DEN SVENSKA UTBILDNINGEN

Mer pengar till jobbutbildning i budgeten

Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L). Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

Fler ska få gå yrkesvux för att möta arbetslösheten. Regeringen lägger 900 miljoner kronor mer i budgeten för 2025 på yrkesinriktad vuxenutbildning.

Arbetslösheten är den högsta på tio år, undantaget pandemin, enligt regeringen. Och fortsatt i stigande.

Vissa skulle kanske därför säga att den här budgetsatsningen på sammantaget runt en dryg miljard kronor på arbetsmarknaden är mager. Som jämförelse väntas regeringen lägga runt 60 miljarder kronor i ofinansierade budgetförslag.

– Jag delar inte den bilden, den bästa arbetsmarknadspolitiken är en funktionell, effektiv utbildningspolitik som leder till riktiga jobb, säger arbetsmarknadsminister Johan Pehrson.

– Räcker inte det, så skapar vår politik ökad efterfrågan i ekonomin som ger jobb, fortsätter han.

De nya pengarna, 900 miljoner, räcker till 11 000 fler platser inom yrkesutbildning för vuxna, räknat som årsstudieplatser, inklusive studiestöd. Totalt handlar det därmed om cirka 72 000 platser nästa år till en kostnad av sex miljarder kronor, enligt Tidöpartiernas budgetförslag.

Det är den klart största delen i regeringens och Sverigedemokraternas paket för att möta den allt högre arbetslösheten.

Resten är mindre justeringar. Arbetsförmedlingen får 79 miljoner kronor extra för att stötta långtidsarbetslösa. Jobbsprånget, hjälp till utrikesfödda akademiker, får tio miljoner kronor extra.

Dessutom ingår i jobbpaketet mindre skattesänkningar för småföretagare.