DEN SVENSKA INTEGRATIONEN

Flyktingen som blev IKEA:s nya stjärna: ”Finns inget stopp”

"Målet är att jag utvecklar mig mer. Och att hitta människor som är som jag, som har samma som jag har inuti mig. Kanske få vara där och se dem och säga till dem att de kan göra samma som jag har gjort”, säger Rebecca Garabedian. Bild: Sören Andersson

På kort tid har armeniern Rebecca Garabedian etablerat sig i Sverige, lärt sig i det närmaste perfekt svenska, fått uppehållstillstånd − och gjort succé på IKEA. Men det var en liten nödlögn som först gav henne chansen hos möbeljätten. ”Jag gjorde det för att jag verkligen ville komma in i samhället”, säger hon.

− Jag är en person som inte gillar att stå still. Så länge jag kan leva, så måste något hända. Det finns inte ett stopp.

Det säger Rebecca Garabedian. Hon är armenier och kom till Sverige från Syrien vid den stora flyktingvågen 2015 när hon var 22 år. Då hade redan hennes tre bröder varit här ett tag, men nu var det dags för Rebecca, hennes syster och föräldrar att fly. Kriget kom för nära och blev ett för stort hot.

Förutsättningarna vet vi: det är inte lätt att som vuxen lära sig svenska, få jobb och komma in i det svenska samhället. Därför är det slående att Rebecca Garabedians svenska i det närmaste är perfekt – och att hon nu gör karriär på IKEA.

”Jag visste att jag kunde hamna på något ställe där jag kan utvecklas och jag ville inte förlora den chansen.”

Hon berättar att hon målmedvetet började lära sig språket redan när familjen fortfarande var asylsökande, alltså innan hon kunde börja på SFI.

− Jag tänkte att jag kan få chansen nu. Jag ska göra något för mig själv, så jag började läsa svenska böcker och titta på film, trots att jag inte förstod någonting. Det hjälpte mig jättemycket, säger hon.

Det tog ett år, sedan fick Rebecca Garabedian uppehållstillstånd och kunde börja läsa SFI. Men där behövde hon bara vara i fyra-fem månader.

− Det gick fort, säger hon.

På skolan fanns en vägledare som hjälpte elever att få praktikplatser på olika företag.

− Jag gick till honom och sa att jag var intresserad. Han berättade att det fanns platser på PostNord och på IKEA och undrade vad jag var intresserad av. ”IKEA, så klart”, sa jag, säger Rebecca Garabedian.

Skrev sämre än hon kunde

Men det fanns en hake. Praktikplatserna var i första hand för dem som inte var särskilt bra på språket. Risken var alltså att Rebecca Garabedian skulle missa chansen för att hon hade blivit för duktig. På provet som skulle visa hennes kunskaper skrev hon därför medvetet ett F.

− Jag gjorde det för att jag verkligen ville komma in i samhället och jobba eller praktisera. Jag visste att jag kunde hamna på något ställe där jag kan utvecklas och jag ville inte förlora den chansen, säger hon.

”Det var många som stöttade mig på vägen och sa att jag är rätt person.”

När hon väl kom till IKEA hade hon varit Sverige i ungefär ett och ett halvt år. Och även om hennes svenska egentligen var för bra för praktikplatsen säger hon själv att den var ”kanske 40 procent”.

− Det var inte så mycket. Praktiken hjälpte mig jättemycket.

Satte mål från början

I början var det sagt att hon skulle vara på IKEA i två månader. Hon började på avdelningen som kallas Recovery.

− Där träffar man inte folk. Man får bara montera och vara bakom. Ingen kontakt med kunder.

Rebecca Garabedian har under åren arbetat på många olika avdelningar inom IKEA. Bild: Sören Andersson

Men hon hade redan fått span på avdelningen Byten och återköp, där folk pratade svenska och hjälpte kunder. Hon frågade sin chef hon skulle jobba där, men han svarade nej.

− Men jag tänkte att jag ska göra det någon dag. Jag ville inte bara montera.

Hon fick höra att hon kunde stå med hörlurar på och lyssna på musik medan hon monterade.

− Men jag ville inte det. Jag ville lyssna. Jag ville lära mig hur vi kommunicerar med varandra.

Chefen såg

Efter en vecka kom en annan chef och frågade om hon ville hjälpa till inne i butiken.

− Han stöttade mig jättemycket! Han såg mig.

Praktiken tog slut och Rebecca Garabedian lämnade IKEA. Men efter en månad fick hon ett samtal – med ett jobberbjudande!

− Det var jätteroligt. Jag grät.

Först handlade det om ett år, med heltid under sommaren. Fortfarande på Recovery, men den här gången innebar jobbet även tid på Fyndavdelningen.

− Jag fick fixa i butiken. Sälja. Prata med kunder!

Efter ett år med varvat jobb och studier sökte hon en ny tjänst och fick den. Under två år arbetade Rebecca Garabedian i kassan – och i Byten och återköp, alltså avdelningen som hon redan första dagen hade bestämt sig för att arbeta på någon dag.

Googlade för att förstå frågor

Men hon vill ju inte stå still, så det gjorde hon inte då heller. Efter ett tag fick hon jobb på säljavdelningen. Det var utmanande, för fortfarande var svenskan inte perfekt. Det hände många gånger att kunder frågade om en vara som hon inte visste vad det var.

− Jag brukade svara att jag inte vet var den ligger, men att jag skulle kolla. Och då googlade jag. På så sätt lärde jag mig.

”Jag bidrar till företaget.”

Flera år senare är nu Rebecca Garabedian tillsvidareanställd på IKEA i Kungens Kurva. Men hon står fortfarande inte still. Nyligen gick hon IKEA:s ledarskapsprogram och i sommar har hon bytt tjänst och blivit driftledare inom logistik.

Nyligen blev Rebecca Garabedian driftledare inom logistik. Bild: Sören Andersson

− Målet är att jag utvecklar mig mer. Och att hitta människor som är som jag, som har samma som jag har inuti mig. Kanske få vara där och se dem och säga till dem att de kan göra samma som jag har gjort.

− IKEA var en stor chans för mig. Det var många som stöttade mig på vägen och sa att jag är rätt person, säger Rebecca Garabedian och poängterar särskilt två chefer som har stöttat henne.

”Väldigt ivrig”

En av de cheferna är Nike Borgström. Hon var Rebecca Garabedians chef fram tills i somras och känner henne väl.

– Mitt första intryck av henne var att hon var väldigt ivrig och ville lära sig många avdelningar fort, säger hon och fortsätter:

– Och så blev jag imponerad över hur fort hon hade lärt sig språket. Hon hade ju inte varit Sverige särskilt länge.

Rebecca Garabedian och Nike Borgström. Bild: Sören Andersson

Hon menar att det är viktigt att vem som helst, oavsett bakgrund, kan arbeta på IKEA.

– Det spelar ingen roll varifrån du kommer, bara du vill göra ett bra jobb och vill lägga ner tid – som Rebecca gör. Vi har ju personer som inte alls pratar svenska som vi också vill ha in på arbetsplatsen för att det är kompetensen och personligheten som spelar roll.

Nike Borgström var tidigare chef över en resursgrupp där olika medarbetare fick hoppa in på de avdelningar där de behövdes folk just för dagen. Det var hon och Rebecca Garabedian träffades första gången.

– Vi uppskattade hennes sätt väldigt mycket. Hon var verkligen intresserad av att vara där, säger Nike Borgström.

– Hon har en attityd som är helt fantastisk, både med sin arbetsmoral och med hennes sätt att genuint intressera sig för andra människor.

”Bra steg i ledarskapsresa”

Senare blev Rebecca Garabedian anställd på den avdelning som heter Saluhallen – återigen med Nike Borgström som chef. På Saluhallen finns bland annat barnartiklar, husgeråd och badrumsartiklar. Det är den avdelningen som Rebecca Garabedian nyligen har lämnat för att arbeta med logistik.

Vad tänker du om att hon nu har bytt tjänst?

– Det är jättejättekul! Det är ett jättebra steg i hennes ledarskapsresa, säger Nike Borgström.

Hur långt tror du att hon kan gå?

– Jag tror att det bara är hon själv som sätter begränsningarna för det. Det har jag sagt till henne – att det inte finns någon annan som kan sätta banan för hennes väg och att hon bara ska sätta tankarna dit hon vill och jobba efter det.

– Jag tror att hon bara går verktygen och supporten så kan hon gå hur långt som helst, säger Nike Borgström.

Hur långt vill du gå? Ska du bli varuhuschef?

− Man vet aldrig. Men jag bidrar till företaget, så chansen finns, säger Rebecca Garabedian.