ARBETSKRAFTSINVANDRING

Trots kollektivavtal: Förlorar nio miljoner på nya lagen – bara i år

”Det finns företag som vill göra rätt och som gör det. Jag hade önskat att regeringen hade bett branschen om råd”, säger Fredrik Reinholdsson. Bild: Privat, Mostphotos

Brist på svenska lingon, blåbär och jordgubbar. Det blir konsekvensen när regeringens lönegolv slår mot bärföretag. Olle Svenssons partiaffär säkerställer varje år att deras thailändska bärplockare har goda villkor – men ändå drabbas företaget hårt. ”Regeringen dödar den här branschen”, säger försäljnings- och marknadschefen Fredrik Reinholdsson till TN.

Minst nio miljoner kronor. Det är vad bärföretaget Olle Svenssons Partiaffär förlorar bara i år på regeringens lönegolv vid arbetskraftsinvandring. Det trots att den föreslagna höjningen till 100 procent av medianlönen inte är genomförd än och trots att företagets organisation sökte i februari – när inte årets höjning av medianlönen var genomförd.

Olle Svenssons Partiaffär är bärinköpare. Företaget samarbetar med Ransäter Invest som är uppdragsgivare till ett bemanningsföretag i Thailand. Det är i sin tur arbetsgivare åt personer som kommer till Sverige för att säsongsarbeta.

”Vi vill ha rättvisa bär. Så att konsumenten kan känna sig trygg hela vägen från rekryteringen av bärplockare till att lingonsylten och de frysta blåbären finns i butik.”

− Varje organisation har sitt ansvarsområde, men vi har arbetat tillsammans i 20 år. De anställda som kommer hit har varit här varje år i 10–12 år i genomsnitt. Den som har varit här längst har kommit varje år i 29 år, säger Fredrik Reinholdsson, försäljnings- och marknadschef på Olle Svenssons Partiaffär.

Att använda bemanningsföretag är ett etablerat sätt, som garanterar att de anställda får bästa möjliga villkor, enligt honom.

Informerar om villkor

Varje år ger Olle Svenssons Partiaffär i uppdrag åt Ransäter och det thailändska bemanningsföretaget att anställa bärplockare från Thailand. I år är 1 287 personer här under tio veckor för att plocka lingon och andra bär i svenska skogar – för att vi ska få vår lingonsylt.

− Vi besöker dem i Thailand varje år för att träffas, informera om vilka arbetsvillkor som gäller och skriva anställningskontrakt.

− Men vi berättar också om till exempel vilka djur i skogen som man ska akta sig för och vilka svampar man inte ska äta, vart de ska vända sig till om de känner sig utnyttjade eller behöver hjälp, vilka regler som gäller i trafiken, allemansrätten och så vidare, säger Fredrik Reinholdsson.

Företaget har en heldagsutbildning för samtliga som ska komma till Sverige. Samtidigt får var och en också genomgå en hälsokontroll. Sammantaget satsar Olle Svenssons Partiaffär mycket för att kunna få hit de medarbetare som under ett par månader ska kunna fylla det behov som företaget har.

Vill kunna sova gott

I början av sommaren kom en dom mot ett svenskt bärföretag som enligt domen har utsatt sina thailändska bärplockare för människoexploatering.

– Det är självklart väldigt allvarligt, säger Fredrik Reinholdsson.

Under lång tid har branschen haft ett dåligt rykte, något som Fredrik Reinholdsson beklagar.

– Det är väldigt tråkigt. Jag älskar mitt jobb, säger han.

– Jag vill kunna sova gott om natten. Och inom vår organisation har vi hanterat det här på ett korrekt sätt. Vi har olika certifieringar och Migrationsverket gör sina kontroller, men vi gör de allra viktigaste kontrollerna internt.

Fredrik Reinholdsson menar att det vore bra med ett samlat organ, där branschen själv arbetar för att städa upp branschen.

– Vi vill ha rättvisa bär. Så att konsumenten kan känna sig trygg hela vägen från rekryteringen av bärplockare till att lingonsylten och de frysta blåbären finns i butik.

Branschen har kommit en bit på vägen, men det finns fortfarande många steg att ta. Och han betonar att för att branschen ska bli helt ren, så krävs att branschen själv deltar och blir inbjuden i de olika projekt som myndigheter och politiker initierar.

– För att bärbranschen ska bli rättvis och hållbar måste vi få vara med. Det räcker inte med myndighetspersonerna.

Själv har han till och med besökt många av bärplockarna i deras hem i Thailand, för att kunna känna sig trygg med att allt går rätt till från plockare till butik i Olle Svenssons Partiaffärs egna led.

Hur säker är du på att era bärplockare har det bra?

– Jag är väldigt säker, säger Fredrik Reinholdsson.

Att det har blivit thailändare och inte svenskar har sina skäl. Fredrik Reinholdsson förklarar att det inte är lätt att hitta medarbetare som bor i Sverige.

− Nu generaliserar jag lite, men idag ska vi spendera mer tid framför en mobil, en dator eller en iPad än vad vi gör i skog och natur. För några decennier sedan hörde vi ju talas om svenskar som åkte till Israel och plockade apelsiner. Det är ingenting vi hör talas om längre, säger han och konstaterar att det enda sättet att faktiskt hitta medarbetare som vill plocka bär är att gå till tredje land.

Hur beroende är ni av arbetskraftsinvandrarna?

− 70 procent av vår omsättning består av bär från de svenska skogarna – hjortron, blåbär och lingon. Får vi inte in några bär så måste vi börja importera. Då har vi inte några svenska bär och då minskar den svenska livsmedelsförsörjningen.

Olle Svenssons partiaffär har funnits sedan 1970-talet. Företagets kunder är i huvudsak den svenska industrin som producerar bland annat sylt och saft, samt dagligvaruhandeln, som säljer frysta bär. Det är tack vare företag som Olle Svenssons partiaffär som vi konsumenter kan köpa sylt gjord på svenska bär i affärerna. Dessutom påpekar Fredrik Reinholdsson att även företag som arbetar med forskning och utveckling för att ta fram nya produkter är beroende av att det plockas bär i svenska skogar.

Blir svårare att hitta svenska bär i butik

Men nu kan det bli svårare att hitta svenska bär i hyllorna, varnar Fredrik Reinholdsson. Regeringens lönegolv vid arbetskraftsinvandring har alltså redan höjt kostnaderna för företaget. 80 procent av medianlönen, som krävs för att arbetskraftsinvandrare i dagsläget ska få komma till Sverige, innebär i år 27 360* kronor i månaden – långt över kollektivavtalet på drygt 24 000 kronor. Lägg till det arbetsgivaravgifter och semesterersättning, så blir det en ökad kostnad per person på uppemot 7 000 kronor, det vill säga i runda slängar nio miljoner kronor totalt för företaget. Nästa år blir kostnaderna ännu högre, eftersom medianlönen har höjts. Och regeringen vill nu också höja lönegolvet från 80 procent av medianlönen till 100 procent, vilket i dagsläget innebär 35 600 kronor i månaden.

− Regeringen dödar den här branschen helt och hållet. Om det här blir verklighet kommer vi inte att ha några KRAV-märkta bär kvar i svenska butiker. Då blir det lingonsylt från Kina och blåbärssylt från Nordamerika i de svenska butikerna, säger Fredrik Reinholdsson.

Redan i år blir priserna ut till konsument högre. De nio miljonerna ska betalas av någon.

Vad tycker du om att regeringen lägger det här lönegolvet?

− Jag förstår det inte riktigt. Bemanningsföretaget som vi anlitar har kollektivavtal. Vad är det för fel i att använda dem?

− Det här är originalet: Regeringen pratar om att vi inte ska ta in lågutbildad arbetskraft. Men vem är det då som ska göra de här jobben? Vi får inte tag på arbetskraften i Sverige, säger Fredrik Reinholdsson.

Att hitta medarbetare inom EU är inte heller ett alternativ. Bristen på arbetskraft finns över hela unionen. Och Fredrik Reinholdsson förklarar att arbetskraftsinvandrarna ger klirr i den svenska välfärdskassan.

− De får samhällen att blomstra när de är här. De köper fika, tankar, handlar i mataffären. Hantverkare reparerar deras boenden efter säsongen. Det är många som blir sysselsatta tack vare att de kommer hit. Dessutom betalar de skatt i Sverige, säger han.

Inte nog med att han är rädd för att inte hitta medarbetare. Han varnar också för att det kommer att bli fler fuskare som tar in medarbetare från tredje land.

− Då får vi tältläger i skogarna och förödelse, säger han.

”Om det här blir verklighet kommer vi inte att ha några KRAV-märkta bär kvar i svenska butiker. Då blir det lingonsylt från Kina och blåbärssylt från Nordamerika i de svenska butikerna.”

Dessutom menar han att resultatet bryter mot regeringens egen livsmedelsstrategi, vars övergripande mål är ”en konkurrenskraftig livsmedelskedja, där den totala livsmedelsproduktionen ökar”.

− Det här gör att den svenska livsmedelsförsörjningen snarare minskar. Det är förödande, säger Fredrik Reinholdsson.

Olle Svenssons partiaffär och andra bärföretag har bjudit in regeringen till dialog.

− Vi skickade inbjudan förra sommaren till ett antal ministrar för att de skulle få se hur det är ute i skogarna. Och för att visa hur bra det kan fungera, när bärplockare från Thailand är här i tio veckor och åker hem med motsvarande fyra-fem thailändska årslöner. Men vi har inte fått något svar. Vi välkomnar dem även i år.

I en intervju med TN sa migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) innan sommaren att lönegolvet är en del av migrationslagstiftningen och det ”är ju någonting annat än arbetsmarknadslagstiftningen och det som parterna avtalar om. Och det ska ju fortfarande gälla”.

− Det är hennes sätt att kringgå kollektivavtalet, säger Fredrik Reinholdsson.

Han instämmer med alla de företag och organisationer som under lång tid har protesterat mot lönegolvet.

Vad tänker du om att regeringen fortsätter att driva den här frågan, trots alla protester?

− Det handlar i mångt och mycket om okunskap för de kan inte detaljfrågorna. Det finns företag som vill göra rätt och som gör det. Jag hade önskat att regeringen hade bett branschen om råd.

− Det här är inte en bra lösning för Sverige, säger Fredrik Reinholdsson.

* Lönegolvet är sedan i juni höjt till 28 480 kronor, men då organisationen som Olle Svenssons partiaffär samarbetar med gjorde sina ansökningar redan i februari ligger kostnaden i år på det tidigare lönegolvet.