FRAMTIDENS ARBETSMARKNAD

Dags för årets viktigaste tävling – här är de svenska medaljhoppen

Harley Berglund, Frida Malm och Jonathan Söderlund är tre av de tävlande som ska åka ner till Lyon och representera Sverige. Bild: WorldSkillsSweden/Viktor Fremling, WorldSkills International

Trodde du att årets viktigaste tävling i Frankrike var OS? Tänk igen – för i nästa vecka går Yrkes-VM av stapeln i Lyon. Deltagare från 70 länder ska excellera i yrkeskunskaper av alla möjliga slag i en tävling som enligt skolminister Lotta Edholm är otroligt viktig för Sverige som välståndsnation. TN har pratat med tre laddade svenska tävlande.

Yrkes-VM, eller WorldSkills, är en internationell tävling där unga yrkesutövare från hela världen får chansen att visa upp sin skicklighet inom en rad olika yrken. Tävlingen hålls vartannat år och är den största i sitt slag. Deltagarna tävlar inom allt från traditionella hantverksyrken som snickeri och måleri, till moderna teknikbaserade yrken som IT och robotik. I år går tävlingen av stapeln i samma land som OS, vilket kan öka den redan höga spänningen och uppmärksamheten evenemanget.

Totalt kommer runt 1 400 deltagare från mer än 70 olika länder att tävla i 59 olika officiella yrkesgrenar och tre uppvisningsyrken. Sverige ställer upp med ett starkt lag av skickliga unga yrkesutövare, där 25 svenska tävlande är redo att visa vad de går för och försvara Sveriges färger på den internationella scenen i 23 olika yrken. Tävlingen fungerar inte bara som en plattform för att lyfta fram yrkesskicklighet, utan ska också visa på betydelsen av praktiskt kunnande och inspirera nästa generation att söka sig till yrkesutbildningar.

Skolminister Lotta Edholm (L) menar att fler ungdomar behöver välja yrkesutbildningar på gymnasiet. Bild: Lars Schröder

Att Yrkes-VM är viktigt vittnar inte minst skolminister Lotta Edholm (L) om.

– Yrkes-VM är otroligt viktigt för Sverige som välståndsnation. Idag väljer alldeles för få ungdomar en yrkesutbildning trots att det finns en enorm efterfrågan på yrkesutbildad personal. Vi behöver få fler ungdomar att välja yrkesprogrammen och där fungerar Yrkeslandslaget som ambassadörer för de yngre, säger hon i ett pressmeddelande från WorldSkills Sweden.

Ger gästen en upplevelse

En av de svenska tävlande är 20-årige Jonathan Söderlund från Halmstad. Han är både utbildad kock och servitör, men har valt att tävla inom servitörsyrket. Det var hans lärare på Sturegymnasiet i Halmstad som föreslog att han skulle söka till Yrkeslandslaget.

− Så jag skickade in nästan som en rolig grej – och så ville de att jag skulle komma med. Det var uttagningar under Årets kock förra året, säger han.

Sedan dess har han tränat, både med hjälp av en coach i Lund som han åker till ibland och för sig själv.

Vad är svårast?

− Helheten. Varje moment för sig är egentligen bara att öva in och nöta. Men helheten, att komma ihåg de där 20 drinkarna eller hur man ska skära upp den där frukten eller stycka den där ankan. Man ska vara bred och dessutom klara det under tävling.

Varför tävlar du?

− Det är många anledningar, men jag lär mig väldigt mycket på det. Men också för att skapa kontakter och bredda mitt nätverk.

Till vardags jobbar Jonathan Söderlund på Michelin-restaurangen Signum i Mölnlycke utanför Göteborg.

− Jag trivs superbra! Och där fortsätter jag att utvecklas med mina kollegor. Det roligaste med yrket är att jobba tillsammans med mina kollegor. Vi jobbar mot samma mål. Det bästa jag vet är att ge gästen en upplevelse som inte bara handlar om god mat och gott vin, utan om att man skrattar med gästen. Man vet att de kommer ihåg det när det var en härlig upplevelse.

Yrkeslandslaget tillsammans med lagledarna Malin Hammarström, William Winsth och Virpi Hagberg. Bild: WorldSkillsSweden/Viktor Fremling

Målet är att någon dag starta en egen restaurang.

− Från det att jag kom in i den här branschen har jag vetat att jag vill fortsätta – för jag tycker att det är roligt, säger Jonathan Söderlund.

Vill blir bästa kvinnliga plattsättare

22-åriga Frida Malm har ett helt annat yrke. Hon är den som ska försvara de blågula färgerna bland 20 andra plattsättare från hela världen.

− Jag valde bygg i gymnasiet. I årskurs två valde jag sedan inriktningen plattsättning. Jag ville gå ett praktiskt program och fastnade för bygg, säger hon.

Det valet har hon inte ångrat. Idag arbetar hon på Hortlax plattsättning, en liten firma i hemstaden Piteå.

− Vi gör allt från badrum och kök till stora golvytor. Allt möjligt, säger hon och fortsätter:

− Jag tycker att det är jättekul!

Förra året deltog Frida Malm i Europamästerskapen i yrkeskunskap, Euro-Skills. Där kammade hon hem en sjätteplats. Inför World-Skills är målsättningen att bli bästa tjej i världen och att ta en så kallad Medal of Excellence, en medalj som alla som når över 700 poäng kan få – lite som att alla som klarar Vasaloppet på max segrartid plus 50 får en prestationsmedalj.

− Det bevisar att man har gjort ett bra jobb, säger Frida Malm.

− Men det är ju klart att det hade varit kul med en pallplats. Målet är alltid en pallplats.

Hur förbereder du dig?

− Jag jobbar så mycket som möjligt. Och tränar på sånt som jag inte gör till vardags, som gjutning och murning.

Hon har fått tillgång till en lokal på sin gamla gymnasieskola för att träna.

− Det blir ju några kvällar och helger, säger hon.

Hur känns det inför tävlingarna?

− Det känns bra. Jag känner mig mer lugn nu än inför förra året. Och taggad! Det ska bli kul!

”Extremt taggad”

Hemma hos Harley Berglund finns massor med saker som han har ritat själv och skrivit ut på sina 3D-skrivare. I Lyon tävlar han som CAD-konstruktör.

− Jag är extremt taggad, säger han.

En CAD-konstruktör bygger saker i 3D-program i datorn.

− Sedan tar vi fram 2D-ritningar och lite olika bilder och animeringar på det vi konstruerar. Det kan vara allt från en grill till en bil, säger Harley Berglund.

Från början var det en hobby. Harley Berglund köpte en 3D-skrivare och började ladda hem andras modeller. Men det var inte tillräckligt kul.

− Det var mycket roligare att kunna konstruera något själv. Det var så det började, men sedan fortsatte det på skolan. Jag gick ett program som hade en teknikspets inom AI, säger han.

Det senaste året har Harley Berglund arbetat på Hitatchi och ABB Robotics, men han ska snart börja läsa till civilingenjör inom robotik.

Tänker du konstruera robotar då?

− Ja, det är väl lite det som är tanken. Men som civilingenjör är man ju inte fast vid just robotar. Jag valde robotiken för att den är väldigt bred. Man får både konstruktionen, programmeringen och elen.

Precis som Jonathan Söderlund och Frida Malm började Harley Berglund, som alltid har varit en tävlingsmänniska, att tävla tack vare en gymnasielärare. Men första gången gick det inte så bra.

− Jag misslyckades en gång i uttagningstävlingarna.

− Sedan testade jag en gång till nästa år och gick hela vägen till finalen. Och den vann jag så klart, säger han.

Internationellt har han än så länge bara varit med i träningstävlingar.

− Det har gått lite blandat. Men det är en extremt bra lärdom att träna på det sättet.

Så nu har du lite koll på dina motståndare. Har det gjort att du har förändrat dina förberedelser inför World-Skills?

− Absolut! Nu har jag mycket mer koll på vad jag behöver träna på. Hur de andra ligger till och vad jag behöver lägga mindre tid på, säger Harley Berglund.

Om WorldSkills/Yrkes-VM

  • Tävlingarna hålls i år Lyon i Frankrike 10–15 september.
  • 1 400 tävlande från 70 länder tävlar i 62 yrkeskategorier, varav 59 officiella yrken och tre uppvisningsyrken.
  • Tävlingarna hålls för 47:e gången och har arrangerats sedan 1950.
  • Sverige har tidigare tagit 40 medaljer i tävlingarna. Det har funnits svenska medaljörer i varje tävling sedan 1997.
  • Det är en av världens största tävlingar. År 2019 var Yrkes-VM den största tävlingen som genomfördes i hela världen.

De ska representera Sverige i WorldSkills 2024

Alex Johansson Bilskadetekniker

Arvid Winberg CNC-operatör, svarv

Daniel Löwing Möbelsnickare

David Nilsson Installationselektriker

Ella Lundvall Butikskommunikatör

Ellen Rosdahl Kock

Fredrik Cederlöw Flygtekniker

Frida Malm Plattsättare

Gustav Weber Fordonslackerare

Harley Berglund CAD-konstruktör

Isac Friberg CNC-operatör, fräsning

Jacob Lind Automationstekniker

Jakob Liw Svetsare

Jonathan Söderlund Servitör

Maja Svensson Frisör

Max Toth Automationstekniker

Mikael Tzoanidis Trädgårdsanläggare

Miranda Björkstrand Lastbilsmekaniker

Nelly Alm Hotellreceptionist

Philip Gunnarsson Personbilsmekaniker

Rasmus Hedsköld IT-tekniker

Sam Huss Bailey Guldsmed

Simon Pettersson Industrielektriker

Victoria Carlsson Lindström Trädgårdsanläggare

Wilma Engelbrektsson Målare