 2035 är för långt borta, anser Vårdförbundet.

– Våra grupper orkar inte vänta så länge. Vi förbereder redan 2025 års avtalsrörelse med den frågan på agendan. Det är den viktigaste frågan för medlemmarna just nu.

Även LO har ett tydligt uppdrag från sin kongress att driva frågan om sänkt arbetstid och kommer att driva frågan avtalsvägen, säger LO-ordföranden Johan Lindholm.

"Bördan ökar"

Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) befarar att kortad arbetstid leder till en ökad arbetsbörda:

”Jobbar man mindre får man också mindre gjort. Det går inte att komma ifrån. Mer måste göras för att familjer enklare ska kunna balansera arbetsliv och fritid, men Socialdemokraternas förslag riskerar att resultera i det motsatta. Att förkorta arbetstiden i ett läge där det redan saknas medarbetare, inte minst i skolan och vården, kommer leda till att bördan på befintlig personal ökar och livspusslet för vanliga familjer blir svårare", säger han i en skriftlig kommentar.

Emot svenska modellen

Mattias Dahl, Svenskt Näringslivs vice vd, säger att förslaget från arbetsgruppen är fel i metod och i sak – och går emot den svenska modellen.

– Den går ut på att det är fack och arbetsgivare som ska komma med förslag, förhandla och komma överens om saker som är viktiga på arbetsmarknaden – till exempel arbetstid.

Arbetet i olika branscher skiljer sig åt, där fack och arbetsgivare behöver kunna anpassa och hitta lösningar, anser Dahl.

– Att då säga att alla, med påbud ovanifrån, ska jobba på ett visst sätt blir fel.

Hanna Rasmusson/TT

Boel Holm/TT