DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Arbetslösheten ökar – "Tufft att få jobb i höst"

Susanne Spector är chefsanalytiker på Nordea. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Inflationen har sjunkit och fler räntesänkningar är att vänta.

Men arbetslösheten fortsätter vara hög.

– Det är svårare att få jobb och mycket talar för att det kommer fortsätta att vara tufft under hösten, säger Susanne Spector, chefsanalytiker på Nordea.

Nya siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB) visar att arbetslösheten steg och sysselsättningen sjönk i juli jämfört med samma månad året innan.

Enligt Susanne Spector talar mycket för att arbetslösheten kommer att fortsätta ligga kvar på en hög nivå de kommande månaderna.

– Svensk arbetsmarknad har försvagats under en tid och efterfrågan på arbetskraft är dämpad. Det innebär att arbetslösheten stiger. Det är svårare att få jobb och mycket talar för att det kommer att fortsätta vara tufft under hösten, säger hon.

Hög sysselsättning

Även Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken, räknar med att arbetslösheten kommer att vara svag under hösten, men att den "går i sidled".

– Vi ser inga tecken på vare sig någon tydlig återhämtning eller någon kraftig försämring, säger hon.

Hon vill däremot poängtera att sysselsättningsgraden, det vill säga andelen sysselsatta i åldern 15–74 år, trots allt ligger på en historiskt hög nivå.

– Arbetslösheten är förhöjd och det står still i termer av att det inte skapas nya jobb just nu. För de som är arbetslösa är det så klart jättebesvärligt, men man får inte glömma att det också är fler som är sysselsatta, säger hon.

De senaste siffrorna från SCB förstärker en trend som pågått ett tag, enligt Susanne Spector.

– Månad för månad är statistiken hoppig, men ser man igenom bruset så försvagas arbetsmarknaden fortfarande, säger hon.

Vill se under hösten

Statistiken från SCB visar också att antalet tidsbegränsat anställda blir färre. Enligt Susanne Spector är det ofta ett tidigt tecken på en svagare arbetsmarknad.

– Först säger företagen upp sin tillfälliga personal och slutar att nyanställa. Det har vi sett nu under en längre period. Nu när varselnivåerna kommit upp börjar man också fundera på att säga upp fast personal, säger hon.

När det väl vänder på arbetsmarknaden kan en första signal vara att antalet tidsbegränsade anställningar ökar igen.

– Om det ska bli bättre nästa år så vill man gärna se att antalet tillfälligt anställda går åt rätt håll under hösten, säger Susanne Spector.

Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT